Urapolulla – hotellinjohtaja Anna Hämäläinen


17.5.2024

  • Ikä: 45
  • Koulutus: restonomi
  • Nykyinen työpaikka: Break Sokos Hotel Tahko ja Original Sokos Hotel Koljonvirta

”Lapsena haaveilin maatilan emännyydestä. Se haave ei ole toteutunut ihan täydellisenä, mutta kotini pihapiirissä on kuitenkin perunapelto, kasvimaa, marjapensaita, hedelmäpuita ja kaksi Zetor-traktoria tallissa. Olen maaseutuihminen, enkä osaa kuvitella asuvani kaupungissa kerrostalossa, kuin korkeintaan pari yötä kerrallaan. Olen syntynyt Nilsiässä ja asun täällä edelleen maaseudun keskellä.

Työpaikkani on Break Sokos Hotel Tahko, jossa olen työskennellyt hotellinjohtajana kahdeksan vuotta. Viime vuonna vastuulleni tuli myös toinen PeeÄssän hotelli, kun sain johdettavakseni Tahkon rinnalle Original Sokos Hotel Koljonvirran.

Työurani PeeÄssässä otti ensiaskeliaan 1990-luvun lopulla ravintoloiden keittiöistä, työharjoittelun ja kesätöiden merkeissä muun muassa Rossossa. Vakituinen työsuhteeni alkoi vuonna 2001, kun avattiin ABC Pitkälahti, jossa työskentelin vuoropäällikkönä ja keittiömestarina. Esiinnyin tuohon aikaan myös kasvavan ABC-ketjun valtakunnallisena markkinointikasvona. Oli hämmentävää katsella omaa kuvaansa tienvarsien jättitauluissa, liikenneasemien ikkunateippauksissa ja lehtien mainoksissa. Monet tunnistivat minut ja baareissa miehet tulivat sanomaan, että minulla on sinun kuva lompakossa ja esittelivät ABC:n ateriapassia.

Pitkälahdesta siirryin valtava määrä kokemusta ja oppia rikkaampana Break Sokos Hotel Tahkolle, ensin keittiömestariksi, josta urani eteni ravintolapäälliköksi, hotellipäälliköksi ja hotellinjohtajaksi. Alkuvuosina talvet kuluivat tiiviisti Tahkolla ja kesällä vastuullani oli myös Kuopiossa Wanha Satama -ravintolan keittiötoiminnot.

Olen intohimoinen keittiöihminen. Vaikka en nykyisessä työssäni ruokaa valmistakaan, olen iloinen ja ylpeä siitä, että meidän Hillside-ravintolan ruokalistalla näkyy rakkaus hyvään, aidoista raaka-aineista valmistettuun ruokaan.

Tahko-vuosieni aikana olemme saaneet alueella valtavan paljon asioita aikaiseksi. Hotellimme omat tuotteet ja palvelut ovat kehittyneet huimasti, samoin koko Tahkon alue, josta on tullut todella monipuolinen ympärivuotinen matkailukohde.

Nautin siitä, että työssäni pääsee verkostoitumaan moneen suuntaan. Toimin esimerkiksi Pohjois-Savon Matkailu Oy:n sekä Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana.

Lisäksi saan tehdä asioita yhdessä omien huipputiimieni kanssa Tahkolla ja Koljonvirrassa. Olen tavattoman ylpeä näistä kahdesta hotellista ja niiden mahtavasta henkilökunnasta. Koljonvirta on viime vuonna valmistuneen täydellisen uudistuksen myötä upeassa kunnossa, ja Tahkolla kokonaisvaltainen uudistus valmistuu spa- ja saunaosastoineen ensi talven lumille.

Haluan jatkuvasti kehittää asioita paremmiksi, luoda uutta ja kokeilla rohkeasti. Olen idearikas ja nopea, mutta saman aikaisesti haluan olla tiimiläisilleni tukea ja turvaa tuova johtaja, joka on helposti lähestyttävä ja avoin.

Toivon, että saan työssäni tulevaisuudessa yhä laajempia kokonaisuuksia vastuulleni. Varmaa ei tietenkään ole mikään, mutta arvelen, että olen jatkossakin töissä PeeÄssässä.

Osuustoiminta ja osuuskauppa ovat minulla verissä. Isäni ja äitini tekivät koko työuransa osuuskaupassa. Olen seurannut heidän jalanjälkiään ja sisarenikin oli aiemmin töissä PeeÄssässä – itse asiassa hotellinjohtajana Koljonvirrassa, joka on nyt minun vastuullani.”

Tällä Annan kuvalla markkinoitiin kasvavaa ja kehittyvää ABC-ketjua 2000-luvun alkuvuosina.

Anna äitinsä sylissä Nilsiän Osuuskaupan Pieksän myymälän edustalla 1980-luvun alussa. Vanhemmat hoitivat myymälää ja perhe asui kiinteistön toisessa päädyssä.