Vastuullisuus

Vastuullista toimintaa asiakkaiden, maakunnan ja ympäristön hyväksi

Vastuullisuus on osa joka päiväistä toimintaamme. Meillä PeeÄssässä vastuullisuus tarkoittaa arjen pieniä ja suuria tekoja asiakkaiden, maakunnan ja ympäristön hyväksi. Oman maakunnan, ihmisten ja luonnon hyvinvointi ovat osuustoiminnan keskeisiä lähtökohtia. Osuuskaupan toiminnan tulos käytetään investointeihin omaan maakuntaan, palveluja käyttävien asiakasomistajien palkitsemiseen, henkilöstön ammattitaidosta ja työhyvinvoinnista huolehtimiseen sekä yhteiskunnallisten vastuiden kantamiseen. Osuuskaupan yritysmuodosta lähtevä vastuullisuus jaetaan neljään vastuullisuusnäkökulmaan. Näkökulmat PeeÄssällä ovat ympäristö-, yhteiskunta-, henkilöstö- ja talousvastuu.

Talous- ja yhteiskuntavastuu -Ylivoimaista hyötyä ja helppoutta

PeeÄssä tuottaa alueellista hyvinvointia muun muassa edullisen ostoskorin, työpaikkojen, investointien ja verojen maksun kautta. Tehtävämme on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajille ja edullistaa asiakasomistajien elämää. Taloudellisen hyödyn tuottaminen, edullistaminen, on mahdollista vain huolehtimalla kannattavuudesta ja kilpailukyvystä.

Noin 300 paikallista tuottajaa toimittaa laadukkaita paikallisia tuotteita kuten kasviksia, vihanneksia ja leipomotuotteita myyntiin PeeÄssän toimipaikkoihin. Ruokakaupoissamme myytävistä tuotteista 80 prosenttia on valmistettu Suomessa.  Investoimme myös maakuntaan ja pidämme palvelut hyvänä eri puolilla maakuntaa. Tuemme myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa Pohjois-Savossa.

Ympäristövastuu -Monipuolista työtä ympäristön hyväksi

PeeÄssässä ja koko S-ryhmässä on jo pitkään kiinnitetty huomioita toiminnan ympäristövaikutuksiin. Hiilidioksidipäästöjä pienennetään esimerkiksi investoimalla puhtaaseen energiaan, kuten tuuli- ja aurinkosähköön. Kehitämme aktiivisesti myös myymälöidemme energiatehokkuutta muun muassa modernisoimalla kylmälaitteita ja valaistusta sekä hyödyntämällä tehokasta ilmanvaihto- ja muuta kiinteistöautomatiikkaa. Omilla toimillamme pyrimme vähentämään hävikkiä ja edistämme kiertotaloutta.

Osuuskaupassa syntyvä jätettä ei nykyään menee ollenkaan kaatopaikalle, noin 95% jätteestä pystytään kierrättämään tai käyttämään uudestaan ja loputkin jätteet menevät hyötykäyttöön.

Henkilöstövastuu -Suuri työllistäjä maakunnassa

PeeÄssässä työskentelee vakituisesti noin 1700  palvelualan ammattilaista. Omien työntekijöiden lisäksi PeeÄssä luo työpaikkoja myös välillisesti: toimintamme ja investointimme työllistävät suuren joukon mm. kiinteistöhuollon- ja rakennusalan ammattilaisia. Vakituisten työntekijöiden lisäksi PeeÄssä työskentelee vuosittain lähes tuhat kesätyöntekijöitä, työharjoittelijoita ja työelämään tutustujia, joista monet saavat ensimmäisen kosketuksensa työelämään osuuskaupan toimipaikoissa.

Pitkäjänteistä työtä oman maakunnan parhaaksi

PeeÄssän toiminnan tuloksella palkitaan ostojaan keskittäviä asiakasomistajia ja kehitetään osuuskaupan palveluverkostoa eri puolilla Pohjois-Savon maakuntaa. Täysin paikallisena yli 110 vuotta toimineena yrityksenä olemme sitoutuneet tekemään kaikkemme maakunnan elinvoiman ylläpitämiseksi myös tulevaisuudessa.