Historia


Osuustoiminnan juuret ulottuvat Pohjois-Savossa aina vuoteen 1903.

Osuuskauppa PeeÄssän katkeamaton historian juuri ulottuu vuoteen 1903 ja Lapinlahden Osuuskauppaan. Vuonna 1922 Lapinlahden Osuuskauppa fuusioitiin silloiseen Kuopion Osuusliikkeeseen. Myöhemmin Kuopion Osuuskauppaan fuusioituivat mm. Nilsiän Osuuskauppa, Osuuskauppa Kolmikunta (Juankoski), Talousosuuskauppa (Varkaus).

Vuonna 1991 syntyi nykyinen Osuuskauppa PeeÄssä, joka yhdisti kaksi isoa osuuskauppaa -Ylä-Savossa toimineen Koljonvirran (Iisalmi) sekä Kuopion ja Varkauden talousalueilla toimineen Kuopion Osuuskaupan. Vuosikymmenen lopulla maakunnallisuus vahvistui entisestään, kun Sisä-Savossa toiminut Osuuskauppa Koskelonseutu (Suonenjoki) liittyi PeeÄssään. Vesannon Osuuskauppa fuusioitui PeeÄssään loppuvuodesta 2011.

Kuluneet vuosikymmenet ovat osoittaneet, että maakunta on osuuskaupalla luonteva mitta. Riittävän suurena osuuskaupalla on voimaa investoida ja kehittää koko alueen palveluita. Samalla kuitenkin osuuskauppa on riittävän pieni, että päätöksenteko pysyy lähellä asiakasomistajien arkea.

Takana on monenlaisten murrosten aikoja, mutta tänään osuuskauppa toimii vahvempana ja yhtenäisempänä kuin koskaan ennen.