Töissä Salessa – ja ylpeitä siitä


12.1.2023

Kivat asiakkaat, mahtavat työkaverit ja monipuoliset työtehtävät. Nämä kolme asiaa nousevat selkeästi esiin Jynkän Salen henkilökunnan kertoessa omasta työstään. Heidän puheessaan kuuluu vilpitön ylpeys omasta kaupasta.

 

– Meillä on ihan älyttömän hyvä porukka, joka tekee työtään suurella sydämellä ja hyvällä palveluasenteella. Meillä on helppoa ja mutkatonta käydä ostoksilla, koska henkilökunta hoitaa myymälää niin hyvin, Sale-päällikkö Anni Hietamies kuvailee.

PeeÄssän päällikkövalmennuksessa oleva Anni tuli syksyllä Jynkän Saleen tuuraamaan vakituista esihenkilöä.

– Tämä on hyvä paikka oppia päällikkötehtäviä. Porukka on hyvin itseohjautuva. Kaikki osaavat kaikkea ja jokaisella on lisäksi oma vastuualueensa, Anni kiittää.

 

Suuri merkitys arjen helpottajana

Sale on keskeisellä paikalla Kuopion Jynkässä, koulun ja kirjaston naapurissa.

– Meillä on hyvin vakiintunut asiakaskunta, johon kuuluu niin senioreita, työikäisiä kuin koulun jälkeen kauppaan poikkeavia lapsia. Etenkin monet ikäihmiset ovat käyneet Salessa tekemässä päivittäiset ruokaostoksensa iät ja ajat, Anni kertoo.

Myyjä Timo Viinikainen toteaa, että Sale on Jynkän oma kyläkauppa. Ruokaostosten lomassa nähdään tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia.

– Olemme mukana paikallisten ihmisten arjessa, niin iloissa kuin suruissakin. Monille iäkkäämmille, yksin asuville lähialueen asukkaille tarjoamme myös päivittäin tilaisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen. Vuosien mittaan onkin syntynyt monia tiiviitä asiakassuhteita, joita voisi kuvailla myös tietynlaisiksi ystävyyssuhteiksi, Timo miettii.

Apulaispäällikkö Piia Yrjönen on pannut merkille, että alueen asukkaat arvostavat aidosti lähipalvelujaan.

– Meidän työllämme on suuri merkitys Jynkän ihmisten elämässä. Helpotamme heidän arkeaan. Ei tarvitse lähteä isoihin kauppoihin, kun kaiken tarvittavan saa kätevästi ja nopeasti läheltä, ja tuotetoiveetkin yritämme täyttää parhaamme mukaan.

 

Työn monipuolisuus kiehtoo

Kymmenen vuotta Salessa työskennellyt Timo ei ole missään vaiheessa miettinyt paluuta isompiin ympyröihin.

– Tykkään enempi pienestä yksiköstä ja muutaman hengen työryhmästä. Työilmapiiri on todella hyvä ja työntekijöiltä vaaditaan enemmän vastuunkantoa ja osaamista, koska jokaisen pitää hallita kaikki myymälän eri työtehtävät. Työ on todella monipuolista, sisältäen kassalla rahastuksen ja hyllyjen täyttämisen ohella esimerkiksi tilauksiin liittyviä asioita sekä omalla kohdallani myös some-julkaisujen tekemistä.

– On hienoa, että jokainen saa hyödyntää työssään omia vahvuusalueitaan. Pidän myös siitä, että pystyn itse vaikuttamaan tekemieni työtuntien määrään. Tarjolla olisi enemmänkin työvuoroja, mutta minulla on ikää jo sen verran, että vähempikin riittää, Timo kuvailee.

 

Vastuuta koko myymälästä

Jonna Miettinen on myös tyytyväinen työpaikkaansa. Arki on sujuvaa ja porukassa jutustelu kulkee mukavasti.

– Tulin tänne harjoitteluun seitsemän vuotta sitten ja sille tielle jäin. Tykkään täällä ihan kaikesta; asiakkaista, työkavereista ja itse työstä, joka on paljon vaihtelevampaa kuin mitä päälle päin näyttää. Isommat kaupat eivät ole minun juttuni.

Jonnaa ei haittaa edes se, että pienmyymälässä tehdään päivittäin töitä muutaman tunnin ajan yksin.

– Tuntuu hyvältä olla välillä vastuussa koko myymälästä ja hoitaa sitä niin, että kaikki vuoroon kuuluvat tehtävät tulevat tehdyiksi.

 

Tyytyväiset asiakkaat motivoivat

Vaikka Jynkän Salen seitsemän hengen tiimissä on ollut viime vuosina poikkeuksellisen vähän vaihtuuutta, uudet työntekijät otetaan avosylin vastaan. Näin koki ainakin joukkoon viime kesänä sujuvasti solahtanut Piia.

– Urani alkoi Savonlinnan Prismasta, ja sen jälkeen olin useita vuosia töissä Suomen suurimmassa Prismassa, Helsingin Kannelmäessä sijaitsevassa Prisma Kaaressa. Muutettuani Kuopioon olin pari vuotta Leppävirran S-marketissa, josta siirryin tänne Jynkkään, Piia kertaa osuuskauppauraansa.

Hänen mielestään jokaisessa S-ryhmän ketjussa on omat hyvät puolensa. Ratkaisevinta on aina se, minkälainen työporukka on ja miten eletään, ollaan ja tehdään töitä yhdessä.

– Työssä minua motivoi, innostaa ja kannustaa hyvän tiimin lisäksi se, että saamme muokattua myymälästä mahdollisimman hyvin asiakkaidensa näköisen. Olemme onnistuneet yhdessä, kun asiakkaat tykkäävät kaupasta ja saavat sieltä tuotteet, joita tulivat hakemaan, Piia kiteyttää.

Piia, Timo, Anni ja Jonna tykkäävät Jynkän Salen kyläkauppahenkisestä tunnelmasta.

Timon vastuulla on Salen some-päivitykset. – On hienoa, että työntekijöille annetaan mahdollisuus hyödyntää vahvuuksiaan, hän toteaa.