Sinulla Töissä – Merja


26.4.2017

Sinulla töissä –juttusarjassa esittelemme PeeÄssässä erilaisissa tehtävissä ja eri toimipaikoissa työskenteleviä henkilöitä.

Merja Hartikainen on elävä esimerkki siitä, että PeeÄssässä ei ikäsyrjintää tunneta. Hän sai myyjän paikan Iisalmen Emotionissa 55-vuotiaana.

Merja Hartikaisesta tuli peeässäläinen kuutisen vuotta sitten, kun Iisalmen Emotioniin haettiin myyjää tai myyntiryhmävastaavaa.
– Olin ollut 36 vuotta töissä apteekissa, jossa vastasin ihonhoidosta ja myös luontaistuotteet olivat vahva osaamisalueeni. Lisäksi olin tehnyt toiminimellä erilaisia hemmotteluhoitoja. Emotionin työpaikasta tiesin heti, että se on kuin minua varten tehty. Kun tytär kovasti kannusti hakemaan paikkaa, päätin kokeilla onneani, Merja muistelee.

Nautinnollisia vuosia
Hyvän onnen sijasta Merjan valttikortiksi työnhaussa osoittautui rautainen ammattitaito ja pitkä kokemus.
– Olin todella otettu, kun minulle tarjottiin paikkaa. Yleensähän sanotaan, että yli viisikymppisiä ei palkkaa kukaan, mutta se ei näytä pitävän paikkaansa ainakaan PeeÄssässä.
Ensimmäinen työpäivä Emotionissa kieltämättä jännitti.
– Mietin, miten nuoret työkaverit ottavat tällaisen mummelin vastaan. Pelko oli ihan turhaa, sillä pääsin saman tien mukaan joukkoon. Olen todella nauttinut näistä Emotionin vuosista. Meillä on aivan ihana työryhmä.

Hyvä tulee takaisin
Merja kertoo oppivansa edelleen uusia asioita työssään.
– Työ antaa minulle edelleen paljon. Rakastan ihmisiä ja asiakaspalvelua, eikä töihin lähteminen ole tuntunut yhtenäkään aamuna ikävältä.
Paras työmotivaattori ja innoittaja on asiakas, joka tulee Emotioniin yhä uudestaan ja uudestaan.
– Koen onnistuneeni työssäni silloin, kun olen voittanut asiakkaan luottamuksen ja hän on saanut minulta  apua voidakseen paremmin. Tuntuu mahdottoman hienolta, kun iho-ongelmista kärsinyt nuori nainen tulee kolmen kuukauden päästä näyttämään upeaa ihoaan ja kiittämään saamastaan avusta. Kun tekee toiselle hyvää, sen saa aina itselleen takaisin.
 
Pehmeä lasku eläkkeelle
Merja elää itse niin kuin opettaa. Hyvää oloaan hän vaalii terveellisellä ruokavaliolla, järkkymättömän positiivisella elämänasenteella, luontaistuotteilla ja päivittäisillä ihonhoitorituaaleilla. PeeÄssän henkilöstölle tarkoitetut liikuntaedutkin ovat aktiiviliikkujalla kovassa käytössä.
– Pidän itsestäni huolta. Kroppa on hyvässä kunnossa ja olen saanut olla terve koko ikäni. Käden murtumista lukuunottamatta en ole koskaan ollut sairauslomalla.
Merjan mies on aiemmin arvellut, että rouva Hartikainen ei malta jäädä ikinä eläkkeelle. Kesäkuussa Merja osoittaa epäilyksen ainakin osittain vääräksi: hän ryhtyy pehmeällä laskulla kokeilemaan, miltä vapaaherrattaren elämä maistuu.
– Pidän kuukausittain yhden eläkeviikon, jolloin pääsen viettämään enemmän aikaa 4- ja 7-vuotiaiden lastenlapsieni kanssa ja saamaan heistä erilaista energiaa. Mutta tarvittaessa olen tietenkin valmis tulemaan myös eläkeviikolla töihin, Merja hymyilee.