Sinulla töissä – Kati


7.9.2018

Sinulla töissä –juttusarjassa esittelemme PeeÄssässä erilaisissa tehtävissä ja eri toimipaikoissa työskenteleviä henkilöitä.

– PeeÄssässä asiat ovat hyvällä mallilla ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Osuuskaupassa on oivallettu, että vastakkainasettelun sijasta kaikkien eduksi on tiivis, avoin ja läpinäkyvä yhteistyö henkilöstön hyvinvoinnin ja osaamisen kehittämiseksi, korostaa PeeÄssän marketkaupan pääluottamusmies Kati Miina.

 

Kati Miina on toiminut PeeÄssän kaupan puolen päätoimisena pääluottamusmiehenä kolmisen vuotta.

– Minua on aina kiinnostanut toimiminen pienen ihmisen puolesta. Kaikki eivät osaa huolehtia omista eduistaan, joten hyvin asioita hoitavassa osuuskaupassakin tarvitaan ihmisiä, jotka huolehtivat yhteistyössä työnantajan kanssa siitä, että kaikkien työntekijöiden osalta asiat tehdään sovituilla tavoilla, hän perustelee kiinnostustaan luottamustehtävään.

 

Avoin keskusteluyhteys

Kati ei hautaudu pääluottamusmiehenä toimistopöydän ääreen, vaan kiertää säännöllisesti PeeÄssän marketkaupan yksiköissä haistelemassa tuulia ja jututtamassa henkilökuntaa. Näin hän pysyy hyvin kärryillä siitä, miten työntekijät voivat ja mitä heille kuuluu. Pääluottamusmies otetaan yleensä toimipaikoissa hyvin vastaan.

–Aikaisemmin saatettiin ajatella, että me pääluottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut tulemme toimipaikkaan vain arvostelemaan, mutta nykyään henki on toisenlainen. Keskusteluyhteys sekä johtajiston että esimiesten kanssa on parantunut ja muuttunut avoimemmaksi. On ymmärretty, että monilta haastavilta tilanteilta vältytään sillä, että tehdään avoimesti yhteistyötä, onpa kyse työsopimuksista, työturvallisuudesta tai henkilöstön työhyvinvoinnista.

– Hyvä mittari on esimerkiksi se, että työntekijöiden yhteydenotot koskevat pääasiassa pieniä viilauksia. Isoja epäkohtia työehtosopimuksen tai työlainsäädännön laiminlyönnistä tulee harvoin.

 

Jaksamiseen panostetaan

Kaupan työntekijöiden työ on fyysisesti raskasta ja henkisesti kuormittavaa. Vuosittain tehtävä työyhteisötutkimus kuitenkin kertoo, että peeässäläiset jaksavat ja viihtyvät työssään selvästi tavanomaista paremmin. Monipuolinen työ, oman työn arvostaminen sekä työnantajan luotettavuus ja turvallisuus ovat henkilöstölle tärkeitä motivaatiotekijöitä.  

– Meillä ollaan herätty aikaisemmin kuin muualla. Henkilöstön jaksamiseen on panostettu monilla tavoilla. Esimerkiksi työstä palauttava työvuorosuunnittelu on edennyt viime vuosina pitkin harppauksin.

 

Tehostaminen tuo haasteita

Kaupassa käsiteltävät litrat ja kilot lisääntyvät jatkuvasti, 24/7-yhteiskunta tulee koko ajan lähemmäksi  ja digitalisaatio muuttaa vauhdilla työn luonnetta. Tosiasia on, että kaikista ergonomia- ja hyvinvointihankkeista huolimatta kaikkien työntekijöiden kroppa tai pää ei kestä menossa mukana.

– Työn kuormittavuuteen, henkilökunnan jaksamiseen ja toimipaikkojen väliseen yhteistyöhön tarvitaan tekemistä ja työkaluja. Työn tehostaminen on tuonut omanlaisiaan haasteita. Esimiesten ja henkilökunnan välinen hyvä keskustelu ja kuunteluyhteys korostuu, jotta löydetään jokaiseen toimipaikkaan sopivat toimintatavat. Vaikka asiat ovat hyvällä mallilla, tekemistä riittää.

 

Tunteet mukana

Ennen pääluottamusmieheksi valintaansa Kati oli toistakymmentä vuotta töissä Kuopion Prismassa monella osastolla, joten hänellä on hyvä tuntuma myyjän arkeen.

– Nyt pääluottamusmiehenä työni ei ole enää niin fyysistä, vaikka osallistunkin toimipaikkakäynneillä rinta rinnan työntekijöiden kanssa kuormien purkuun. Joskus tämäkin työ on toki raskasta, sillä monet ihmisten tarinat menevät tunteisiin ja tulevat välillä uniinkin. Toisaalta, kun yksittäisen ihmisen ongelmiin löydetään kaikkien osapuolten kannalta hyvä ja toimiva ratkaisu, se palkitsee ja motivoi sitäkin enemmän, Kati pohtii.