Ruuhkattomasti jouluostoksille – Kuopion Prisma palvelee 24 h


10.12.2020

Kuopion Prisman joulunajan 24/7-aukioloaika alkoi tänä vuonna aiempaa aikaisemmin. Kellon ympäri palvelemalla halutaan tarjota asiakasomistajille mahdollisuus ruuhkattomaan ja turvalliseen jouluostosten tekoon Asiakasomistajapäivistä jouluaattoon asti.

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

– Aikaistimme viikolla joulunalusajan ympärivuorokautisen aukioloajan aloitusta. Näin asiakasomistajillamme on mahdollisuus tehdä joulun lahjaostoksia sunnuntaihin 13.12. asti kestävien Asiakasomistajapäivien etuja hyödyntäen, mutta silti kaikessa rauhassa ja turvallisesti. S-Etukortilla saatava 15 prosentin alennus tuo tuntuvan säästön, kun lahjahankinnat keskittää etupäiville, Prisma-johtaja Kirsi Jeskanen vinkkaa.

 

Turvallista asiointia yöaikaan ja verkossa

Kuopion Prisma on avoinna kellon ympäri jouluaattoon asti.

– Näin poikkeusaikana on järkevää välttää joulunalusajan ruuhkia, pyrkiä tekemään jouluostoksia muutamaa päivää totuttua aikaisemmin ja hyödyntää laajoja aukioloaikojamme. Öiseen aikaan liikkeellä on huomattavasti vähemmän ihmisiä, joten silloin turvavälejä on helppo noudattaa, Kirsi muistuttaa.

Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää Kauppakassi-verkkokauppapalvelua. Joulun kaikki ruoat ja muut herkut on kätevä tilata netissä ja hakea ne itse Prisman noutopisteestä tai tilata suoraan kotiin toimitettuna. Verkkokaupasta kannattaa toimitus- tai noutoaika varata hyvissä ajoin.

– Tänä vuonna joulua vietetään kotona, ja halutaan satsata läheisimpien kanssa yhdessä olemiseen ja hyvään ruokaan pienessä porukassa. Me haluamme osaltamme varmistaa, että jokaisen asiakasomistajaperheemme joulu onnistuu poikkeusvuonnakin.

Joku saattaa epäröidä öisen kauppareissun jäävän tyngäksi, koska hyllyt ovat tyhjiä. Kierros myymälässä osoittaa epäilyn turhaksi.

– Olen vilpittömän ylpeä siitä, miltä myymälä näyttää, Prisma-johtaja hymyilee esitellessään hedelmä- ja vihannesosastoa puoli kahden aikaan yöllä.

 

Vaihtelua normiarkeen

Joulunajan ensimmäisenä aukioloyönä asiakkaita oli Prismassa liikkeellä harvakseltaan. Ennen vuorokauden vaihtumista oli vielä vilkkaampaa, mutta kellon kääntyessä yön pikkutunneille, paikan päällä oli enemmän henkilökuntaa kuin asiakkaita.

Joulun yövuoroihin on halukkaita tekijöitä hyvin, ajoittain jopa enemmän kuin tarvitaan. Taloon tulevan tavaran määrä lisääntyy päivä päivältä joulua kohti mentäessä, ja sitä mukaa kasvaa myös yövuorossa olevien työntekijöiden määrä.

Maarit Hätisellä on työvuorolistalla monta yövuoroa ennen joulua.

– Olen aina vapaaehtoinen yötöihin. Pystyn hyvin nukkumaan mihin aikaan vain, eikä rytmin vaihdos tuota ongelmia. Yövuorossa työskentely on päiväaikaan verrattuna tehokkaampaa. Tietysti myös palkkaan tulevat lisät motivoivat, Maarit kertoo.

Yötöistä tykkäävät myös lihakuormaa purkavat Samu Saastamoinen ja Marita Kilpivaara. Heidän vuoronsa on alkanut kello 22 ja päättyy aamukuudelta.

– Tämä on mukavaa vaihtelua normiarkeen. Hyvin jaksaa, kun nukkuu, liikkuu ja syö hyvin, Samu kommentoi.

Marita kertoo työskentelyn olevan helpompaa, kun kuormalavat voi levittää käytäville.

– Päivällä ne olisivat asiakkaidemme tiellä, mutta tähän aikaan väkeä on niin vähän liikkeellä, että ostosten tekeminen onnistuu kätevästi meidän touhuistamme välittämättä.

Pauliina vietti illan äskettäin omilleen muuttaneen poikansa luona ja poikkesi kotimatkalla Prismaan ostoksille.

– Tykkään tosi paljon 24/7-aukiolosta. Yöllä saa rauhassa kierrellä ja katsella, hän kommentoi.

 

Marita ja Sami ovat vapaaehtoisia yövuorojen tekijöitä.

– Meillä on turvallisuusasiat huomioitu sekä asioinnin että työskentelyn kannalta niin hyvin kuin mahdollista, Sami korostaa.

Tässä on vain pieni osa siitä tavaramäärästä, joka yön aikana puretaan hyllyille.

 

Prisman joulukorit ovat tänä vuonna olleet poikkeuksellisen suosittuja.

– Meillä on talossa omien tonttujemme tehdas, jossa koreja kasataan. Olemme jo nyt myyneet niitä saman verran kuin viime vuonna yhteensä, Kirsi Jeskanen kertoo.

 

– Työt loppuivat puolen yön aikaan, ja poikkesin ostoksille kotimatkalla. Tämä on hyvä aika käydä kaupassa. En välitä muutenkaan ruuhkista ja nyt korona-aikaan pyrin välttämään niitä vielä enemmän. Käyn usein öisin ostoksilla Pitkälahden S-marketissa, mutta nyt tulin tänne, kun varmistin ensin netistä, että 24 tunnin aukiolo on alkanut, Sami Remes kertoo.

 

Tyhjiä hyllyjä ei asiakkaiden tarvitse harmitella yöaikaankaan. Tältä näytti Prisman hedelmä- ja vihannesosasto torstaina 10.12. kello 01.22.

 

Antti Visuri ja Lotta Koponen palvelivat asiakkaita kassalla vuorotellen.

– Olen oikein odottanut yövuorojen alkamista, Lotta toteaa.