S-kaupat-robokuljetukset saapuvat Kuopion keskustaan, Saaristokaupunkiin ja Vuorelaan


Robokuljetusten kotimyymälöinä toimivat S-market Maljalahti, S-market Keilankanta ja S-market Vuorela.

22.4.2024

PeeÄssä tuo Kuopion katukuvaan kesän alussa verkkokauppa-asiakkaita palvelevat Starshipin kuljetusrobotit.

– Ihmiset suosivat yhä enemmän nopeaa asiointia ja siksi myös pikatoimitusten kysyntä kasvaa koko ajan. Starshipin roboteilla vastaamme tähän tarpeeseen, kuvailee PeeÄssän ruoan verkkokaupasta vastaava Prisma-johtaja Heli Wilska.

Pikakuljetuksen voi tilata mihin tahansa paikkaan, joka on kuljetusrobottien toimintasäteen sisällä. Robotti suunnittelee itselleen sopivimman reitin lähtöpisteestä toimituspaikkaan. Polvenkorkuinen laite kulkee kevyen liikenteen väyliä pitkin, tunnistaa mahdolliset esteet, osaa liikennesäännöt ja pyytää kohteliaasti apua, jos esimerkiksi liikennevaloissa pitää nappia painamalla tilata vihreä valo tien ylitykseen.

Tekoälyn avulla robotti oppii koko ajan lisää ympäristöstään ja välittää oppimansa tiedon myös muille laivueen roboteille. Laite tietää tilaajan sijainnin GPS-paikannuksen avulla ja tuo tavarat niin lähelle kuin pystyy, esimerkiksi kerrostalon alaovelle tai puistoon viheralueen reunaan.

– Vietät aurinkoista kesäpäivää Väinölänniemen uimarannalla. Nälän, janon tai herkkujen mieliteon yllättäessä avaat S-kaupat-sovelluksen, teet tilauksen S-market Maljalahdesta ja valitset robottitoimituksen. Sympaattisen ja söpön robotin etenemistä voit seurata sovelluksella, jolla pääset myös avaamaan laitteen kannen, kun se on saapunut luoksesi, Heli Wilska maalailee.

 

Kuljetusrobotin ominaisuuksia:

 • Kuljettaa kerralla 2 kassillista eli noin 10 kiloa ostoksia.
 • Saadaan yleensä matkaan 15 minuutin sisällä, mutta viimeistään 30 minuutin päästä tilauksesta.
 • Liikkuu kotimyymälänsä ympäristössä, alussa noin kilometrin, ja reittejä oppiessaan jopa kolmen kilometri säteellä.
 • Ajonopeus 6 km tunnissa. Tarkkailee ympäristöään 60 metrin säteellä.
 • Robotissa on 12 kameraa, ultraäänisensoreita ja tutkia. Se hyödyntää tietokonenäköä ja teknologiaa, joka tunnistaa esteet ja osaa toimia ne kohdatessaan, etsien esimerkiksi korvaavan reitin.
 • Oppii koko ajan lisää ympäristöstään ja välittää tietoa muille saman laivueen roboteille.
 • Liikkuu vain kevyen liikenteen väylillä, eikä turvallisuussyistä mene asuinalueille, joilla pyörä- ja kävelyteitä ei ole.
 • Osaa pyytää kohteliaasti apua muun muassa liikennevaloissa vihreän valon tilaamiseen. Saattaa myös intoutua soittelemaan musiikkia, kun tilaus on saatu onnellisesti perille.
 • Tilaus ja ostosten vastaanotto tapahtuu S-kaupat-sovelluksella.
 • Jokaisessa robotissa on ilkivaltaa ja varkauksia ehkäiseviä ominaisuuksia, muun muassa jäljitysmahdollisuus, hyvälaatuista kuvaa välittävät kamerat sekä äänekäs sireeni, joka laukeaa laitetta nostettaessa tai siirrettäessä.
 • Starshipin henkilökunta valvoo robottien kulkua ja voi tarvittaessa ottaa laitteen hallintaansa milloin tahansa.