Paistinkääntäjien parhaat kesäkokkausvinkit – Paula Lehtolainen


22.6.2021

Grillattua picanhaa ja uusia perunoita sekä marinoitua punasipulia

Chaîne des Rôtisseurs eli Paistinkääntäjien veljeskunta on kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka tarkoituksena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä sekä vaalia ja edistää kansallista ruokakulttuuria. Paistinkääntäjien jäsenet ovat aktiivisia gastronomian harrastajia tai alan ansioituneita ammattilaisia.

PeeÄssän ravintola-alan osaajat ja Paistinkääntäjät, toimialajohtaja Ville Puustinen, ryhmäpäällikkö Mikko Rosendahl sekä keittiöpäällikkö Hannu Pöyhönen, jakavat meille kesän parhaat ruokavinkkinsä. Lisäksi pyysimme mukaan kesän maukkaimpien makujen äärelle yhteistyökumppanimme Savo-Karjalan lihan myymälävastaavan Paula Lehtolaisen, joka on vastikään hyväksytty mukaan järjestöön ja Rôtisseurs-ammattilaiskäätyjen saajaksi.

Kaikkea voi grillata

ABC Pitkälahden katon alla palvelevan Savo-Karjalan lihan myymälävastaava Paula Lehtolainen halusi nostaa kesäreseptivinkkinä esiin erityisesti Etelä-Amerikassa suositun rotunaudan picanhan, joka on paahtopaistin päällä olevan ulkopaistin kärkiosa.

– Picanha muhii grillissä erittäin hyväksi, pysyen mehevänä kypsennyksen aikana. Tärkeintä on ottaa liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja grillata ensin kovalla lämmöllä pinnat kiinni, jonka jälkeen kypsytys tapahtuu epäsuorassa lämmössä, Paula kuvailee.

Kuvausta varten hän sai aterian valmistukseen avukseen työkaverinsa Jenni Lapinsalon ja Jemina Kaipaisen.

– Likimain kaikkea voi grillata. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia ruhon osia, kasviksia ja hedelmiä. Esimerkiksi vesimeloni on grillattuna ja mozzarellalla höystettynä varsin maukas lisuke, Paula vinkkaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näitä tarvitset neljän hengen ateriaan:

 • Grillattu picanha
  – noin 1 kg naudan picanhaa
  – suolaa
  – pippuria
  – öljyä
  – Varkauden Aidon Naku Pahulaisen paholaishilloa
 • Grillatut uudet perunat
  – 1 kg uusia perunoita
  – nippu varhaissipulia
  – tuoreita yrttejä maun mukaan
  – 1 dl oliiviöljyä
  – suolaa, pippuria
 • Marinoitu punasipuli
  – 2 isoa punasipulia
  – 1 dl omenaviinietikkaa
  – ½ dl öljyä
  – ½ dl sokeria
 1. Suolaa ja pippuroi liha grillausta edeltävänä päivänä ja sipaise pintaan öljyä. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen grillausta. Työnnä lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Grillaa lihan pintaan hyvä väri molemmin puolin. Pienennä grillin lämpöä tai siirrä liha epäsuoraan lämpöön ja käännä muutaman kerran kypsymisen aikana. Halutessasi voit valella lihaa marinadilla. Ota liha pois grillistä lämpömittarin näyttäessä 55 astetta, kääri tiukkaan folioon ja anna vetäytyä noin 20 minuuttia. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
 2. Pese perunat hyvin, leikkaa puoliksi ja pilko varhaissipulit varsineen. Laita foliovuokaan perunat, sipulit ja yrtit. Suolaa, pippuroi, kaada päälle oliiviöljyä ja sekoita. Laita vuoka kuumaan grilliin ja odota kunnes pintaan alkaa tulla väriä, laita vuoan päälle folio ja anna hautua pienemmällä lämmöllä noin 20 minuuttia. Kääntele muutaman kerran kypsymisen aikana.
 3. Pilko punasipulit renkaiksi, sekoita muut aineet ja kaada sipulien päälle. Anna marinoitua vähintään 2 tuntia. Tarjoa lihan ja perunoiden lisukkeena.
 4. Kokoa lihasta, perunoista ja sipulista annokset ja iloitse kesän makunautinnoista. Lihan keralla maistuu mainiosti Varkauden Aidon Naku Pahulainen.