Mökkiläiset piristävät kyläkaupan elämää


30.6.2017

Kangaslammin Salessa huomioidaan kesäasukkaiden erityistarpeet.

Kesäisen vehreässä maisemassa mutkittelee kapeahko asvalttitie. Vihreitä peltoja, lehmiä laitumella, kukkivia pihlajia – savolaista maalaismaisemaa kauneimmillaan.
Sitten putkahdetaan Kangaslammin keskustaan, mistä löytyy pari liikettä, seurakuntatalo ja tietenkin Sale polttoaineasemineen.
Salessa ostoksiaan pakkaa paikkakuntalainen Kaisu Ahtonen puolitoistavuotiaan Aapo-poikansa kanssa. He käyvät lähikaupassa joka viikko.
– Tämä Sale on meille tosi tärkeä, vaikka välillä isompia ostoksia tehdäänkin kaupungissa, Kaisu kiittelee.
Hänen mukaansa kesälomalaisten tulon huomaa kyllä kaupassa ja kylillä. Tulevana viikonloppuna järjestetään Kangaslampi-päivät ja Lypsyjakkaranheiton SM-kisat, joihin odotetaan kyläläisten ja mökkiläisten lisäksi osallistujia kauempaakin.
Myös Aapoa ilahduttaa kylän vilkastunut liikenne. Yksikään auto ei hurahda ohi huomiotta, vaan saa osakseen innokasta osoittelua ja pärinää.

Kuppi kahvia terassilla

Lämpömittari näyttää 14 astetta. Välillä pilvien lomasta pilkahtaa hieman aurinkoa, sitten taas ropsahtaa kunnon sadekuuro.
Salen kupeessa on terassi, jossa voi katoksen alla juoda kaupasta ostetun kupposen kahvia.
Puolenkymmentä paikallista miestä vaihtaa terassilla kuulumisia. He haikailevat viime syksynä sulkeneen Kippolan perään, silloin terassi oli kyläläisten kohtaamis- ja tiedotuspaikka.
Onneksi ovat kuitenkin kesämökkiläiset, he tuovat kylän elämään kesäisen piristysruiskeen. Kangaslammin alueella on noin 1350 kesämökkiä, vakituisia asukkaita on pari sataa enemmän.
Keltaisen korin kanssa terassille saapuu yksi mökkiläisistä, helsinkiläinen Matti Aaltonen. Hän viihtyy mökillään pitkin kesää, vaikka välillä pitää piipahtaa kotona hoitamassa asioita.
Pitkää, lähes 400 kilometrin mökkimatkaa Matti Aaltonen on ajanut vaimonsa Mairen kanssa jo lähes 30 vuotta.
Porukan puheenaiheet kääntyvät kalastukseen, millaisia saaliita kukin on saanut. Kuha vaikuttaa nyt olevan syönnillään.
– Savukuhaa ja uusia perunoita, miltäs kuulostaa? Matti Aaltonen kertoo päivän ruokasuunnitelmista.
Vaimonsa Mairen kanssa hän käyttää aktiivisesti Salen vesipistettä ja jätteiden lajittelupaikkaa.

Mökkiläisille erityispalveluita

Kangaslammin Salessa työskentelevä Veera Männikkö arvioi, että mökkiläiset tuplaavat kaupan asiakasmäärän.
– Kyllähän kesällä on tosi hauskaa työskennellä. Asiakkaat ovat hyvällä mielellä ja on vain mukavaa, että on pieni hälinä päällä. Täällä kaikki tuntevat toisensa ja on kiva nähdä välillä uusia kasvoja, itsekin kylällä asuva nuori nainen kertoo.
Mökkiläiset on huomioitu Salen palvelutarjonnassa. Ruoan ja polttoaineiden lisäksi tarjolla on vesipiste kaupan seinässä ja jätteiden lajittelupiste pihassa. Kesäajaksi myös viikonlopun aukioloa on jatkettu kello 20:en saakka.
Mökkiläisiltä tulee jonkin verran toiveita Salen valikoimista.
– Niitä pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Viimeksi toivottiin ekopesuainetta, jolla voi pestä astioita järvessä, Veera kertoo.

Mökkieväät aina mukaan

Varkautelaiset Henna Vihanne ja Kalle Antikainen ovat pysähtyneet kauppaan matkalla suvun yhteiselle mökille Heinäveden Pyylinsaareen.
– Meillä on sellainen periaate, että käymme aina matkalla lähikaupassa. Haluamme tukea paikallisia palveluita, jotta ne säilyvät, Henna kertoo.
11-vuotiaan Kallen mökkimatkaostoksiin kuuluvat perinteisesti jäätelö ja karkit. Kesämökillä mukavinta tekemistä on makkaran grillaaminen velipojan kanssa.
Jätski maistuu myös turkulaiselle 8-vuotiaalle Joona Väätäselle, joka on tullut viikon lomalle äitinsä Lauran kanssa.
– Tultiin hakemaan makkaraa, mökkiläiset kertovat.
Göteborgissa asuva isoisä Heikki Väätänen pitää kyläkauppaa tärkeänä, viikon mökkilomalle ruoat on helppo hankkia läheltä. Vesi haetaan hänen Varkaudessa asuvilta vanhemmiltaan.
Löytyypä Salen valikoimasta hänelle myös prepaid-liittymäkin, jotta yhteydenpito sujuu edullisesti.
Kun makkarat, tikkataulut ja muut mökkiläisen tarpeet on ostettu ja pakattu autoon, tankki täytetty polttoaineella, pääsevät mökkiläiset lopulta suuntaamaan ajokkinsa nokan kohti lomareissun päämäärää.

Kattava myymäläverkosto on osa PeeÄssän vastuullista toimintaa. Kuluttajaosuuskuntana PeeÄssän tehtävä on tuoda tuotteita ja palveluita omistajien lähelle.
PeeÄssällä on alueellaan noin 80 toimipaikkaa ympäri maakuntaa.