Missä olit silloin?


14.10.2016

16.10.2016 tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta Kuopion Prisman avauksesta.

Myöhäinen startti

1970-luvulla alkunsa saanut S-ryhmän Prisma-ketju rantautui Kuopioon poikkeuksellisen myöhään. Syynä olivat kaavoitusratkaisut, jotka eivät antaneet Kuopiossa mahdollisuutta hypermarkettien rakentamiselle ennen 1990-lukua. PeeÄssän Prismat Iisalmessa ja Varkaudessa olivat toimineet jo usean vuoden ajan ennen Kuopion Prisma-ajan alkamista.  

Prisman rakentaminen käynnistyi moninaisten vaiheiden jälkeen vuonna 1995 Kuopion Iloharjussa, muinoisen rautatieseisakkeen tienoilla. Paikalla sijaitsi pieni huoltoasema, joka purettiin Prisman tieltä. Suurin osa tontista oli kuusimetsää.

Tanssia ilmassa

Prisman virallinen avauspäivä oli torstai 16.10.1996, mutta osuuskaupan omistajat kutsuttiin henkilökohtaisella kirjeellä tutustumaan uuteen kauppaan jo edellisenä päivänä.

– Muistan avauksen edelleen hyvin elävästi. Omistajat olivat liikkeellä sankoin joukoin. Kun ennakkopäivän myynti ylitti miljoona markkaa, uskalsin sanoa ääneen, että tästä tulee menestys, muistelee Prismaa avauksesta alkaen 17 vuoden ajan johtanut Markku Höylä.  

Ennustus osui oikeaan. Kenraaliharjoituksen jälkeen itse avauspäivänä tungos oli vielä kovempi.

– Henkilökunta tanssi puoli metriä ilmassa, kun ovet laitettiin illalla kiinni. Yhdessä onnistumisen henki oli ihan käsinkosketeltavissa, Markku kuvailee.

Työn iloa

Kuopion Prisma nousi parissa vuodessa ketjun kärkijoukkoon. Ensimmäisen täyden toimintavuoden (1997) myynti oli 258 miljoonaa markkaa. Markkinajako meni vuoden aikana uusiksi, sillä koko Kuopion päivittäistavarakaupasta tehtiin uudessa Prismassa 18 %.

– Alkuvuosina myynti kasvoi hurjasti, jopa 30-40 %. Tietysti se myöhemmin se tasaantui ja välillä oli myös vuosia, jolloin luvut jäivät esimerkiksi remonttien takia edellisvuoden tasolle. Kaiken kaikkiaan ajasta jäi erittäin hyvä fiilis, jota leimasi työn tekemisen ilo. Prisman menestyksestä kiitos kuuluu ennen kaikkea henkilökunnalle, joka on alusta lähtien ollut todella ammattitaitoista, sitoutunutta ja motivoitunutta, Markku Höylä korostaa.

Osuvimmat valikoimat, edullisimmat hinnat

Kuopion Prisman valikoimat ja palvelut ovat eläneet ajan mukana. Talo on nyt monilta osin hyvin erilainen kuin 1990-luvulla.

– Kulutustottumukset ovat muuttuneet, lainsäändäntö on aiheuttanut omat uudistuksensa, kilpailutilanne on kiristynyt merkittävästi, digitalisaatio on tullut jäädäkseen, ja onpa valuuttakin ehtinyt vaihtua näiden kahden vuosikymmenen aikana, nykyinen Prisma-johtaja Jouni Ruotsalainen luettelee.

Perusajatus on kuitenkin pysynyt muuttumattomana.

– Tarjoamme omistajillemme mahdollisimman laajat ja ajankohtaiset palvelut ja edut sekä osuvimmat valikoimat yhden katon alta. Alusta lähtien on pidetty kiinni myös siitä, että Prisma on Kuopion edullisin ruokakauppa, Jouni kiteyttää.

Neljä isoa uudistusta

Kuopion Prismassa on avauksen jälkeen toteutettu neljä suurta uudistusta:

  • Vuonna 2001 päivittäistavaraosastoa laajennettiin sekä rakennettiin tilat Alkolle.
  • Jouluksi 2007 valmistui yli 50 % myymäläalaa kasvattanut laajennus. Lisätila tuli pääosin käyttötavaraosaston käyttöön.
  • Vuonna 2013 päivittäistavaraosasto sai lisää tilaa, kun käyttötavarapuolella tehtiin esillepanouudistuksia ja valikoimamuutoksia. Esimerkiksi rakentamisen ja remontoinnin osastoa supistettiin, koska Kodin Terra oli valmistunut Pitkälahteen.

Marraskuussa 2016 valmistuvassa viimeisimmässä uudistuksessa helpotetaan ostamista entisestään esillepanoja selkeyttämällä ja tuotteiden sijoittelua järkeistämällä. Remontin valmistuttua luvassa on 7.11. alkaen viikon ajan erilaisia tarjouksia, etuja ja muuta mukavaa. Samalla juhlitaan Prisman 20-vuotista taivalta.