Kuopion pommituksesta 80-vuotta


31.1.2020

Kuopion Osuusliikkeen hotellin kulmahuoneet tuhoutuivat täysin.

Kuopiota pommitettiin talvisodan aikaan 1939-1940 Neuvostoliiton ilmavoimien toimesta viisi kertaa. Tuhoisin pommitus Kuopion osalta oli 3.2.1940, jolloin 37 henkilöä menetti henkensä ja useita rakennuksia tuhoutui.

Pommituksessa hotellistamme tuhoutui Snellmanin puiston puolen kulmahuoneet, joissa nykyään sijaitsevat huoneet 258, 357 ja 457, kuten Jorma Uotisen Suite. Original Sokos Hotel Puijonsarven Jugend-osassa (rakennettu 1914) sijaitsevat nykyään bistro Frans&Sophie ja ravintola Ehta. Rakennus oli jo tulloin Kuopion Osuusliikkeen omistuksessa.

Alla hotellivieraan kokemustarina kyseisen pommituksen ajalta.

”3.2.1940 olin matkalla kotoa Pielavedeltä armeijaan. Tulin Kuopioon 2.2. ja yövyin Kuopion Osuusliikkeen hotellissa Minna Canthin kadun ja Maaherrankadun kulmassa. Minun oli käytävä työasioiden takia vielä ennen lähtöä silloisen työnantajani Enso-Gutzeitin konttorilla.

3.2. olin hotellihuoneessani selvittelemässä papereitani, kun ovelle tuli hotellin henkilökuntaa nainen, joka ilmotti, että oli tullut ilmahälytys ja asukkaiden olisi lähdettävä pommisuojaan. Vastasin, että jään mieluummin tänne. Hän kuitenkin ilmoitti, että hän ei saa poistua pommisuojaan, ennen kuin kaikki huoneet ovat tyhjiä.

Tällöin panin hatun päähäni ja poistuin käytävälle, mistä laskeuduin alimpaan kerrokseen ja menin ulos johtavalle ovelle, oven ulkopuolelle tarkastelemaan tilannetta.

Oli karmea yllätys, kun jonkin ajan kuluttua kuului useita valtavia räjähdyksiä. Yksi lentokoneiden pudottamista pommeista oli osunut hotellirakennukseen, yksi kulmittaiseen taloon ja useita edessä olleeseen Snellmanin puistoon.

Tilanteen rauhoituttua menin takaisin hotelliin ja huoneeni ovelle, joka oli ehyt. Kun avasin oven, näin että koko huoneeni oli romahtanut oven suuta myöten alas raunioiksi! Kaikki huoneessani olleet matkatavarat ja päällysvaatteeni olivat tuhoutuneet. Jos olisin ollut huoneessani, kuolema olisi ollut välitön. Näky oli järkyttävä.

En jäänyt pidempään paikalle, vaan läksin ostamaan päällysvaatteet ja välttämättömät muut tarvikkeet. Sen jälkeen hoidin asiani työnantajani kanssa ja illalla läksin junalla TKK5:een eli koulutuskeskukseen Harjavaltaan.

Kysyin kerran sotien jälkeen hotellista, kuka mahtoi olla henkilö, joka tuolloin pelasti henkeni. Asiasta ei kuitenkaan tiedetty mitään.”

Kirje saatu Kuopion kulttuurihistorialliselta museolta.

 

Lisää tietoa Kuopion Talvisodan pommituksista Ylen artikkelissa.

Lue tarinoita pommituksista Savon Sanomien sivuilta.