Kolmien avajaisten marraskuu


10.11.2023

PeeÄssä on jatkanut tänä vuonna rivakkaa investointitahtiaan, panostaen erityisesti Pohjois-Savon maaseutupaikkakuntien päivittäistavarakaupan palveluihin. Marraskuussa päästään juhlimaan peräti kolmeen kertaan täysin uuden myymälän avajaisia. Reilun tuhannen asukkaan Kangaslammille on luvassa niin uutta ja ihmeellistä, ettei vastaavaa ole aiemmin nähty.

Teksti: Kristiina Tammitie

 

Sale Kangaslampi, avajaiset pe 24.11. klo 10

Varkauden Kangaslammille avataan Sale, joka tulee toimimimaan osa-aikaisesti itsepalvelumyymälänä. Salessa on ainakin talviaikaan ja sesonkien ulkopuolella yksi myyjä, joka hoitaa tuotteiden hyllyttämisen ja palvelee asiakkaita normaaliin tapaan kello 10–18.

Myymälässä voi kuitenkin asioida 24/7. Sisään pääsee pankkikortilla ja ostosten maksaminen tapahtuu itsepalvelukassalla. Tarvittaessa asiakas saa puheyhteyden henkilökuntaan nappia painamalla. Myymälässä on tavanomaista kattavampi kameravalvonta, eikä siellä myydä itsepalvelun tunteina ikärajavalvottuja tuotteita.

­Uuden ajan hybridimyymälässä on myyntipinta-alaa hieman aiempaa enemmän, joten päivittäistavaravalikoima kasvaa. Lisäksi Saleen tulee Varkauden Prisman ylläpitämä ruoan verkkokaupan noutopiste. Noutolokerikon kanssa samaan tilaan sijoittuvat Matkahuollon ja Postin pakettiautomaatit.

Myymälän yhteyteen tulee myös asiakas-wc sekä kyläyhdistyksen kanssa suunnitteltu kokoontumistila terasseineen.

Vanha Sale palvelee normaalisti uuden myymälän avaukseen asti. Uusi rakennus on ostettu Etelä-Karjalan Osuuskaupalta ja siirretty syyskuun lopulla Kangaslammille rekkakuljetuksena Lappeenrannasta.

– Kehittelemme uudenlaisia, nykyaikaisia ja kustannustehokkaita tapoja tarjota palveluja tulevaisuudessakin pienillä paikkakunnilla ja seuduilla, joissa työntekijöiden rekrytointi tuottaa hankaluuksia, PeeÄssän vähittäiskaupan toimialajohtaja Jouni Ruotsalainen kertoo.

Kangaslammille avataan ensimmäinen maaseutuympäristöön sijoittuva itsepalvelumyymälä sekä PeeÄssässä että koko S-ryhmässä. Se on herättänyt kaupparyhmän sisällä paljon kiinnostusta ja muissa osuuskaupoissa suunnitellaan jo marras-joulukuulle tutustumiskäyntejä Pohjois-Savoon Varkauden laitamille.

– Kangaslammilta saatujen kokemusten perusteella arvioidaan, onko tässä yksi tapa, jolla voimme osaltamme pitää maaseutua vireänä. Mikäli kangaslampilaiset ottavat palvelun omakseen, vastaavia myymälöitä saadaan PeeÄssän alueelle todennäköisesti lisää, Jouni viestittää.

 

S-market Sonkajärvi avattiin 1.11. ja S-market Vesanto, avajaiset 30.11.

Sonkajärven ja Vesannon uudet S-marketit ovat kuin sisarukset, melkeinpä kaksoset konsanaan. Kokoluokka on sama, samoin perusvalikoimat, joita täydennetään paikallisilla tuotteilla ja myymälöiden omien asiakkaiden tuotetoiveilla. Asiointia helpottavat ja sujuvoittavat avarat, valoisat ja selkeät myymälätilat sekä modernit kalusteet. Helpotusta tulevat tarjoamaan etenkin kauempaa kirkonkylälle kauppareissulle tulleille varmasti myös asiakas-wc:t. Pikaista piipahdusta kauppaan nopeuttavat paljon toivotut, perinteisten kassojen rinnalle tulevat itsepalvelukassat. Ovellisissa kylmäkalusteissa käytetään ympäristölle haitatonta kylmäainetta, ja hiilineutraaliutta vahvistavat myös sähköä omaan käyttöön tuottavat aurinkopaneelit.

 

Molemmilla paikkakunnilla on tehty kyselytutkimus, joilla haluttiin ennakkoon selvittää, mitä asiakasomistajat uudelta myymälältään odottavat ja toivovat. Tutkimustulokset olivat hyvin yhteneväiset. Niin Sonkajärvellä kuin Vesannollakin kaikkein tärkeimmäksi asiaksi vastaajat nostivat edullisen hintatason. Heti perässä tulivat hyvä palvelu, ostamisen helppous, kattava valikoima, Bonus/keskittäminen sekä myymälän sijainti, tosin paikkakuntien välillä vastauksissa oli näiden asioiden osalta pientä vaihtelua tärkeysjärjestyksessä. Valikoimien osalta edullisen hinnan lisäksi toivottiin lähituotteiden tarjontaa sekä valikoimien ja vaihtoehtojen monipuolisuutta. Näihin toiveisiin uusilla myymälöillä halutaan vastata mahdollisimman hyvin.

– Uuden myymälän avaus on ihan päivittäinen puheenaihe, samoin se, miten hienoa on, että PeeÄssä rakentaa tällaisille pienille paikkakunnille täysin uutta ja parantaa palvelua. Sekä asiakkaamme että me itse odotamme malttamattomina uuden S-marketin valmistumista, marketpäällikkö Mira Lindroos Sonkajärven S-marketista kuvailee.

– Jännittää, mutta hyvällä tavalla, sillä en ole koskaan aiemmin päässyt mukaan uuden myymälän avaukseen. Työskentelyolosuhteet tulevat paranemaan merkittävästi. Joudumme muuttamaan omia toimintatapojamme monissa asioissa, mutta toimivampi kokonaisuus tulee helpottamaan arkeamme ja asiakasomistajiemme palvelua, myyjä Siiri Huuskonen Vesannon S-marketista ennakoi.

Varkauden Kangaslammille ensimmäinen maaseututaajaman itsepalvelu-Sale

Uusi Sonkajärven S-market avataan 1.11.2023 -Myymälä rakennettiin yhteistyössä Ylä-Savon ammattilaisten kanssa