Apsin Tarinatorstai luo ystävyyksiä


2.3.2020

Tarinatorstai houkuttelee Pitkälahden ABC:lle kuukausittain ison joukon senioreita rupattelemaan ja kahvittelemaan erilaisten teemojen merkeissä. Kohtaamiset Apsilla ovat luoneet ystävyyssuhteita ja auttaneet yksinäisyyden torjunnassa.

Tarinatorstait aloitettiin reilu vuosi sitten ABC-ketjun, ET-lehden ja SPR:n yhteistyönä. Ajatuksena oli kutsua kokoon erityisesti seniori-ikäisiä mielenkiintoisten vieraiden ja teemojen sekä vapaamuotoisen rupattelun ja ystävystymisen merkeissä.

– Valtakunnallisen kampanjan päätyttyä me halusimme jatkaa kaikille avoimia ja maksuttomia Tarinatorstai-tapahtumia niiden suuren suosion kannustamina SPR:n Kuopion osaston kanssa yhteistyössä. Parhaimmillaan Tarinatorstait ovat houkuttaneet väkeä paikalla jopa sata henkeä. Tunnelma on ollut joka kerta positiivinen ja iloinen, Henna Rissanen Apsilta kuvaili kattaessaan kahvipöytää helmikuun Tarinatorstain vieraita varten.

 

Iloiset ilmeet parasta antia

Viimeisintä Apsilla tarinointia alusti vs. toiminnanjohtaja Sanna Vesterinen vammais- ja kansanterveysyhdistysten kumppanina toimivasta Tukipilarista. Hän kertoi paikallisten yhdistysten toimintaa edistävän ja vahvistavan Tukipilarin palveluista, sairaaloihin keskittyvästä Olka-toiminnasta sekä kannusti osallistujia vapaaehtoistyön pariin. Lisäksi kuultiin SPR:n Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Kaisu Haatajan ajankohtaiskatsaus SPR:n kuulumisista.

– On hienoa, että tällaista yhteisöllisyyttä vahvistavaa toimintaa on tarjolla paikassa, johon jokaisen on todella helppo tulla, ilman minkäänlaisia kynnyksiä. Yksinäisyys on noussut yhteiskunnassamme todella isoksi asiaksi kaikenikäisten ihmisten keskuudessa, Sanna ja Kaisu muistuttivat.

– Tarinatorstait ovat estäneet syrjäytymistä ja synnyttäneet ystävyyssuhteita, puhelinkeskustelupiirejä ja lenkkikaveruuksia, Tarinatorstain ”äiti”, ideanikkari ja priimusmoottori, SPR:n vapaaehtoinen ja Täyttä elämää eläkkeellä -valmentaja Terttu Miettinen vahvisti.

 

Osallistujia pitkän matkan takaakin

Sirkka Tuomainen, Ritva Hoffrén, Pirkko Korhonen ja Arja Iivarinen ovat osallistuneet liki jokaiseen Tarinatorstaihin, eivätkä aio jatkossakaan jättää tapahtumaa väliin. Arja ajelee paikan päälle Pitkälahteen kolmenkymmenen kilometrin takaa Puutossalmen lossikyytiä käyttäen. Pirkolla taivalta on vieläkin enemmän Pieksänkosken suunnalta.

– Poimin yleensä matkan varrelta pari naista kyytiin. Iso kiitos PeeÄssälle ja ABC:lle, että ovat halunneet jatkaa Tarinatorstaiden järjestämistä, Pirkko viestitti.

Arja kertoi osuneensa alun perin Tarinatorstaihin vahingossa.

– Tulin käymään kaupassa ja jäin ihmettelemään, mitä täällä oikein tapahtuu. Jäin heti koukkuun. Tarinoimassa on kiva käydä ja tutustua uusiin ihmisiin.

– Ollaan ystävystytty keskenämme ja pidetään yhteyttä Tarinatorstaiden välilläkin, Ritva ja Sirkka lisäävät vastakkaiselta puolelta pöytää.

 

Musisointia ja mummodiscoa

Kevään ja alkukesän Tarinatorstait ovat 5.3., 2.4., 7.5. ja 4.6. Kesällä pidetään kuukauden tauko, mutta sitten taas jatketaan.

– Kannattaa seurata meitä Facebookissa ja Instagramissa, jossa muistuttelemme Tarinatorstain lähestymisestä ja kerromme ohjelmasta, Henna vinkkaa. 

– Maaliskuussa saamme vieraaksemme kansalaisopiston orkesterin Doina Odessan, ja huhtikuussa kanttori Ossi Jauhiainen tulee pianon kera laulamaan ja laulattamaan. Toukokuussa kokoonnumme poikkeuksellisesti Harjun sairaalassa yksinäisyyden torjuntabileiden merkissä ja kesäkuussa palaamme ABC:lle kevätkauden päättäjäisiin mummodiscoillen, Terttu kuvailee.