Aito Lapin maku -intohimoa, perinteitä ja huipputeknologiaa


28.11.2016

Vesa Lappi on onnistunut muovaamaan suvun kalaosaamisesta innovatiivista yritystoimintaa.

– Lapin suvussa on aina harrastettu intohimoisesti kalastusta ja kalan valmistusta erilaisiksi tuotteiksi. Olen kasvanut leppäsavun tuoksussa, Vesa Lappi kuvailee.

Idea oman kalanjalostusfirman perustamisesta syntyi kolmisen vuotta sitten. Vesa oli aiemmin myynyt omistamansa maanrakennus- ja louhintaalan yrityksen, jonka jälkeen hän oli kalavesien äärellä pyöritellyt erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja. Ajatus kirkastui uistelupäivän päätteeksi Vehmersalmen Suvasvedellä iltahämärässä, räntäsateen saattelemana: harrastukseen liittyvästä tietotaidosta riittäisi osaamista ammatiksi asti.

– Kala-Lappi Oy:n toiminta käynnistyi huhtikuussa 2014. Nyt Toivalassa sijaitsevissa tuotantotiloissamme on suunnitteilla jo kolmas laajennus, Vesa kuvailee huimaa starttia.

Omalla tavalla

Kala-Lapin ensimmäinen tuote oli kylmäsavulohi. Tuoteperhe laajeni nopeasti graaviloheen sekä Lapin Lumous-tartariin, jota on kiitelty Euroopan kulinaarisena keskuksena tunnettua Pariisia myöten. Tämän syksyn uutuus on aidolla tulella valmistettu Lapin Tulisavu –kirjolohifilee. Tavoitteena on lanseerata ainakin yksi uusi tuote vuosittain, Aito Lapin Maku –laatua vaalien.

– Tuotteemme ovat uniikkeja, eikä kielestämme tahdo edes löytyä sopivia sanoja niiden kuvailemiseen. Esimerkiksi Lapin Lumouksen pakkauksessa lukee ”kylmäsavulohilevite”, joka ei tee oikeutta itse tuotteelle. Raaka-aineista ja laadusta ei tingitä. Vain parhaista parhaimmat kotimaiset kirjolohet kelpaavat.

– Erottaudumme myös siinä, että kaikki valmistusmenetelmät ja -laitteet on suunniteltu, kehitetty ja rakennettu itse. Toista samanlaista tekemisen tapaa ei löydy. Siihen sisältyy paljon käsityötä ja sukupolvien perinteitä, mutta myös huipputeknologiaa tasalaatuisuuden varmistamiseksi.

Ivalosta Hankoon

PeeÄssän kaupoista Kala-Lappi on saanut mukavasti hyllytilaa.

– Tuotteemme kuuluvat Kuopion, Iisalmen ja Varkauden Prismojen sekä useiden S-marketien valikoimiin. Lisäksi PeeÄssän ravintoloista Ehtassa ja Rustikissa on käytetty kalatuotteitamme. PeeÄssän kautta avautuivat ovet myös S-ryhmän valtakunnallisille markkinoille, Ivalosta Hankoon. Kala-Lappi työllistää kymmenkunta vakituista työntekijää Toivalassa sekä ison joukon konsulentteja. Joulusesongin aikana Kala-Lappi tarjoaa lisäksi töitä 45 kausityöntekijälle. Näin varmistetaan, että Lapin kalaa riittää jokaiseen joulupöytään ainakin Pohjois-Savossa.