En etsi valtaa loistoa, Sydämeeni joulun teen, Taivas sylissäni… PeeÄssän kaikissa ABC-liikennemyymälöissä kajahtivat jälleen Kauneimmat joululaulut samana päivänä ja samalla kellonlyömällä. Paikallisten seurakuntien kanssa järjestettyihin tapahtumiin kokoontui useita satoja ihmisiä ottamaan joulua vastaan yhteislaulun merkeissä.
– Ilo, toivo ja rakkaus ovat joululaulujen suuria sanoja, kiteytti Varkauden seurakunnan rovasti Arja Päivärinta.

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä

– On suuri etuoikeus, että voimme kokoontua yhteen ja laulaa lauluja, jotka vievät meidät aikamatkalle lapsuuteen ja kaikkiin menneisiin jouluihin, muistutetaan tämänvuotisen Kauneimmat Joululaulut -vihkon alkulehdillä.

Kauneimmat Joululaulut -tapahtumalla on pitkät perinteet: Suomen Lähetysseura aloitti Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudet 1973, eli tasan 50 vuotta sitten. Aiemmin monien meidän jouluun erottamattomasti kuuluvat yhteislaulutilaisuudet järjestettiin kirkoissa ja seurakuntasaleissa, mutta viime vuosina niiden rinnalle ovat tulleet ravintolat, kauppakeskukset ja meillä Pohjois-Savossa myös liikenneasemat. Tiistaina 19.12. PeeÄssän ABC-asemille Pitkälahteen, Siilinjärvelle, Marjahakaan, Pyhäjärvelle, Kiuruvedelle ja Varkauteen pysähtyi joulukiireen keskellä jälleen useita satoja ihmisiä, hakemaan joulun tunnelmaa, iloa ja rauhaa tutuista ja vähän tuntemattomammistakin joululauluista.

– Olemme kiitollisia siitä, että ABC:n ovet ovat meille avoinna. On iso ilo järjestää Kauneimmat Joululaulut paikassa, jossa tavoitamme todennäköisesti sellaisiakin ihmisiä, joille kirkon kynnys on korkea. Tämä on erittäin onnistunut ratkaisu, Varkauden seurakunnan rovasti Arja Päivärinta ja kanttori Sauli Rissanen kiittelivät.

– Tulimme hakemaan ihanaa joulumieltä, Lyytisen perhe kertoi. Tapahtuman nuorimpiin osallistujiin kuuluvien Mennan ja Noelin kanssa joulua tunnelmoivat perheen äiti Elisa sekä ABC:llä opiskelun ohessa töitä tekevät Oona ja Nella.

Varkauden ABC:lle kokoontui neljännen kerran järjestettyyn jouluiseen iltaan kymmenittäin yhteislaulun ystävää. Määrä on liki kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna. Suurin osa oli tullut paikan päälle varta vasten joululaulujen takia, mutta pöytiin jäi istumaan myös moni ohikulkija kuuntelemaan ja laulamaan.

– Ihmettelin jo ulkona, että täältä kuuluu joululaulua. Mukava yllätys. Meinasin poiketa vain pikaisesti, mutta nyt on mennyt jo puoli tuntia lauluja kuunnellessa, nimettömänä pysytellyt pitkämatkalainen kommentoi.

Varkautelaiset Riitta Kolehmainen ja Eija Jortikka osallistuivat Kauneimmat Joululaulut -tapahtumaan nyt toista kertaa ABC:llä.

– Olemme entisiä työkavereita vuosien takaa. Meillä on perinne, että tapaamme vuosittain Kauneimpien Joululaulujen merkeissä. ABC on erilainen, mutta kiva ja yllättävänkin tunnelmallinen paikka tällaiselle tapahtumalle. Arjesta tutun katon alle on kaikkien ihmisten helppo tulla, mikä varmasti lisää kiinnostusta tapahtumaa kohtaan, he pohtivat.

ABC:n työntekijät Päivi Romo ja Iiris Eronen hyräilivät mukana tuttuja joululauluja asiakaspalvelun lomassa. – Joululauluista tulee ihanaa tunnelmaa, Iiris hehkutti.

– Hienoa, että seurakunnan tapahtumia tuodaan ihmisten lähelle, Raija Ryymin, Irma Paasi, Maija Eklind ja Martta Kärkkäinen kiitelivät

Varkauden seurakunnan kanttori Sauli Rissanen ja rovasti Arja Päivärinta olivat tyytyväisiä ABC:lle kokoontuneiden laulajien määrään. – Saatiin pöydät täyteen innokkaita laulajia, kiitteli Arja, jolla on toiveissa muutakin yhteistyötä PeeÄssän kanssa. – Olen haaveillut flash mopista Prisman hyllyjen välissä pääsiäisen aikaan, rovasti kertoi.

Kuopion markkina jatkaa kasvuaan ja osana PeeÄssän marketkaupan verkoston kehitystä kehitämme toimintaa myös Kuopion Pitkälahdessa. Parantaaksemme asiakasomistajien palveluita, olemme aloittaneet Pitkälahdessa muutostyöt.

Pitkälahti nähdään hyvänä kauppapaikkana ja toimintoja kiinteistössä halutaan kehittää edelleen. Nykyisin kiinteistössä toimii ABC liikennemyymälä, S-market ja Prisma Rauta. Kauppa- ja ravintolapalveluita tullaan kehittämään nykyisten konseptien puitteissa ja tilojen uudelleen järjestelyillä. Vuokralaisena olevan Savo-Karjalan Lihan toiminta kiinteistössä jatkuu edelleen.

Alueen asiakasomistajille sijainti on loistava ja haluamme kehittää siellä toimintaa edelleen asiakasomistajien tarpeiden mukaan. Pitkälahden S-market on valikoimaltaan jo yksi meidän suurimmista S-marketeistamme. Tuomme muutostöiden myötä myymälään muun muassa Ruokatorin. Olemme laittaneet vireille myös kaavaprosessin, joka mahdollistaa kauppapaikan kehityksen tulevaisuudessa esimerkiksi Prismaksi.

Muutostyöt käynnistyvät tammikuussa ja ne valmistuvat kesäkauppaan. Loppukesän ja alkusyksyn aikana tehdään vielä parkkialueen muutostöitä ja liikennejärjestelyitä.

Savon Voima Oyj ja Osuuskauppa PeeÄssä ovat sopineet Break Sokos Hotel Tahkon uudisosan lämmittämisestä ja viilentämisestä lämpöpumpputeknologian sekä kaukolämmön yhdistelmällä.

 

Normaalia kaukolämpöjärjestelmää täydentäen Break Sokos Hotel Tahkon jäähdytys tullaan toteuttamaan vedenjäähdyttimellä, jonka tuottama lauhdelämpö siirretään Tahkon alueen kaukolämpöverkostoon. Kyseessä on hotellin ilmastoinnin jäähdytyksen hukkalämmön talteenottoa hyödyntävä järjestelmä, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet lämmön talteenottoon. Laitteisto mahdollistaa muun muassa lämmön talteenoton ulkoilmasta aikoina, jolloin hotellia ei tarvitse jäähdyttää.

Projektissa PeeÄssä tarjoaa tilat teknisille järjestelmille, jotka Savon Voima omistaa ja ylläpitää. Laitteistot tulevat olemaan osaksi sisällä hotellin teknisissä tiloissa ja lämmönkeruujärjestelmän osalta myös ulkona.

Järjestelmän käyttöaste saadaan toteutettavilla teknisillä ratkaisuilla erittäin korkeaksi. Nyt tehtävällä sopimuksella Savon Voima voi hyödyntää laitteistoa maksimaalisesti kiertotaloutta edistäen tuottamalla sillä lämpöä Tahkon kaukolämpöverkkoon.

Tehdyn sopimuksen mukaisesti PeeÄssä ostaa palvelun kautta Savon Voimalta lämmön ja viilennyksen ja laitteiston ylläpito sekä omistus ovat Savon Voiman vastuulla. Tämä järjestely helpottaa PeeÄssän budjetointia lämmityksen ja viilennyksen osalta, koska järjestelmän kunnossapidon osuus jää Savon Voimalle. Nyt tehtävät investoinnit hyödyntävät molempia osapuolia ja tekniikan hankkimisen osalta PeeÄssän riskit sekä investoinnin koko jäävät sopimusmallissa kustannustehokkaiksi.

– Osuuskauppa PeeÄssä haluaa olla vastuullinen toimija, ja etsii aktiivisesti innovatiivisia ratkaisuja energian käyttöön ja ilmastopäästöjen vähentämiseen. Meillä PeeÄssässä on kunnianhimoinen tavoite olla vuonna 2025 hiilineutraali oman toiminnan osalta. Tämä hanke tukee tavoitetta erinomaisesti. Tahkon uusi hotellimme tuleekin olemaan hiilineutraali lämmön, sähkön ja jäähdytyksen osalta. Hotellin asiakkaiden viihtyvyys taataan toimivalla ja luotettavalla jäähdytyslaitteella, ja sivutuotteena syntyvä lämpö saadaan nyt hyötykäyttöön koko Tahkon alueelle, Osuuskauppa PeeÄssän ylläpitopäällikkö Jussi Lampinen kommentoi.

Lämmityksen ja viilennyksen yhdistäminen tukee Tahkon alueen elinvoimaisuutta ja on tulevaisuuteen tähtäävä ilmastoteko, jossa hyödynnetään modernia teknologiaa sekä kaukolämpöverkon mahdollisuutta ottaa hukkalämpö talteen. Tavoitteena on vähentää biopolttoaineiden käyttöä tuottamalla kesäaikainen lämpö pääasiallisesti lämpöpumpulla. Nyt asennettavan järjestelmän avulla voidaankin säästää vuosittain jopa kymmeniä rekkalastillisia lämmityskaudella muutoin tarvittavaa puuhaketta. Tulevaisuudessa tavoitteena on luopua kesäaikaan polttamalla tuotetusta kaukolämmöstä Tahkon kaukolämpöverkon alueella, ja muissakin kaukolämpöverkoissa polttamista pyritään vähentämään mahdollisuuksien mukaan.

– Tämä hanke on erinomainen esimerkki ratkaisusta, jossa lämmittäminen sekä viilennys on yhdistetty. Me Savon Voimalla olemme kiinnostuneita toteuttamaan vastaavia järjestelmiä kaikissa kaukolämpöverkoissamme. Tällä hetkellä tuotamme lämpöpumppujen avulla kaukolämpöä jo muun muassa IisalmenJoensuunSuonenjoenLeppävirran sekä Pieksämäen kaukolämpöverkoissa, kaukolämmön tuotepäällikkö Juha Kurikka Savon Voimalta kertoo.

 

Lisätietoja:

Juha Kurikka
Tuotepäällikkö, Savon Voima Oyj
P. 044 723 7234
juha.kurikka(at)savonvoima.fi

Jussi Lampinen
Ylläpitopäällikkö, Osuuskauppa PeeÄssä
P. 044 719 7254
jussi.3.lampinen(at)sok.fi

Original Sokos Hotel Puijonsarven kokous- ja juhlapalvelut ovat saaneet laadukkaasta gastronomiasta, kulinaaristen perinteiden erinomaisesta vaalimisesta sekä loistavasta palvelusta kertovan Chaîne des Rôtisseurs -kilven. Puikkari Conference on Pohjois-Savon neljäs kilpiravintola. Original Sokos Hotel Puijonsarvi täyttää joulukuussa 150 vuotta, juhlinta jatkuu vuonna 2024.

Chaîne des Rôtisseurs -järjestön kansallinen puhemiehistö myöntää kilpiä ravintoloille, joilla on aito intohimo tekemiseen ja kehittymiseen niin keittiössä kuin salin puolellakin.

”Puikkari Conferencessa on onnistuttu luomaan loistavalla tavalla mieleenpainuvia juhlatilaisuuksia, joissa on hyödynnetty erinomaisesti myös paikallisen lähiruoan tarjoamia makuja. Rôtisseurs-kilpi on ennen kaikkea osoitus intohimosta tekemiseen, mutta samalla kilpi haastaa säilyttämään halun jatkuvaan kehittymiseen ja asiakkaiden odotusten ylittämiseen”, sanoo Chaîne des Rôtisseurs Finlanden valtavouti Johanna Hornborg-Ojala.

Chaîne des Rôtisseurs Savo ry:n vouti Juhani Simpanen kertoo, että Puikkari Conferencen taso oli kyllä noteerattu jo aiemmin, ja ravintolaa kehotettiin hakemaan kilpeä. ”Kun kilpihakemus sitten tuli Savon voutikuntaan keväällä 2023, saatiin se ripeässä tahdissa eteenpäin, ja elokuussa kilpihakemus hyväksyttiin Rôtisseursien kansallisessa hallituksessa”, Simpanen kertoo.

”Puikkari Conferencessa niin ruokatuote, palvelu kuin tilat ovat erinomaisella tasolla. Lisäksi Puikkarilla on pitkät perinteet merkittävänä juhlapaikkana alueella. Chaîne des Rôtisseurs Savon voutikunta ottaa ilolla vastaan neljännen kilpiravintolan alueelleen. Hienointa on, että kilven luovutus saadaan tehdä Puikkarin 150-vuotisjuhlavuoden yhteydessä”, Juhani Simpanen iloitsee.

Puijonsarvessa ollaan ylpeitä tunnustuksesta

”Uutinen meille myönnetystä kilvestä sai koko Puikkarin väen rinnat rottingille! Otamme kilven vastaan kunnianosoituksena laadukkaan ruoan parissa tekemästämme hyvästä työstä. Ja meillähän on täällä ihan uskomaton porukka tätä työtä tekemässä. Tunnustus motivoi meitä myös entistä parempaan tekemiseen jatkossa”, Original Sokos Hotel Puijonsarven keittiöpäällikkö, Maître Rôtisseur Toni-Pekka Karjalainen toteaa.

Historialliseen puurakennukseen sijoittuvan kokous- ja tapahtumakeskus Puikkari Conferencen tyylikkäät tilat mahdollistavat niin kokousten, konferenssien ja messujen kuin jopa yli 200 vieraan illallisjuhlien järjestämisen.

”Puikkari Conferencen ruokafilosofia painottaa laadukkaita, kotimaisia raaka-aineita ja suosii paikallisuutta. Huolella mietityt makukokonaisuudet ovat sesongin raaka-aineiden ja kokin luovuuden muodostama kombinaatio”, Karjalainen avaa.

 

150-vuotisjuhlamenu kunnioittaa talon historiaa

Original Sokos Hotel Puijonsarvi täyttää 150 vuotta joulukuussa 2023. Juhliminen aloitettiin jo syyskuussa 2023, ja juhlavuosi jatkuu vuodelle 2024. Tammikuun 27. talossa järjestetään upea Rôtisseurs-gaala juhlavuoden menuineen. Tilaisuudessa Johanna Hornborg-Ojala luovuttaa Chaîne des Rôtisseurs -kilven Puikkari Conferencelle.

Ainutlaatuiselle illalliselle myydään ennakkoon rajoitettu määrä lippuja. Lipunmyynti alkaa pian.

”Juhlavuoden menu kunnioittaa talomme historiaa, sen pitkiä kulinaarisia perinteitä ja paikallisia raaka-aineita. Esimerkiksi alkuun tuleva keittiön tervehdys on paikallisen leipomon mallasleivälle tehty paahtopaistivoileipä, joka juontaa juurensa 100 vuoden taa, jolloin ravintolassa ei saanut nauttia alkoholia tyhjään vatsaan. Yökerho Puikkarin historiaa taas tuodaan esiin syötävässä Bloody Mary -drinkissä. Menu jatkuu muun muassa lähikaritsan lihalla sen eri muodoissa”, keittiöpäällikkö Karjalainen kertoo.

Seurahuoneen saleista ikoniseksi tapahtumataloksi

Original Sokos Hotel Puijonsarven juhlatiloissa on nautittu elämän säihkyvistä juhlahetkistä kolmella eri vuosisadalla. Hotellin tarina sai alkunsa jo vuonna 1873, kun ravintola Kuopion Seurahuone avautui Maaherrankadulle. Tutustu historiaan täällä.

Lisätietoja: Toni-Pekka Karjalainen, keittiöpäällikkö, Original Sokos Hotel Puijonsarvi. puh. 044 719 7983, toni-pekka.karjalainen@sok.fi

 

Chaîne de Rôtisseurs on kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka
toiminnan lähtökohtana on yhdistää alan harrastajat ja ammattilaiset. Rotisseurs-kilpi on kansainvälisesti tunnettu kokonaisvaltaisen laadun tunnus, lupaus elämyksestä ja ruokanautinnosta.

Original Sokos Hotel Puijonsarven keittiöpäällikölle Toni-Pekka Karjalaiselle myönnettiin Maître Rôtisseur -arvo elokuussa 2023. Arvonimen voi saada laadukkaasta ruoastaan tunnetussa Rôtisseur -kilpiravintolassa työskentelevä, kollegoidensa arvostama ja suosittelema keittiöalan huippuammattilainen. Karjalainen toimii myös Suomen kokkimaajoukkueen eli Culinary Team of Finland ry:n hallituksessa.

 

Original Sokos Hotel Puijonsarvi on savolainen hotelliklassikko ja monipuolinen tapahtumatalo Kuopion keskustassa, Snellmanin puiston vierellä. Hotellissa on 293 huonetta, neljä ravintolaa, juhlasali Puikkari ja 20 tapahtumatilaa. Hotelli hehkuu historiaa nykypäivän iloiseen ja moderniin savolaiseen elämänmenoon yhdistettynä. Talo on kuin runsauden sarvi, jonka eri tiloista ja palveluista voi ammentaa elämyksiä vieraiden arjen ja juhlan jokaiseen hetkeen.

 

https://www.sokoshotels.fi/fi/kuopio/sokos-hotel-puijonsarvi

Break Sokos Hotel Tahkolla puretaan nyt hotellin päärakennuksen ja ravintola Hophausin välistä siipeä, vuodenvaihteessa alkavat uudisosan rakennustyöt. Hotellin päärakennuksen 66 huoneen, ravintola Hillsiden ja tapahtumatilojen uudistus valmistui syksyllä 2023. Jatkossa Break Sokos Hotel Tahko tarjoaa vierailleen laadukkaan, ympäröivään luontomaisemaan luontevasti istuvan hotellikodin monipuolisine palveluineen.

Marraskuussa 2024 valmistuvaan viisikerroksiseen uudisosaan tulee noin 60 huonetta Standard-luokasta sviitteihin sekä hemmottelu- ja hyvinvointipalveluita. Uusissa luonnonläheisissä huoneissa nukahdetaan ja herätään maiseman äärellä, sillä lähes kaikista huoneista tulee avautumaan upeat näkymät Tahkon rinteiden suuntaan.

”Nykymatkailija kaipaa luonnonläheisyyttä, ekologista kestävyyttä ja hyvinvointipalveluita – asioita, joihin mekin panostamme uudistuksen myötä yhä enemmän. Jatkossa tarjoamme Tahkolle lomaa tai vaikkapa kokousta viettämään tuleville vieraillemme entistä laajemmat palvelut, upean luonnon ja luontoaktiviteettien äärellä”, hotellinjohtaja Anna Hämäläinen sanoo.

Vanhat kalusteet huutokaupattiin – tuotto hyväntekeväisyyteen

Päärakennuksen ja ravintola Hophausin välistä purettavan hotelliosan huonekalut ja vesikalusteet huutokaupattiin yhteistyössä paikallisen Vilin valinnan kanssa. ”Kaikki meni, jopa rakennustarvikkeet parkettia myöten. Olemme iloisia, että toimivat kalusteet saavat jatkaa elämäänsä toisaalla. Se oli tavoitteemmekin”, hotellipäällikkö Krista Saha kertoo.  ”Huutokaupan tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Myös Tislaamoravintola uudistuu

Purettavan hotelliosan päädyssä sijaitseva Tislaamoravintola Hophaus uudistuu sekin, tiedossa on lisää asiakaspaikkoja ja paremmat esiintymismahdollisuudet isommillekin bändeille. Hophaus on suljettu 1.11.2023 asti uudistustöiden vuoksi.

Break Sokos Hotel Tahko uudistuu kahdessa vaiheessa vuosien 2023–2024 aikana. Syyskuussa 2023 valmistuivat päärakennuksen huoneet, ravintola Hillside ja tapahtumatilat. Viisikerroksinen uudisosa valmistuu loppuvuonna 2024. Hotelli on avoinna uudistustöiden ajan. Purkutyöt tehdään arkisin päiväaikaan.

 

Osuuskauppa PeeÄssä investoi vuosina 2023-2024 jättimäiset 28 miljoonaa Pohjois-Savon matkailun kehitykseen.

 

Lisätietoja: Anna Hämäläinen, hotellinjohtaja, Break Sokos Hotel Tahko, puh. 044 7197 965, anna.hamalainen@sok.fi

Break Sokos Hotel Tahko sijaitsee Tahkon matkailukeskuksen sydämessä, rinnemaiseman juurella.  Hotellissa on 120 huonetta, kolme ravintolaa ja viisi kokous- ja juhlatilaa. Hophaus Tahko on valittu Suomen 10 parhaan baarin joukkoon, ravintola Hillsidea luotsaa Chef Rôtisseur Hannu Pöyhönen.

Hotellilla on Green Key- ja Sustainable Travel Finland -ympäristötunnukset merkkinä hotellin kestävän matkailun eteen tekemästä pitkäjänteisestä työstä. Tahkon matkailualueella on lisäksi STF-destinaatiotunnus. Break Sokos Hotel Tahko uudistuu täysin vuosien 2023–2024 aikana.

 

https://www.sokoshotels.fi/fi/tahkovuori/sokos-hotel-tahkovuori

Original Sokos Hotel Puijonsarven paikalla Kuopiossa Snellmanninpuiston kulmassa on harjoitettu hotelli- ja ravintolatoimintaa jo 150 vuoden ajan. Hotellin sijoittuminen viiteen eri aikakaudella rakennettuun osaan antaa Puijonsarvelle oman erityispiirteensä ja tuo taloon mielenkiintoista kerroksellisuutta.  Puijonsarvi hehkuu historiaa ja elämään jääneitä muistoja samalla, kun tuhansien tapahtumien ja kohtaamisten talon tarina jatkuu yhtä värikkäänä ja ajassa elävänä kuin aiemminkin. Kokosimme aikajanaan S-ryhmän vanhimman, alusta lähtien osuuskaupan vetämän hotellin tärkeimmät tapahtumat ja vuosiluvut. Tänä aikana hotellia on laajennettu ja remontoitu niin paljon, että tähän koosteeseen on poimittu vain mittavimmat uudistukset.

1850-luku

Kuopiossa aletaan puhua, että kaupunkiin tarvitaan ”siivollinen” seurustelu- ja kokoontumispaikka irtolaisväkeä keränneiden lukuisten olutkapakoiden ja ylenpalttisen kotipolttoisen viinanjuonnin rinnalle.

1873

Kuopion tuomiokirkon ja nopeasti kasvavan satama-alueen väliin avataan ravintola Seurahuone, johon kaupungin hienompi väki kokoontuu seurustelemaan, juhlimaan, tanssimaan ja seuraamaan teatteriesityksiä. Seurahuoneella alkavat viihtyä erityisesti kaupungin korkeat virkamiehet ja upseerit, samoin taiteilijat, kirjailijat ja runoilijat, muiden muassa Juhani Aho, Eino Leino ja Minna Canth, joka käy Seurahuoneella pelaamassa skruuvia kuopiolaisten liikemiestuttaviensa kanssa.

1880-luku

Seurahuoneella tehdään vuosikymmenen aikana laajoja muutoksia. Salia laajennetaan, keittiö saa paremmat tilat ja yläkertaan rakennetaan ravintoloitsijalle asunto. Seurahuoneella todistetaan myös puhelimen saapumista kaupunkiin.

1897

27.3. Seurahuoneella järjestetään Kuopion ensimmäinen ”elävien valokuvien” esitys. Lehti-ilmoituksessa kerrotaan, että kyseessä on ”eräs nykyajan huomattavimmista keksinnöistä, kinematografia.” Esityksessä nähdään vain reilua vuotta aikaisemmin maailmalla ensi-iltansa saaneet Lumiéren veljesten kaksi elokuvaa.

1900

Tapaninpäivän aamuna klo 05.30 syttyy Seurahuoneen sali tuleen. Neljännestunnissa koko rakennus on yhtenä suurena tulimerenä, ja sammutustöistä huolimatta se palaa perustuksiaan myöten.

Tulipalo sai ilmeisesti alkunsa tarjoiluhuoneen kynttilästä, jonka tarjoilijatar Mathilda S. on sytyttänyt palattuaan kaupungilta ”erään mieshenkilön seurassa”. Palon sammuttua hänet löydettiin menehtyneenä.

1902

Tulipalon jälkeen aloitetaan uuden Seurahuoneen rakentaminen, suunnittelijana Eskil Hindersson, jonka käsialaa ovat lukuisat kyseisen ajan vanhat puurakennukset Kuopiossa.

1919

Kuopion Osuusliike aloittaa 6. päivä kesäkuuta toimintansa Maaherrankadulla Seurahuonetta vastapäätä viisi vuotta aiemmin valmistuneessa talossa, joka on ostettu 1,46 miljoonalla markalla liikemies A.Häyriseltä. Osuuskauppa avaa kiinteistöön nykyisen Ehta-ravintolan paikalle ”täydellisen” sekatavaramyymälän sekä erikoisosaston maataloustarvikkeille ja -tuotteille ensimmäiseen kerrokseen sekä vielä saman vuoden aikana Osula-kahvila-ravintolan toiseen kerrokseen.

Osula-kahvila-ravintola 1920-luvulla.

 

 

1925

Kuopion Osuusliike laajentaa toimintaansa majoitukseen, kun Osuuskahvilan ja Ravintolan yhteyteen perustetaan Matkailijakoti. Hotelli Osuusravintola on ensimmäinen osuuskaupan luotsaamana hotelli Suomessa.

Seuraavan vuosikymmenen alussa ilmestyneessä Kuopion matkailuesitteessä kerrotaan huoneiden hinnoiksi 25–50 markkaa. Esitteessä myös mainitaan ”täydellinen ravintola”.

1940

Helmikuun 3. päivä Hotelli Osuusravintolan Snellmannin puiston puoleinen kulmaus tuhoutuu pommituksissa. Kulmahuoneessa majoittunut Toivo-herra pelastautuu viime hetkellä, kiitos sinnikkään tarjoilijattaren, joka kieltäytyy lähtemästä pommisuojaan ennen kuin koko rakennus on tyhjennetty hotellivieraista. Kaksikko ennättää majoitustilojen käytävälle, kun pommi osuu hotellin kulmaan.

”Tilanteen rauhoituttua menin takaisin hotelliin ja huoneeni ovelle, se oli ehjä. Kun avasin oven, näin, että koko huoneeni oli romahtanut oven suuta myöten alas raunioiksi. Näky oli järkyttävä”, Toivo kuvailee myöhemmin.

*

1948

Hotelli Osuusravintola vaihtaa nimensä hotelli Puijonsarveksi vuoden ensimmäisenä päivänä.

1951

Kuopion Kaupunginhotelliksi nimensä vaihtanut Seurahuone saa uuden omistajan. Uuden yhtiön nimi on Rengasravintolat Oy, joka taipuu kansan suussa nopeasti muotoon Renkku.

1940–1970-luku

1940-luvun alussa paikalliseen piikatyttöön tulisesti rakastunut saksalainen upseeri kohtaa tiensä pään Kuopiossa ja jää kummittelemaan Puijonsarven ullakolle. Erityisen aktiivinen Manfred oli 1950- ja 1960-luvulla, ja viimeisin näköhavainto hänestä upseerinasussa on 1970-luvulta. Manfredin tapana oli myllätä huoneita ja paukutella ovia. Hänen kontolleen laitettiin myös arvokkaiden fileepihvien ja talon parhaan konjakin katoaminen.

1968

Puijonsarvea laajennetaan uudella osalla, joka sijoittuu Maaherrankadun varteen.

Persian shaahi vieraili puolisonsa kanssa Kuopiossa ja Puijonsarvessa kesäkuussa 1970.

1985

Renkun viereinen kiinteistö, Sataman apteekki, siirretään Kuopion museokortteliin ja tilalle avataan Puijonsarven uusi päärakennus, jossa hotellin vastaanotto sijaitsee edelleen. Avajaisia vietetään 15.3.

Renkun puolella vuosi päättyy haikeissa merkeissä ravintolan viimeiseen iltaan. Toiminta päättyy, koska kiinteistö on pahoin rapistunut ja kaipaa pikaista kunnostusta. Sen kohtalosta käydään kiivaita keskusteluja kaupunginvaltuustoa myöten. Kiista ratkeaa, kun Renkulle annetaan korkeimmassa oikeusistuimessa virallinen suojelupäätös. Vaativa entisöinti suoritetaan ja hotellin tarina jatkuu omistajavaihdoksen jälkeen Grand Hotellina.

Viikkosavo uutisoi Renkun viimeisestä illasta. Lehtikuvaan oli kokoontunut ravintolan koko henkilökunta.

 

1990

Vuoden ensimmäisenä päivänä Sokos Hotel Puijonsarvi laajenee: Grand Hotellin eli alkuperäisen Seurahuoneen liiketoiminta siirtyy Kuopion Osuuskaupalle. Seuraavan vuoden alussa hotellin omistajan nimi vaihtuu, kun Pohjois-Savossa toimivien kahden suurimman osuuskauppojen yhdistymisen seurauksena syntyy Osuuskauppa PeeÄssä.

Puijonsarveen avattiin Night Club lokakuussa 1990.

 

2008

Hotellissa toteutaan mittava laajennus, joka tuo mukanaan 55 uutta hotellihuonetta, 3 sviittiä sekä uusia ravintola- ja kokoustiloja. Puijonsarvi nousee itäisen Suomen suurimmaksi kokoushotelliksi. Laajennuksen valmistuttua hotellissa on 13 kokoustilaa, neljä ravintolaa (Fransmanni, Memphis, Puijonsarvi Night sekä Bistro), 301 huonetta, 600 vuodetta ja 200 parkkipaikkaa, joista lähes puolet lämpimässä hallissa.

2018

Historiallinen ja suojeltu entinen Seurahuone saa uuden elämän juhlatilana, joka taipuu moneen muotoon ja erilaisiin tarpeisiin, perhejuhlista messuihin. Äänentoisto ja valaistustekniikka ovat huippuluokkaa. Juhla- ja tapahtumatila saa nimekseen historiaa kunnioittaen Puikkari, jonka kristallikruunuista muodostuu nopeasti koko talon symboli.

2023

Vuosia kestänyt suuroperaatio saadaan päätökseen kesän alla. Hotellin kaikki huoneet, ravintolat, kokous- ja juhlatilat ja saunaosastot on uudistettu vastaamaan nykypäivän asiakkaiden moninaisia tarpeita.

Tahkon matkailukeskuksessa sijaitsevan Break Sokos Hotel Tahkon uudistustöiden  ensimmäinen vaihe on valmis.  Päärakennuksen hotellihuoneet sekä kokous-, juhla- ja tapahtumatilat ovat saaneet uudistuksessa täysin uuden ilmeen. Ravintola Hillsiden uusi ilme valmistuu syksyn aikana, ravintola on jo avoinna asiakkaille.

 

Uudistetut huoneet ovat nyt asiakkaiden käytössä

Päärakennuksen huoneet saivat uudistuksessa tyylikkään, luonnonläheisen ja väritykseltään kauniin ilmeen. Materiaalit ja kalusteet ovat vastuullisuusajattelun mukaisesti pitkäikäisiksi tarkoitettuja. Tarjolla on Standard- ja Superior-luokan huoneita sekä kuuden hengen parvellisia huoneita. Osassa kolmannen kerroksen huoneista on oma parveke, joista avautuu hieno näkymä Tahkon rinnemaisemaan.

”Luonnonläheisyys, vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat merkittävä osa Tahkon tarinaa. Break Sokos Hotel Tahkon sisustuksessa halusimme korostaa juuri tämän alueen ainutlaatuisuutta ja sen puhdasta, raikasta luontoa. Break Sokos Hotel Tahko tarjoaa uudistuksen myötä laatua, huolettomuutta ja uudenlaista arjen luksusta vierailleen, talon kaikissa tiloissa”, kertoo sisustussuunnittelusta vastaavan Visionary Design Partners Helsingin suunnittelija Jaana Ekman.

Ravintola Hillside on avautunut

Aulakerroksen Ravintola Hillsiden uusi ilme valmistuu syksyn aikana. Ravintolasta tulee olohuonemainen kohtaamispaikka niin Tahkon kylällä liikkuville kuin hotellivieraille. Luonnonmukaiset materiaalit ja viihtyisät sohvaryhmät luovat tilaan kodikasta tunnelmaa. Isoista ikkunoista voi katsella kylän elämää, toisaalta ikkunat houkuttavat ohikulkijat sisään ravintolan viihtyisään tunnelmaan.

Lapset on huomioitu ravintolatiloihin sijoittuvalla uudella Onni Oravan leikkihuoneella. Leikkihuoneessa on lattiasta kattoon ulottuva hauska kiipeily- ja leikkiteline.

Osuuskauppa PeeÄssän operoima Break Sokos Hotel Tahko uudistuu täysin vuosien 2023–2024 aikana. Ensimmäisessä vaiheessa uudistettiin päärakennuksen kaikki tilat. Toisessa vaiheessa hotellin vanha osa puretaan ja tilalle rakennetaan uusi hotellisiipi. Vanhan osan purkutyöt alkavat lokakuussa, ja uudisrakennus valmistuu loppuvuonna 2024.

 

Lisätietoja: Anna Hämäläinen, hotellinjohtaja, Break Sokos Hotel Tahko, puh. 044 7197 965, anna.hamalainen@sok.fi

Break Sokos Hotel Tahko sijaitsee Tahkon matkailukeskuksen sydämessä, rinnemaiseman juurella.  Hotellissa on 120 huonetta, kolme ravintolaa ja viisi kokous-, juhla- ja tapahtumatilaa. Hophaus Tahko on valittu Suomen 10 parhaan baarin joukkoon, ravintola Hillsidea luotsaa Chef Rôtisseur Hannu Pöyhönen.

Hotellilla on Green Key- ja Sustainable Travel Finland -ympäristötunnukset merkkinä hotellin kestävän matkailun eteen tekemästä pitkäjänteisestä työstä. Tahkon matkailualueella on lisäksi STF-destinaatiotunnus. Break Sokos Hotel Tahko uudistuu täysin vuosien 2023–2024 aikana.

https://www.sokoshotels.fi/fi/tahkovuori/sokos-hotel-tahkovuori

Original Sokos Hotel Koljonvirran levollinen ja luonnonläheinen tunnelma on saanut hotellin vierailta paljon kehuja ja kiitosta sen jälkeen, kun koko talon kattanut uudistus saatiin heinäkuun alkupuolella valmiiksi. Iisalmelainen 8-vuotias Jiri Ruotsalainen pääsi vanhempiensa kanssa koeköllöttämään täysin uuteen hotellihuoneen.

 Original Sokos Hotel Koljonvirta haki kesän alussa sosiaalisen median kanavien kautta testinukkujia, eli savolaisittain sanottuna koeköllöttäjiä testaamaan ja arvioimaan uusien huoneiden sekä samalla tietysti koko uudistuneen hotellin toimivuutta ja tunnelmaa. Köllöttäjäehdokkaita ilmoittautui runsain mitoin. Heistä onnekkaimmat pääsivät viettämään hotellissa ilmaisen yön pikimmiten uusien huoneiden valmistuttua, kun sängyt pedattiin ensimmäisen kerran.

Ruotsalaisen perhe tuli Koljonvirtaan yöksi kotoaan kolmen kilometrin päästä.

– Kerrassaan upeassa huoneessamme kelpaa köllötellä. Tykkään siitä, että huoneissa ja muissa tiloissa on nykyaikainen, ajaton ilme, joka kantaa varmasti pitkälle, Tiia Ruotsalainen kuvaili sekä somessa (Instagramissa @yppis_tiia) että paikan päällä hotellilla.

– Seuraajani ovat ihastelleet julkaisemiani kuvia hotellista ja todenneet, että pitääpä pysähtyä Iisalmeen seuraavalla reissulla.

Koeköllöttelyn merkeissä perhe päätti tutustua kotikaupunkiinsa matkailijan silmin.

– Tuntui ihan oikeasti turistilta, kun hotellihuoneeseen tutustumisen jälkeen kiersimme kaupungilla, poikkesimme Koivukujalla taidenäyttelyyn ja kävimme Rossossa ruokailemassa. Illan kruunasi rentouttava saunahetki hotellin saunatiloissa.

8-vuotias Jiri ei pystynyt erittelemään liki vuorokauden mittaisesta hotellikokemuksesta vain yhtä mukavinta asiaa.

– Kivointa on ollut kaikki, hän arvioi yksiselitteisesti.

Lähelle suuntautuva miniloma eli staycation osoittautui Tiia Ruotsalaisen mukaan mainioksi keinoksi arjen katkaisuun.

– Todettiinkin jo, että otetaan tämä kokemus uusiksi. Vaikka kerran vuodessa voisi ryhtyä omassa kaupungissa turistiksi.

Jiri ja Tiia nauttivat Koljonvirran uudessa huoneessa hitaasta aamusta.

Jirille tekemistä tarjosi Onni Oravan sanaetsintä. – Kiva, että lapset on huomioitu, Tiia kommentoi.

Hotellin aulassa vastaanottoa vastapäätä muhkeat sohvat ja tuolit houkuttelevat istahtamaan. – Värimaailma oli kovasti mieluinen. Jo sisään tullessa tuli fiilis, että on jossain muualla kuin keskellä Iisalmea. Sama ihana väriteema jatkui huoneessa. Sisustus oli tyylikäs ja selkeä. Rosson ruoka oli maukasta ja palvelu pelasi. Mutkaton ja lupsakka savolaisuus näkyi hyvin, kommentoi eräs koeköllöttäjä. – Huone oli todella tyylikäs ja materiaalit ensiluokkaiset. Ystävällinen palvelu, erittäin mukava henkilökunta Rossossa ja hotellin puolella, komppasi toinen köllöttelijä.

Iisalmi on ottanut tavoitteekseen olla maailman ensimmäinen kiireneutraali seutukaupunki vuonna 2025. Työ ja vapaa-aika halutaan pitää tasapainossa ja kiirejalanjälki pienenä, onhan kiireellä raskaat ja synkät jalanjäljet. Original Sokos Hotel Koljonvirran uudistus on askel kohti tavoitetta, sillä kiireettömyys, leppoisuus ja levollisuus ovat Koljonvirran hotellikokemuksen keskiössä. – Vieraamme ovat yhtä ihastuneita uudistettuun hotelliimme kuin me itsekin. Olemme pienen kaupungin kodikas hotelli, jossa luonto löytyy läheltä ja jonne on hyvä tulla loma- tai työpäivän jälkeen lepäämään ja lataamaan akkuja, hotellinjohtaja Tarja Jeskanen kuvaili.

Luonnonläheinen sisustus on toteutettu yhteistyössä paikallisten ammattilaisten kanssa. Saunatilojen puumateriaalit ovat lähtöisin Lunawoodilta ja äänentoistolaitteet on valmistanut Genelec. Huoneiden seinille ripustetut valokuvat on ottanut iisalmelainen Tuomo Lindfors.

Sama väriteema, tunnelma ja aitojen materiaalien arvostus jatkuu läpi talon. Muun muassa kierrätysmateriaalista valmistettua hämyistä metsämaisematapettia on käytetty sekä aulatiloissa että huoneissa, mikä tuo kokonaisuuteen mukavaa yhdenmukaisuutta. – Hyödynsimme erilaisia luonnosta muistuttavia elementtejä, kuten vihersisustusta, puukalusteita, utuisten metsien tunnelmaa ja luonnollisia värisävyjä”, sisustussuunnittelija Jaana Ekman kertoi. Kiireettömyyttä henkivää hotellikokemusta tukee myös huoneiden hiljaisuus. Vaikka ollaan Iisalmen pääkadun varrella, kadun äänet jäävät ikkunoiden ulkopuolelle.

Koljonvirrassa ollaan ylpeitä savolaisuudesta ja tuodaan sitä reilusti esiin. Huoneisiin on koottu muun muassa paikalliseen elämänmenoon liittyvää kirjallisuutta.

Huoneissa on mietitty mukavuutta yksityiskohtia myöten. Ammeellisissa kylpyhuoneissa on kaksi suihkua, jotta suihkussa kävijän ei tarvitse kömpiä ammeeseen.

Uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa valmistui uusi ravintolamaailma Rosso- ja Hesburger-ravintoloineen sekä 50-paikkaisine terasseineen. Rosson valoisan vehreä ja rustiikkinen sisustus kutsuu viihtymään iloisen yhdessäolon äärelle.

Tuomas Ruotsalainen kertoo työskentelyolosuhteiden parantuneen Rossossa uudistuksen myötä. – Tosi paljon ovat asiakkaat kehuneet uutta ilmettämme.

Espanja rantautui Kuopion satamaan viinijuhlille reilun viikon ajaksi. Kuopio Wine Festivalilla eli Kuopion Viinijuhlilla oli tänä kesänä 32 000 kävijää.

– Kuopio Wine Festival pääsi asettamaansa 32 000 kävijän tavoitteeseen ollen edelleen yksi Kuopion suurimmista tapahtumista ja alueen merkittävistä matkailutuloa tuottavista tapahtumista. Kokonaisuutena viinijuhlista jää alueelle noin 10 miljoonan euron matkailutulot. Tapahtuman aikana keskustan ravintolat ja hotellit ovat olleet erinomaisella täyttöasteella, ja kauppa on käynyt varmasti hyvin kaikilla keskusta-alueen toimijoilla, summaa festivaalipäällikkö Johanna Kämäräinen.

Tänä kesänä Viinijuhlilla on hurmaannuttu espanjalaisesta keittiöstä ja viineistä. Suosituimpia viinejä ovat olleet erilaiset kuohuvat ja samppanjat sekä espanjalaiset talon viinit. Roseeviinin suosio on noussut tänä vuonna merkittävästi edellisestä vuodesta. Kaikkineen alueella viinejä on myyty noin 9500 pulloa. Tapahtumassa kävijät viihtyvät myös hyvän ruoan parissa. Suosituimmat ruoka-annokset ovat olleet Paella ja Tapas-lankku. Ruoka-annoksia on mennyt reilut 9000 annosta.

– Kuopio Wine Festival onnistui tänä vuonna erinomaisesti. Siitä suuri kiitos tapahtuman kävijöille ja mahtavalle henkilökunnalle unohtamatta tietenkään yhteistyökumppaneitamme, Johanna kertoo.

 

Vuoden 2024 Kuopio Wine Festival juhlitaan 28.6–6.7.

-Viinijuhlat juhlitaan Kuopion matkustajasatamassa seuraavan kerran 28.6-6.7.2024. Olemme jo aloittaneet artisti kattauksen suunnittelun. Ensi vuoden maateema julkistetaan loppuvuoden 2023 aikana ohjelman julkistamisen yhteydessä, Johanna summaa.

 

———————————————————————————————

Kuopio Wine Festival on Osuuskauppa PeeÄssän järjestämä, Suomen suurin viini- ja ruokafestivaali, joka kerää joka kesä noin 35 000 huippuruoan, viinin ja musiikin ystävää sataman alueelle Kuopioon. Viinijuhlat järjestettiin tänä kesänä jo 26. kerran.

Kuopion sataman uusi terassiravintola Bona BBQ kerää kehuja ruoka-annoksillaan, sijainnillaan ja tunnelmallaan.

Maistuisiko 48 tuntia kypsytetty Black Angusin brisket, Ibero-porsaan poski, cajunbroileri tai jalapenomakkara vaikkapa varhaisperunasalaatin ja mac’n cheesen kera? Tai vaihtoehtoisesti paahdettu broccoliini- ja kesäkurpitsa-sandwich Julkulan leipomon leivästä? Ehkäpä sittenkin Caesar-salaatti valkosipuli-chiliöljyssä paistetuilla jättikatkaravun pyrstöillä kruunattuna? Lopuksi herkutellaan paikan päällä paistetulla belgialaisella vohvelilla kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla.

Kuopion sataman uusi terassiravintola Bona BBQ S-market Maljalahden katolla tarjoaa savunmakuista ja grillinkatkuista pitkään haudutettua lihaa sekä raikkaita ja kevyitä kesän makuja salaateissa ja sandwicheissä.

– Olemme saaneet ruoastamme aivan mielettömän paljon kehuja. Onhan se kova juttu, kun asiakas toteaa, ettei ole aiemmin syönyt missään koskaan näin hyvää grilliruokaa. Tämän tyylisiä kommentteja olemme saaneet sekä aikuisilta että lapsilta, kuvailee Bonan ravintolapäällikkö Petri Mykkänen.

Hänen mukaansa asiakkaat ovat löytäneet toukokuun lopulla avattuun Bonaan päivä päivältä paremmin ja paremmin.

– Meille tullaan kaupungin suunnalta kävellen, pyöräillen ja autolla sekä järveltä veneellä suoraan laituriimme. Eikä ihme, onnistuuhan meillä yhdellä pysähdyksellä ostoksilla käynti ja herkuttelu huikeilla BBQ-mauilla.

Bonan maineen kasvaessa yhä useammat viihtyvät terassiravintolassa pidempäänkin, raikasta juomaa lasissa, Kallaveden maisemia ihaillen ja sataman elämää seuraten. Yksin, kaksin tai isommassa porukassa kesäpäivästä tai -illasta voi nauttia auringossa tai varjossa, mikä kenestäkin mukavimmalta tuntuu.

– Moni on todennut, että juuri tällaista, satamaa entisestään elävöittävää terassia on alueelle kaivattu jo pitkään, Petri kuvailee.

 

Bona BBQ on avoinna ma-to klo 11–22, pe-la klo 11–23 ja su klo 12–20 ainakin elokuun loppuun saakka, kenties pidempäänkin syksyllä, mikäli lämmintä, aurinkoa ja asiakkaita riittää.

Kokit Mary Grace ja Janne Kantelinen loihtivat Bonan mahtavia makuja ja nauttivat työn lomassa keittiön isosta ikkunasta avautuvista Kallavesi-näkymistä.

Bonan ruoka on osunut asiakkaiden makuhermoihin. Listalta löytyy sekä tuhdimpia annoksia että kevyempiä vaihtoehtoja, isoon ja pieneen nälkään.

Asiakkaat tykkäävät Bonan rennosta ja välittömästä tunnelmasta.

Ilona Tervo (vasemmalla) on PeeÄssän 17-vuotias kesä-ässä, jonka kesäpesti Bonassa kestää kaksi kuukautta. Ravitsemustiedettä opiskeleva Netta Railo (oikealla) on puolestaan nyt toista kesää PeeÄssällä kesätöissä.

– Meillä on tosi kiva porukka. Tuntuu kuin olisimme tehneet töitä yhdessä pitempäänkin, kaksikko kuvailee.

Ravintolapäällikkö Petri Mykkänen teki Bonan avaamisen myötä paluun PeeÄssään 12 vuoden jälkeen. Hän oli aiemmin töissä Iisalmen Rossossa.

– Tuntui tosi hienolta palata, hän vakuuttaa.

Terassiravintola BBQ sijaitsee S-market Maljalahden yläkerrassa. Rakennuksesta löytyy myös peseytymis- sekä pyykinpesutilat veneilijöille.