Äänestä 26.2.-7.3.2024


Sinä valitset kuka pääsee mukaan vaikuttamaan. Vaaleissa valta on asiakasomistajilla. Vaalitapa on suora henkilövaali. Suorassa henkilövaalissa jäsenalueensa eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan edustajiston jäseniksi.

Edustajisto puhuu sinun äänelläsi

PeeÄssän omistavat noin 128 000 asiakasomistajaa. Vuonna 2024 PeeÄssän omistajien keskuudesta valitaan vaaleilla 60 jäsentä edustajistoon.

Osuuskauppa on jäsentensä omistama yritys, jonka päätöksentekoon jäsenet voivat ottaa monella tapaa osaa. Jäseniä edustaa edustajisto, joka valitaan vaaleilla osuuskaupan asiakasomistajista joka neljäs vuosi. Edustajisto toimii äänitorvena osuuskaupan johdon suuntaan ja huolehtii siitä, että osuuskaupan palveluita ja etuja kehitetään omistajien toiveita kuunnellen. Osuuskaupan edustajisto on asiakasomistajien edustaja osuuskaupan hallinnossa. Se tekee päätöksiä ja toimii äänitorvena, joka vie osuuskaupan johdolle asiakasomistajien kehitysajatuksia: ideoita ja toiveita kaupan palveluiden parantamiseksi.

Millaiset omistajat, sellaiset edustajat

Se, millainen edustajistosta muodostuu, riippuu sinusta ja muista asiakasomistajista – vain teillä on äänioikeus osuuskauppavaaleissa, joissa edustajisto valitaan.

Osuuskauppojen edustajisto on perinteisesti ollut asiakasomistajiensa näköinen. Siihen kuuluu esimerkiksi kassatyöntekijöitä, rakentajia, sairaanhoitajia, toimistotyöntekijöitä kuin ammattipoliitikkoja. Yhteistä kaikille on kiinnostus osuuskaupan asioihin.

 

Mitä edustajisto tekee?

Edustajisto päättää muun muassa osuuskaupan tilinpäätöksestä ja voitonjaosta sekä valitsee hallintoneuvoston ja tilintarkastajat. Edustajistossa voit vaikuttaa osuuskauppasi toimintaan. Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa.

Lue lisää edustajistosta tästä.

 

Näin äänestät Osuuskauppa PeeÄssän vaaleissa

Vaaleja varten Osuuskauppa PeeÄssä on jaettu kolmeen jäsenalueeseen. Asiakasomistajat äänestävät edustajistoon jäsenet omalta jäsenalueeltaan. Jäsenalueiden ulkopuolella asuva asiakasomistaja voi äänestää ketä tahansa ehdokasta.

Osuuskauppa PeeÄssän edustajisto valitaan suoralla henkilövaalilla. Suorassa henkilövaalissa on (jäsenalueittain) vain yksi ehdokaslista, joka on laadittu ehdokasilmoitusten perusteella. Ehdokkaan läpipääsyyn vaikuttavat vain ehdokkaan henkilökohtaisesti saamat äänet. Suorassa henkilövaalissa jäsenalueensa eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan edustajiston jäseniksi.

Vaalit pidetään posti- ja nettiäänestyksenä. Äänestyslipuke ja äänestysohjeet toimitetaan osuuskaupan äänioikeutetuille jäsenille ennen äänestyksen alkua. Jos äänestät postin kautta, käytä sinulle toimitettua äänestyslippua. Äänestäminen onnistuu myös vaivattomasti sähköisesti verkossa. Sitä varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

1. Jos äänestät verkossa, äänestys alkaa 26.2.2024 klo 00:00 ja päättyy 7.3.2024 klo 24:00.
2. Jos äänestät postitse, toimita äänestyslippu palautuskuoressa postiin viimeistään 7.3.2024.

Äänestysaika on 26.2.-7.3.2024.

 

Kuka voi äänestää?

Edustajiston vaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki 31.12.2023 mennessä jäseniksi hyväksytyt, osuusmaksun täyteen maksaneet, 15 vuotta täyttäneet Osuuskauppa PeeÄssän jäsenet.

Äänestää voi vain oman asuinpaikkansa jäsenalueen ehdokasta. Jäsenalueiden ulkopuolella asuva jäsen voi äänestää minkä tahansa jäsenalueen ehdokasta. Äänestysajan alkaessa löydät sähköisen äänestyslinkin tältä sivulta.

Tutustu tarkemmin Osuuskauppa PeeÄssän sääntöihin ja edustajiston vaalijärjestykseen TÄSTÄ.

Arvonta

Kaikkien äänensä antaneiden kesken arvotaan pääpalkintona vuoden ruoat (arvo 8000€). Toisena palkintona arvotaan 5000€ ja kolmantena 1500€.

Palkinnot toimitetaan S-ryhmän lahjakortteina.

Osallistuminen arvontoihin tapahtuu automaattisesti. Pelkkä äänestäminen riittää. Käytössä ei ole erillistä arvontalipuketta.

Mikäli et halua, että tietojasi käytetään Osuuskauppa PeeÄssän vaaliarvonnassa, voit ilmoittaa tiedot (nimi ja jäsennumero) osoitteeseen: vaalit.peeassa@sok.fi 7.3.2024 mennessä.

Arvonnan järjestää Osuuskauppa PeeÄssä edustajiston vaaleissa 2024 äänestäneiden henkilöjäsenten kesken. Säännöt ja tietosuojaselosteen löydät tästä.

Ehdokkaat alueittain

Äänestää voi vain oman asuinpaikkansa jäsenalueen ehdokasta. Jäsenalueiden ulkopuolella asuva jäsen voi äänestää minkä tahansa jäsenalueen ehdokasta.

Osuuskauppavaaleissa valitaan 60 jäseninen edustajisto. Vaaleissa Osuuskauppa PeeÄssän alue on jaettu kolmeen jäsenalueeseen.

Jäsenalue 1 (alueelta valitaan 13 edustajiston jäsentä): Iisalmi, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Pyhäjärvi, Sonkajärvi ja Vieremä.

Jäsenalue 2 (alueelta valitaan 39 edustajiston jäsentä): Kaavi, Keitele, Kuopio, Rautalampi, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi ja Vesanto.

Jäsenalue 3 (alueelta valitaan 8 edustajiston jäsentä): Heinävesi, Leppävirta ja Varkaus.