Ylpeä omasta kaupasta – jo 25 vuotta


14.10.2021

Kuopion Prismassa henkilökunnan työpaitojen selkämyksessä lukee teksti ”ylpeä omasta kaupasta”.

– Todellakin, olen vilpittömän ylpeä Prismastamme. 25 vuotta sitten tuntui etuoikeutetulta päästä mukaan avaamaan uutta hypermarketia kaupunkiin. Nyt olen vähintään yhtä ylpeä Prisman vasta valmistuneesta täysivaltaisesta uudistuksesta, palvelupäällikkö Kirsi Haimakainen hymyilee.

Prisman avajaispäivästä 17.10.1996 on jäänyt Kirsi Haimakaisen mieleen päällimmäiseksi kihelmöivä jännitys. Se oli käsin kosketeltava hetkellä, jolloin työntekijät kokoontuivat ulko-oven molemmin puolin toivottamaan asiakkaat tervetulleiksi uuteen kauppaan. PeeÄssän silloinen toimitusjohtaja Eero Saukkonen pyysi eturivissä seisseen asiakasomistajaperheen äitiä tarttumaan saksiin ja leikkaamaan nauhan. Sen jälkeen väki vyöryi sisälle ja kaupanteko alkoi.

– Olihan se jännittävä hetki. Prisma oli ihan uusi juttu Kuopiossa. Myymälän avaaminen ja sitä edeltävät viikot olivat ihan parasta aikaa, sillä harva pääsee mukaan avaamaan uutta Prismaa. Olimme etuoikeutettuja, Kirsi muistelee.

– Asiakkaat olivat todella innoissaan Prisman avautumisesta. Monista tuli heti meidän vakiasiakkaita, jotka käyvät edelleen säännöllisesti. Meidän pitkän linjan työntekijöiden lisäksi asiakkaillakin on vahvoja tunnesiteitä omaan Prismaansa, Kirsin tavoin avajaisista lähtien Prismassa työskennelleet Maarit Laukkanen ja Mari Pursiainen hymyilevät.

Mari Pursiainen, Kirsi Haimakainen ja Maarit Laukkanen ovat olleet Prismassa töissä avauspäivästä lähtien.

Mari Pursiainen, Kirsi Haimakainen ja Maarit Laukkanen ovat olleet Prismassa töissä avauspäivästä lähtien.

 

– Joka päivä on ollut kiva tulla töihin, enkä ole koskaan edes harkinnut pois lähtemistä, Kirsi Haimakainen vakuuttaa.

– Joka päivä on ollut kiva tulla töihin, enkä ole koskaan edes harkinnut pois lähtemistä, Kirsi Haimakainen vakuuttaa.

 

Market metsään

1970-luvulla alkunsa saanut S-ryhmän Prisma-ketju rantautui Kuopioon poikkeuksellisen myöhään. Eero Saukkonen kertoo syynä olleen kaavoitusratkaisut, jotka eivät antaneet Kuopiossa mahdollisuutta hypermarkettien rakentamiselle ennen 1990-lukua.

PeeÄssä tavoitteli 1990-luvun alkuvuosina Prismalle tonttia Kolmisopesta, mutta kaupunki valitsi rakennuspaikan saajaksi osuuskaupan kilpailijan. Moninaisten vaiheiden jälkeen Prisman rakentaminen alkoi vuonna 1995 lähempänä Kuopion keskustaa paikalla, jossa oli aiemmin sijainnut Iloharjun rautatieseisake. Tontti kasvoi pääosin metsää, lukuun ottamatta pientä huoltoasemaa, joka purettiin Prisman tieltä.

Ensimmäiseksi Prisma-johtajaksi nimitetty Markku Höylä osallistui projektiin suunnitteluvaiheesta lähtien.

– Kokonaan uuden Prisman rakentaminen oli urani täyttymys. Olin jo pitkään haaveillut, että pääsisin jonain päivänä rakentamaan marketia metsään, 17 vuotta Prismaa johtanut Markku muistelee.

 

Tanssia ilmassa

Prisman virallinen avauspäivä oli torstai 17.10.1996, mutta osuuskaupan omistajat kutsuttiin henkilökohtaisella kirjeellä tutustumaan uuteen kauppaan jo edellisenä päivänä.

– Muistan avauksen edelleen hyvin elävästä. Omistajat olivat liikkeellä sankoin joukoin. Kun ennakkopäivän myynti ylitti miljoona markkaa, uskalsin sanoa ääneen, että tästä tulee menestys.

– Henkilökunta tanssi puoli metriä ilmassa, kun ovet laitettiin virallisen avauspäivän iltana kiinni. Siitä se lähti. Meillä oli ihan valtava tekemisen meininki koko porukalla, kuten näyttäisi olevan edelleen tänäkin päivänä. Ei ollut yhtään tylsää päivää, enkä voi muistella tuota aikaa muuta kuin suurella ilolla, kahdeksan vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Markku kehuu.

 

Prisman ensimmäiset asiakkaat saivat kunnian leikata avajaisnauhan, avustajinaan Prisma-johtaja Markku Höylä, toimitusjohtaja Eero Saukkonen ja toimialajohtaja Manu Vesalo.

 

Kiitos kuuluu henkilökunnalle

Kuopion Prisma lähti välittömästi kaupalliseen lentoon. 2000-luvun alkuvuosina se nousi myynniltään jopa Suomen suurimmaksi päivittäistavarakaupaksi.

– Alkuvuosina myynti kasvoi hurjasti, jopa 30–40 %, mikä aiheutti omat ongelmansa varsinkin tavarahankinnoissa. Emme tahtoneet oikein pysyä menossa mukana, Eero Saukkonen muistelee.

– Tietysti myöhemmin kasvu tasaantui, mutta kehittyi kuitenkin koko ajan odotusten mukaisesti. Prisman menestyksestä kiitos kuuluu ennen kaikkea henkilökunnalle, joka on alusta lähtien ollut todella ammattitaitoista, sitoutunutta ja motivoitunutta.

 

200-kertainen valikoima

Kuopion Prisman valikoimat ja palvelut ovat eläneet ajan mukana. Talo on nyt hyvin erilainen kuin 1990-luvulla. Esimerkiksi avausvaiheessa Prisman valikoimasta luvattiin löytyvän 500 merkkituotetta, kun tällä hetkellä valikoiman tuotelukumäärä huitelee 100 000 paikkeilla.  Perusajatus on kuitenkin pysynyt muuttumattomana.

– Tarjoamme omistajillemme mahdollisimman laajat ja ajankohtaiset palvelut ja edut sekä osuvimmat valikoimat yhden katon alta. Alusta lähtien on pidetty kiinni myös siitä, että Prisma on Kuopion edullisin ruokakauppa. Olimme sitä 25 vuotta sitten ja olemme sitä edelleen vuonna 2021, vahvistaa nykyinen Prisma-johtaja Kirsi Jeskanen.

 

Prisma-johtajaksi Prisma-johtajan paikalle

Kirsi Jeskasenkin osuuskauppaura on alkanut Kuopion Prisman kassalta, tosin ei vielä avausvaiheesta, vaan muutamaa vuotta myöhemmin. Markku Höylä muistaa erityisen hyvin vasta palkatun nuoren naisen kanssa käymänsä keskustelun.

– Juteltiin siinä työhaaveista ja kysyin Kirsiltä, mihin hän tähtää. Vastaus kuului, että johtotehtäviin, tarkemmin sanottuna paikalleni Prisma-johtajaksi. Näin se osuuskauppa antaa työntekijöilleen mahdollisuuksia toteuttaa urahaaveitaan.

Kirsi Jeskanen on Kuopion Prisman kolmas johtaja.

– Olemme nyt saaneet valmiiksi talon historiallisen suuren remontin. Tervetuloa juhlimaan kanssamme Prisman uudistuksen valmistumista ja 25-vuotissynttäreitä lauantaina 16.10. Luvassa on etenkin lapsille erilaista ohjelmaa, ja onpa ämpäreilläkin oma roolinsa avajaisissa, Kirsi vinkkaa.