Mene Etusivulle
7.7.2025

UUTINEN

Paikallinen taiteilijapariskunta herätti Original Sokos Hotel Puijonsarven julkisivun eloon

Arkkitehtuuri-, taide- ja muotoilustudio Partanen & Lamusuo suunnitteli Original Sokos Hotel Puijonsarven julkisivuun valaistun metallisen taideteoksen.
Taiteilija-arkkitehti Jaana Partasen ja Heikki Lamusuon taiteellinen kädenjälki on saanut jatkoa Original Sokos Hotel Puijonsarvessa. Snellmaninpuiston puoleista seinustaa koristaa metallista valmistettu taideteos nimeltä L.I.N.G – lyhenne tulee lauseesta Life Is Not Gray.Vuonna 2023 Partanen ja Lamusuo suunnittelivat Puikkarin sisäänkäynnit ja hissiaulojen taideteokset.– Julkisivu, sisäänkäynti ja taide käytävillä; yhdessä nämä elementit luovat hotellin vieraalle tunnistettavan polun ulkopuolelta omaan huoneeseen asti. Tällaisella suunnittelulla rakennukseen ja tilaan saadaan tiettyä tutun ja turvallisen tunnetta, johon on miellyttävää palata yhä uudestaan, Partanen valaisee.Lamusuo kuvailee heidän työnsä olevan enemmän eheyttämistä kuin hajottamista. Puikkarin vuoden 2023 sisätilojen remontissa he tekivät tiivistä yhteistyötä sisustusarkkitehtitoimisto Franz Designin kanssa, jotta kerrostaide täydentäisi sisustukseen asetettuja tavoitteita. Kullanväriseksi käsitelty ulkoseinä sekä pronssinvärinen metallitaideteos eheyttävät kokonaisuutta entisestään.Taideteoksen vaikutus kaupunkikuvaan korostuu entisestää syksyn tullen, kun se valaistaan. Sijainti valaistulle julkisivutaiteelle on omiaan Snellmaninpuiston kupeessa, joka valjastetaan marraskuussa osaksi Välke-valotapahtumaa.–Mahtavaa että PeeÄssä tilasi tämän työn. Kaupunkikuvaa eheytetään ja rikastetaan. Ankea tummanharmaa muuttui kullan väriseksi, Lamusuo tunnelmoi.

Kynästä paperiin ja laserista metalliin

Julkisivutaideteoksen matka työn tilaamisesta paikalleen asennettuun teokseen on yhdistelmä rönsyilevää keskustelua, luovuutta ja millin tarkkaa työtä. Partanen kertoo, että alussa tutustutaan kohteeseen ja kuunnellaan tilauksen tekijän ajatuksia ja toiveita siitä, mitä teoksella tavoitellaan. Ensimmäiset hahmotelmat syntyvät nopeasti mielikuvissa – sen jälkeen paperille piirrettynä.– Alussa läsnäolo on tärkeintä. Koetaan ympäristö ja annetaan mielikuvitukselle tilaa. Se on kirjaimellisesti sellaista käsien heiluttelua. Olemme kuin liikkuva linna Hayao Miyazakin animaatioelokuvasta Liikkuva linna, Partanen naurahtaa.L.I.N.G. -teoksen tapauksessa käsin piirretty versio muutettiin lopulta tarkaksi 3D-malliksi tietokoneella, josta pystyi jo selkeästi näkemään, miltä lopullinen teos tulee näyttämään rakennuksen seinässä. Lopulta parametrit teoksen osista syötettiin koneelle, joka leikkasi ne laserilla metallista.

Paikallisen osaamisen voimin

Paikallisen suunnittelun lisäksi L.I.N.G. -teoksen valmistumisessa on hyödynnetty paikallista osaamista useammassa eri työvaiheessa.Partanen ja Lamusuo halusivat teokseen strukturoitua pintaa, joka elää luonnollisen valaistuksen mukaan. Tämä toteutuikin hyvin rapatussa kultaisessa seinässä, mutta itse metalliosiin tarjolla oli vain mustaa strukturoitua maalia.– Selitimme visiotamme pronssisesta teoksesta Teknoksen iisalmelaiselle myyntiedustajalle Sampo Tarvaiselle. Hän innostui ajatuksesta ja lopulta heidän laboratorionsa kehitti strukturoidun pronssisen maalin tätä teosta varten, Lamusuo kertoo.Suunnittelun, piirtämisen, mallintamisen, leikkauksen ja maalauksen jälkeen jäljellä oli pystytys.– Pystytys jännittää aina. Työ suunnitellaan hyvin etukäteen, mutta kyllä lukuisat projektimme ovat osoittaneet, että aina tulee jotain yllättävää vastaan. Onneksi projektista oli vastuussa Sanekon työmaamestari Antti Laakso. Hän on todella taitava. Mukanaan hänellä oli osaavat asentajat Anne Tuovinen ja Harri Hyvönen.Pystytykseen kului aikaa viikko, jonka jälkeen oli hoidettavana enää Partasen ja Lamusuon liikkuvan linnan viimeinen työvaihe: teoksen hyvästely.– Tulemme aina viimeisenä tekonamme katsomaan valmista teosta kaikessa rauhassa. Toteamme, että meidän osuutemme on valmis, nyt teos kuuluu jollekin muulle – tässä tapauksessa kaikille ohikulkijoille.

KATEGORIAT

  • Matkailu- ja ravitsemuskauppa