Varkauden Prisman juuret ulottuvat viiden vuosikymmenen päähän


20.9.2023

Varkauden uuden Prisman avauksesta tulee marraskuun 11. päivänä jo kolme vuotta. Prisman juuret ulottuvat Varkaudessa kuitenkin jo yli viiden vuosikymmenen päähän.

– Itä-Suomen ensimmäinen supermarket avattiin väenryntäyksin, uutisoi Warkauden Lehti toukokuussa 1973.

 

Varkaudessa on Prisma-lippu liehunut vuodesta 1989 lähtien, mutta hypermarket-kokoluokan myymälä osuuskaupalla on ollut kaupungissa paljon pidempään. Varkauden TalousOsuuskaupan Supertok-automarket avattiin Käsityökadun varteen valmistuneeseen kiinteistöön 23.5.1973. Sitä markkinoitiin Itä-Suomen ensimmäisenä supermarketina, joka vastasi teknistyneen aikakauden haasteisiin.

– Itä-Suomessa ollaan siirtymässä hevospuomikaudesta parkkipaikkakauteen Supertok-kauppakeskuksen avattua ovensa. Kauppakeskus edustaa uutta maaseutukaupunkiin suunniteltua toimipaikkatyyppiä, jossa on yhdistetty nykyaikainen elintarvikesupermarket samaan myyntitilaan rakentajan vaatimien rauta- ja rakennustarvikkeiden sekä maanviljelijän tarvitsemien maataloustavaroiden kanssa, Warkauden Lehdessä kuvailtiin.

 

Mörköä rakentamaan

Supertokin päivittäis- ja erikoistavarakaupasta vastannut Pauli Arokoski muisteli historiallisia hetkiä kolme vuotta sitten syksyllä, nykyisen Prisman avauksen alla.

– Myymälää oli suunniteltu jo vuodesta 1967 lähtien, työnimellä Ermö, joka tuli sanoista elintarvike, rauta, maatalous ja öljypalvelu. Savolaiset vääräleuat käänsivät sen tietenkin Möröksi. Erinäisten vaiheiden jälkeen Mörköä päästiin rakentamaan syksyllä 1972 seitsemänsien piirustusten mukaisesti. Tontti oli vanhaa järvenpohjaa, ja jouduttiin rakentamaan teräsbetonipaalujen varaan.

 

Elintarvikkeista autoihin

Tapio Rautavaaran tähdittämiin Supertokin avajaisiin varkautelaiset lähtivät suurella joukolla. Ravintola Ruukinhovin orkesteri tahditti seremonioita musisoinnillaan. Asiakkaissa ihmetystä herättivät niin tavarapaljous kuin myymälän suuri kokokin.

– Ei tarvittu montaakaan hetkeä ennen kuin laajan myymälän kaikki käytävätilat olivat tupaten täynnä uuden liikkeen ja sen tavaravalikoiman tarkastelijoita ja ostosten tekijöitä, paikallislehti selvitti.

Myynnissä oli kaikkea mahdollista elintarvikkeista Saab-autoihin.

– Tavallisille perheille suunnatut valikoimat olivat ihan toista luokkaa kuin missään muussa kaupassa Pohjois-Savossa tai koko Itä-Suomessa. Keskeistä oli toiminnan tehokkuus ja mahdollisimman alhaiset hinnat, Pauli Arokoski kertoi.

Supertokin kokonaisala oli 3 500 neliömetriä, josta myyntialaa oli noin puolet, mikä vastaa nykypäivänä ison S-marketin kokoluokkaa. Varkauden Uudessa Prismassa kokonaispinta-ala on 12 500 neliötä.

 

Jännitti, taisi pelottaakin

Supertokissa kioskilla ja kassalla ja jäsenasioiden hoitajana työskennellyt Lahja Lempi Nokelainen muisti jännittäneensä myymälän avajaisia.

– Kovasti jännitti ja taisi vähän pelottaakin. Piti hallita monenlaista ja kaikki oli ihan uutta, työkavereita myöten.

Yksi tehtävä kioskissa oli valvoa ikkunasta autojen tankkauspistettä ja kirjata ylös autojen rekisterinumerot siltä varalta, että joku asiakas jättää maksamatta tankkauksensa.

– Kerran jouduin selvittämään yhden auton rekisterinumeroa poliisilta ja soittamaan sitten auton omistajan perään. Kyse oli TalousOsuuskaupan toimitusjohtajasta, joka oli unohtanut maksaa tankkauksensa, Lahja kertoi.

Hänen tehtävänään oli myös kuulutella myymälän tarjouksia.

– Kerran kuulutin edullista boileria, kun oikeasti oli kyse broilerista. Ja hinnatkin menivät joskus sekaisin niin, että osastolta tulivat sanomaan, ettei me sentään noin halvalla myydä.

 

Sokos-hallin kautta Prismaksi vuonna 1989

Supertokin nimi vaihdettiin 1980-luvulle tultaessa Sokos-halliksi ja myymäläuudistuksen myötä vuonna 1989 Prismaksi. Vuosien mittaan pienempää ja isompaa remonttia Käsityökadun kiinteistöön tehtiin useaan kertaan ja seiniä siirreltiin muutamassa uudistuksessa, ennen kuin uusi Prisma avattiin kivenheiton päähän Sorvikadulle 11.11.2020.

Toimintaa pyörittävä osuuskauppa on vaihtanut 50 vuoden aikana yritysjärjestelyjen kautta nimeä kahteen kertaan: Varkauden TalousOsuuskauppa fuusioitui 1984 Kuopion Osuuskauppaan, josta muodostettiin Osuuskauppa Koljonvirran kanssa yhdessä Osuuskauppa PeeÄssä 1991.

Supertokin avauspäivän aamuna henkilökunta kokoontui yhteispotrettiin. Myymälä toi kaupunkiin 60 uutta työpaikkaa.

Henkilökuntaa ryhmäkuvassa Prisman avauksen aikoihin vuonna 1989.