Tonin tie vie Puijonsarvesta Pariisiin


Original Sokos Hotel Puijonsarven keittiöpäällikkö Toni Karjalainen lähtee näinä päivinä automatkalle kohti Ranskaa, päämääränä Ambassade de Finlande, Paris.

19.9.2024

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuva: Pentti Vänskä

Toni Karjalaisella on edessään huikea elämänmuutos. Hänestä tulee Ranskan Suomen-suurlähetystön ja OECD-edustuston keittiömestari, chef de cuisine.

– Tilaisuus on niin ainutlaatuinen, että varmasti olisi ruvennut jossain vaiheessa harmittamaan, jos en olisi lähtöpäätöstä tehnyt, Toni toteaa.

Hän tulee vastaamaan Suomen Ranskan suurlähettilään valtiovieraiden ruokailuista lähetystössä ja lähettilään residenssissä. Lähetystössä odottaa ammattikeittiö ja residenssissä erittäin hyvin varusteltu kotikeittiö. Olympialaisten aikaan muun muassa presidentti Aleksander Stubb ruokaili lähetystössä.

– Illallisia järjestetään pääsääntöisesti pienille ryhmille, joita lähettiläs on kutsunut vieraikseen. Suomalaisille vieraille tarjotaan ranskalaista ja ranskalaisille vieraille suomalaista ruokaa. Uskoisin, että savolaisuus tulee näkymään minun aikanani lähetystön keittiössä puhtaiden ja aitojen raaka-aineiden ja makujen arvostuksena sekä ruokina, jotka ovat saanet vaikutteita muun muassa mustikka- ja muikkukukosta.

Tilaisuus tarjoutui kokkimaajoukkueen kautta

Toni sanoo, että hänen siirtymisensä maailman ruokapääkaupunkiin on monen tekijän summa.

– Satuin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tilaisuus tuli eteeni Suomen kokkimaajoukkueen kontaktien kautta. En olisi pystynyt lähtemään mukaan maajoukkueen toimintaan, ja vielä kautta aikojen ensimmäisenä s-ryhmäläisenä, jos en olisi ollut töissä PeeÄssässä ja Original Sokos Hotel Puijonsarveen.

Viisikymppinen Toni on aikoinaan opiskellut kokiksi Kuopion Savoniassa ja keittiömestariksi Perhon liiketalousopistossa Helsingissä. Ennen Puijonsarvea hän työskenteli muun muassa fine dining -hengessä Fazerin ja Siemensin pääkonttorien keittiömestarina sekä myöhemmin yrittäjänä kaupan alalla ja kahdessa ravintolassa. Tonille on myönnetty vajaan vuoden sisällä sekä Suomen keittiömestareiden ammattikunnan Cordon Bleu -käädyt että Chaîne des Rôtisseurs Finlande ry:n Maître Rôtisseurs -arvonimi käätyineen.

Puijonsarvesta voi ponnistaa pitkälle

Ranskaa kohti Toni suuntaa sillä ajatuksella, että työ tulee kestämään useita vuosia, ehkäpä eläkeikään asti.

– Toki sama ajatus oli pari vuotta sitten Puijonsarvenkin kohdalla, eli koskaan ei voi varmaksi sanoa, mihin elämä johtaa. PeeÄssä-aika on kuitenkin ollut niin mahtava, että tiedän varmasti, mihin otan yhteyttä työnhaun merkeissä, jos tulen takaisin Suomeen ja Pohjois-Savoon.

Puijonsarvessa Toni kertoo yllättyneensä eniten talon suuruudesta, niin palvelujen, asiakkaiden, työntekijöiden kuin tapahtumien määrällä mitattuna. Hän on luotsannut isoa työryhmää ja päässyt kehittämään palveluja monipuolisesti, uniikista ravintolasta kokous- ja juhlapalveluihin sekä Sokos Hotels -ketjun yhteiseen ravintolakonseptiin. Kaikkia talon ravintoloita yhdistää se, että ne vaativat kokeilta yhä enemmän ammattitaitoa.

– Näin isossa talossa ja nopeatempoisessa työssä pärjäävät parhaat osaajat, jotka ovat jatkuvasti ajan hermolla. Puijonsarvi on työpaikka, jonka kautta voi alaan intohimoisesti suhtautuville ammattilaisille avautua ovet vaikka kuinka pitkälle, Toni painottaa.

Hänelle PeeÄssä on tarjonnut huippukokemuksen, joka ei koskaan unohdu. Legendaarisessa hotellissa on ollut nautinnollista työskennellä tapahtuminen ytimessä, vastuuta kantaen ja huippuosaajista koostuvaa tiimiä johtaen.

­– PeeÄssästä tulen eniten kaipaamaan mahtavia ihmisiä ympärilläni, työn hektisyyttä ja tietynlaista glamouria, jonka legendaarinen hotelli kristallikruunuineen tarjoaa.

Entä mitä Puijonsarvi on Tonille opettanut?

– Olen työnarkomaani, jolla on taipumus haalia tekemisiä, asioita ja erilaisia projekteja itselleen. Pakon sanelemana olen eniten kehittynyt delegoinnin jalossa taidossa. Kun aika alkoi ottaa minusta niskalenkkiä, oli pakko oppia jakamaan vastuuta ja tehtäviä myös muille, hän vastaa.

Asunto Eiffel-tornin tuntumassa

Toni on ehtinyt työurallaan tehdä monenlaista, mutta nyt on edessä muutos vailla vertaa. Ranska ja Pariisi ovat hänelle ennestään tuttuja useilta työ- ja lomareissuilta, mutta pysyvästi uuteen maahan muuttaminen on ihan eri asia.

– Tässä todellakin puhutaan heittäytymisestä ja hetkessä elämisestä. Kyllä me perheen kanssa ilta istuttiin ja aiheesta keskusteltiin. Päätös lähtemisestä tehtiin yhdessä. Puolisoni Anu tulee perässä kuopuksemme Iinan ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Iina haaveili jo lapsena muuttavansa Pariisiin asuntoon, jonka ikkunasta näkyy Eiffel-torni. Nyt suurlähetystön kautta minulle järjestyi asunto sen puiston laidalta, josta avautuu Pariisin kuuluisin näkymä, mutta en vielä tiedä, näkyykö torni ikkunasta, Toni hymyilee.

Automatkalle Euroopan halki hän on pakannut mukaan kaiken tarpeellisen.

– Matkaan lähtee muun muassa hyvältä kollegalta synttärilahjaksi saamani viinijuhlahuppari sekä PeeÄssän parhaan elämän edelläkävijän selkäreppu, chef de l’ambassade de Finlande hymyilee.