Tiältä päin – pohjoissavolaiset ruokatuotteet pääosassa


20.9.2023

PeeÄssä haluaa tiivistää kumppanuuttaan pohjoissavolaisten elintarvikealan yritysten kanssa, kasvattaa lähituotteiden tarjontaa myymälöissä ja tehdä tuotteita asiakasomistajille tutummiksi Tiältä päin -lähiruokakonseptillaan.

Varkauden Prisman lähituottajapäivä kokosi paikallisia tavarantoimittajia yhteen esittelemään ja maistattamaan oman maakunnan makuja ja satokauden parhaita tuotteita.

 

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

 

Bernerin Food Servicen asiakkuuspäällikkö Matti Hurttia yllätti monet asiakkaat kertoessaan, että Rajamäen etikkatuotteita valmistetaan vain 50 kilometrin päässä.

– Vuodesta 2014 lähtien muun muassa Rajamäen väkiviina- ja omenaviinietikka on valmistettu Heinävedellä. Kyse on aidosta lähituotteesta, joka tuo työtä ja toimeentuloa alueelle.

Bernerin keittiömestari maistatti asiakkailla Rajamäen pikkelöintiliemeen säilöttyjä kasviksia.

– Ammattikeittiöiden suosikkituote löytyy nyt kätevässä kuluttajapakkauksessa. Liemen sekaan lisätään vain vesi ja pilkottuja kasviksia tai sieniä. Esimerkiksi kukkakaalista voi purkkiin laittaa liemen sekaan pilkottuna koko kukinnon lehtiä myöten, jolloin hävikki vähenee.

Varkaudessa Saimaan vedessä kasvatettua kirjolohta paistoivat Saimaan Tuoreen pöydän äärellä Katja Kosunen ja Sini-Tuuli Mäkinen.

– Ilahduttavan hyvin Prisman asiakkaat tunnistavat meidät ja tietävät, että kyse on omassa kaupungissa toimivasta yrityksestä, he kommentoivat.

Vastuullisuutta kalan kasvatuksen ja jalostuksen joka vaiheessa korostavan Saimaan Tuoreen tuotepäällikkönä työskentelevä Katja Kosunen katseli tyytyväisenä Prisman kalahyllyä.

– Todella laajasti meidän tuotteet ovat täällä myynnissä. Niissä on yhtenä ideana se, että kalan voi kipata pakkauksesta suoraan pannulle.

– Olen käynyt esittelemässä tuotteitamme lukemattomissa kaupoissa, mutta en ole koskaan aiemmin saanut näin lämmintä vastaanottoa. Myyjät auttoivat ja opastivat oikean paikan löytämisessä sekä pöydän pystyttämisessä. Ja ihan ennenkuulumatonta, että kehotetaan käymään välillä lounaalla talon piikkiin, Rapion Myllyn emäntä Pia Härkönen kehui Prisma-johtaja Outi Rojolle ja päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Pasi Mäenpäälle, jotka poikkesivat esittelypisteelle maistelemaan ruispuolukkapuuroa.

211-vuotias Rapion Mylly on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva mylly.

­– Ja meillä on Suomen nuorin mylläri, kun sukupolvenvaihdos pian toteutuu.

Varkauden Prisman hyllyiltä löytyy monenlaisia Rapion myllyn tuotteita lettujauhoista kalanleivitysjauhoihin.

– Pyrimme hankkimaan jauhettavat viljat mahdollisimman läheltä. Vehnä ja ohra tulevat Joroisista, kaura Juvalta ja ruis Sulkavalta. Pia Härkönen kertoi.

– Tällaiset lähituottajapäivät ovat erittäin tervetulleita. On hienoa, että PeeÄssässä nostetaan pieniä paikallisia lähiruoan valmistajia esiin, koska ne ovat omilla paikkakunnillaan tärkeitä työllistäjiä, Saila Auvinen ehti todeta Joroisten leipomon tuotteiden esittelyn lomassa.

Joroisissa sijaitsevan SuhosFarmin yrittäjäpariskunta Raija Korjansalo ja Timo Suhonen kertoivat, että heidän tilallaan kasvatetusta perunasta ja sipulista reilu puolet päätyy PeeÄssän kautta kuluttajille.

– PeeÄssän äskettäin järjestämä lähituottajailta, samoin kuin tämä Prisman lähituottajapäivä, ovat kaikin puolin erittäin positiivisia asioita. Ne antavat lähituottajien suuntaan hyvää viestiä ja kertovat, että olemme osuuskaupalle tärkeitä kumppaneita. Hienoa, että PeeÄssä kertoo omista asioistaan avoimesti ja mahdollistaa lähituottajille yhteisiä tapaamisia myös jatkossa.

Lue lisää lähituottajaillasta täältä

Enonkoskelaisen Karvilan Panimon Korven kutsu -oluiden nimi kertoo paikasta, jossa juomat valmistetaan.

– Ollaan keskellä korpea jumalan selän takana. Vuonna 2019 aloitettiin pienestä navettapanimosta ja nyt laajennuksen jälkeen meillä on 27 000 litran kapasiteetti. Olut valmistetaan tilan syvän lähteen veteen ja mallasohra on omalla pellolla kasvatettua, Heidi Karvinen selvitti.

Soisalon saaressa sijaitseva Kankaanrinne on perhetila, joka toimittaa luomukasvatettuja avomaan vihanneksia Varkauden Prismaan.

– Olemme vasta äskettäin käynnistäneet tilan tuotantoa. Tekemiseen antaa paljon uskoa se, että olemme saaneet Prisman suunnalta hienosti tukea alkuun lähtemisessä. Yhteistyömme lähti liikkeelle, kun soitin myymälään ja kysyin, mitä valikoimiin pääseminen edellyttää. Jo vajaan viikon kuluttua oli Prismassa myynnissä ensimmäinen erä tuotteitamme. En olisi uskonut, miten näppärästä se kävi, kuvaili Kankaanrinteen tilaa isännöivä Jarkko Kinnunen.