Theresa vakuutti taidoillaan


9.6.2017

Työssäoppimisjakso on opiskelijalle mainio mahdollisuus näyttää kykynsä ja päästä työsuhteeseen.

– Kiitos tästä työvuorosta, olit taas tosi ahkera, työkaveri huikkaa Theresa Korsulaiselle, kun tämä lopettaa työvuoronsa Prisma Kuopion paistopisteellä.
Theresa valmistui juuri elintarvikkeiden valmistajaksi Savon ammatti- ja aikuisopistosta. Kaksivuotiseen aikuislinjan koulutukseen kuului paljon työssäoppimista. Paikaksi Theresa valitsi Prisman, sillä hän halusi tehdä monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Kokemusta ehtikin tulla kassalta, PizzaBuffasta ja leipäosastolta.
Vaikka Theresa on pitänyt kaikilla osastoilla työskentelystä, suosikki on ollut juuri leipäosasto.
– Tykkään tehdä töitä kiireessä. Leipäosastosta on tullut minulle tuttu. Meillä on mukava työporukka ja hyvä ilmapiiri. Kaikki ovat aina valmiita auttamaan toisiaan, hän kiittelee.


Asiakaspalvelu päihitti bitit


Theresa muutti Filippiineiltä Suomeen neljä vuotta sitten. Nuorena hän opiskeli tietotekniikkaa, mutta päätyi töihin hotelliin, sillä asiakaspalvelutyö kiinnosti tietokoneita enemmän. Hotellissa hän myös tapasi suomalaisen miehensä, jonka vuoksi hän päätyi tänne toiselle puolelle maapalloa.
Suomessa Theresa ei viihtynyt toimettomana, vaan aloitti heti opinnot. Talouskoulun ohella hän opiskeli sitkeästi suomea ja kielitaito onkin nyt varsin hyvä.
Etukäteen työssäoppiminen uudessa paikassa vähän jännitti, mutta kaikki on mennyt hyvin suomalaisessa työyhteisössä. Uusi tulokas otettiin heti mukaan porukkaan.
– Minut on otettu hyvin vastaan. Tuntuu hyvältä, että minuun luotetaan. Työkaverit ovat myös käskeneet kysyä heti, jos on jotakin epäselvää, Theresa kertoo.


Oppi jatkuu työsuhteessa


Prisma kiinnosti Theresaa myös sen vuoksi, että hän uskoi sieltä löytyvän hyvin työmahdollisuuksia. Hän onkin tehnyt keikkatöitä kesäisin ja viikonloppuisin, joten monet opitut asiat ovat säilyneet hyvin muistissa.
– Nyt töitä on luvattu kesäksi ja toiveeni olisi, että työt jatkuisivat näin valmistumisen jälkeenkin, hän sanoo.

Osuuskauppa PeeÄssä on Savon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoille tärkeä työssäoppimispaikka. Viime lukuvuoden aikana PeeÄssässä ohjattiin noin 350 työssäoppimisjaksoa, ja useat työssäoppijoista jatkoivat töissä PeeÄssän toimipaikoissa.

Myyntipäällikkö Miia Karjalainen kertoo, että tavallisesti Prismassa on kerrallaan 3-4 työssäoppijaa. Jaksot kestävät keskimäärin yhdestä kolmeen kuukautta.
– Tämä on mahtava rekrytointikanava. Jos työssäoppija pärjää hyvin, hänet on helppo palkata, hän sanoo.
Perehdyttämisestä huolehtivat nimetyt työpaikkaohjaajat. Työssäoppijan tehtävät määräytyvät sen mukaan, mistä henkilö on kiinnostunut ja millaisiin tehtäviin hän soveltuu parhaiten.


PeeÄssä tekee yhteistyötä myös Savonia-ammattikorkeakoulun ja muiden oppilaitosten kanssa opiskelijoiden opinnäytetöiden sekä harjoittelujen muodossa.
– Haluamme tarjota opiskelijoille sekä ammattiopettajille työelämäjaksoja ja olla näin mukana kehittämässä tutkintojen työelämälähtöisyyttä, henkilöstöjohtaja Suvi Honkanen sanoo.