Sinulla töissä – Virginie ja Jolita


8.12.2021

Ranskalainen Virginie ja liettulainen Jolita palvelevat asiakkaita parturi-kampaamo Rastissa.

Virginie ja Jolita ovat päätyneet asumaan Pohjois-Savoon miesten vuoksi. Jolita tuli 15 vuotta sitten Leppävirralle kesätöihin mansikkapellolle ja rakastui paikalliseen mieheen. Kohtaaminen johti avioliittoon ja kotimaan vaihtamiseen. Virginie päätyi puolestaan Savon sydämeen viisi vuotta sitten, kun hänen miehelleen tarjottiin töitä Suomesta, tarkemmin sanoen Kuopiosta.

Jolitan ja Virginien tiet kohtasivat Savon ammattiopistossa, jossa he opiskelivat yhtä aikaa parturi-kampaajiksi.

 

Asiakaspalvelua vieraalla kielellä

PeeÄssään Virginie ja Jolita tutustuivat alun perin opintoihin liittyvän työharjoittelun merkeissä. Nyt Jolita tekee töitä parturi-kampaamo Rastissa kokoaikaisena ja Virginie omasta halustaan osa-aikaisena.

– Osa-aikaisuus sopii minulle. On raskasta keskustella asiakkaiden kanssa vieraalla kielellä, kun ympärillä on puheensorinaa, hiustenkuivaajien hurinaa ja taustamusiikkia. Kasvomaskit vaikeuttavat kommunikointia entisestään, kun asiakkaan ilmettä ei näe, Virginie perustelee varsin sujuvalla suomen kielellä.

– Puhuminen on ok, mutta ymmärtäminen eri juttu, hän hymyilee.

Naiset kertovat asiakkaiden suhtautuvan vieraskieliseen parturi-kampaajaan lähes poikkeuksetta ystävällisesti. Yhteinen sävel löytyy yleensä aina, vaikka välillä on vaikea ymmärtää kielen vivahteita.

– Kirjakieli sujuu, mutta puhekieli on eri juttu. Erityisen vaikeita ovat savolaiset murresanat. Yritän kuitenkin aina parhaani mukaan varmistaa, että ymmärrämme asiakkaan kanssa toisiamme ja hän saa mahdollisimman hyvää palvelua, Jolita kertoo.

 

Työkavereilta saa aina apua

Jos kielelliset haasteet jätetään sivuun ja puhutaan työn varsinaisesta annista, Jolita ja Virginie ovat yksimielisiä siitä, että he ovat unelma-ammatissaan.

– Minä yksinkertaisesti rakastan tätä työtä, Jolita ennättää ensin kiteyttämään tunteitaan.

Hän jatkaa toteamalla, että asiakkaat ja työkaverit ovat mukavia ja itse työ tarjoaa jatkuvasti oppimisen paikkoja. Virginie nyökyttelee vieressä.

– Toivon kehittyväni ja oppivani nopeasti mahdollisimman taitavaksi. Kokemusta saadakseni haluan tehdä mahdollisimman monipuolisesti erilaisia hiusalan töitä. On kiva päästä esimerkiksi tekemään nonstop-vuoroja Prisman Rimmaamossa.

Rastissa työkavereita on paljon ja porukassa vallitsee yhdessä tekemisen henki.

– Kaikilta voi pyytää ja saa apua tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Luottamus tuntuu mukavalta

PeeÄssän hyvä maine työnantajana sai kaksikon hakeutumaan osuuskauppaan töihin, vaikka muitakin paikkoja oli tarjolla. Naiset uskovat, että heille palkkatyö on turvallisempi vaihtoehto kuin alalla yleinen vuokratuoliyrittäminen.

– PeeÄssän puolesta puhuu myös se, että täällä kohdellaan oikeasti työntekijöitä hyvin.

– Tuntuu todella kivalta, että osuuskauppa antaa työmahdollisuuksia ulkomaalaisille, luottaen meihin ja siihen, että asiakkaatkin luottavat meihin. Yleensä Suomessa ulkomaalaisen on usein vähän vaikea päästä töihin, Virginie miettii.

Virginie ja Jolita tekevät parturi-kampaajan työtään ilolla ja sydämellä.