Sinulla töissä – Veijo


9.2.2021

Teksti: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä

Original Sokos Hotel Puijonsarven kokousisäntä Veijo Suhonen on parhaimmillaan silloin, kun työssä tapahtuu paljon ja yhtä aikaa. Korona on hiljentänyt hotellin kokouspalvelua, joten Veijo on tehnyt viimeisen vuoden aikana enemmän töitä marketkaupan puolella. Kesätöihin hän on menossa Varkauden Prismaan.

On aina ilahduttavaa tavata ihminen, joka silmin nähden nauttii työstään. Original Sokos Hotel Puijonsarven kokousisäntä Veijo Suhonen on juuri tällainen persoona. Hänen hyväntuulisuutensa on tarttuvaa, samoin innostus, jolla mies kertoo omasta työstään.

– Eihän minulla ole mitään syytä synkistelyyn. Saan tehdä rakastamaani työtä mahtavien työkavereiden kanssa sellaiselle työnantajalle, jota arvostan erittäin paljon, Veijo perustelee.

25 000 askelta päivässä

Korona on kurittanut matkailu- ja ravitsemiskauppaa kovalla kädellä. Osansa on saanut myös Puijonsarvi, jossa normiaikana elettäisiin parhaillaan vilkasta kokoussesonkia. Hotellissa toki järjestetään esimerkiksi taloyhtiöiden kokouksia sekä yritysten koulutustilaisuuksia ja etätöihin liittyviä kokoontumisia, mutta osallistujamäärät ovat kutistuneet kymmenykseen normaalista.

Onpa kyse isosta tai pienestä porukasta, Veijo vastaa kollegansa Kimmon kanssa siitä, että osallistujat voivat keskittyä heille olennaiseen, talon väen huolehtiessa kaikesta muusta.

– Olen vieraita varten läsnä tässä ja nyt. Otan heidät vastaan, esittelen taloa, keitän kahvia ja huolehdin väliaikatarjoiluista, vien autoja parkkiin, jutustelen mukavia ja teen kaikkea mahdollista muuta pitääkseni kokousasiakkaamme tyytyväisinä, Veijo kuvailee.

Ennakoinnin merkitys on kokousisännän työssä todella suuri. Suunnitelma A voi vaihtua lennossa B:ksi, ja C:kin on hyvä olla takataskussa valmiina. Suunnittelu ja aikataulutus on todella tärkeää. Odottamaton laitehässäkkä tai kokoustilan viime hetken vaihdos pistävät kokousisännän askeliin lisää vauhtia. Sekään ei saa Veijon hymyä hyytymään.

– Olen sitä tehokkaampi, mitä enemmän on asiakkaita, tapahtumia ja kiirettä. Työvuoron aikana parhaimmillaan askelia tulee noin 25 000 ja kaloreita palaa 4 000.

PeeÄssän siirtyminen oli lottovoitto

Kuopiolaissyntyisen Veijon ensimmäinen muisto hänen nykyisestä työpaikastaan on 1980-luvulta.

– Vietin 18-vuotisjuhliani hotellin vanhimmassa osassa sijainneessa silloisessa Renkussa. Itselläni, kuten asiakkaillammekin, on talosta valtavan paljon muistoja.

Työuransa Veijo aloitti nuorena miehenä Kuopiossa Intialaisessa Ravintolassa josta hän siirtyi Ouluun Osuuskauppa Arinan ravintoloihin, edeten vuosien mittaan tarjoilijasta ravintolapäälliköksi. Vuonna 2005 hän siirtyi Helsinkiin Original Sokos Hotel Presidenttiin. Kotiseutu, Kuopio ja Puijonsarvi kutsuivat reilut kymmenen vuotta myöhemmin.

– Jo vuoden kestänyt korona-aika huomioiden oli ihan lottovoitto vaihtaa työpaikka PeeÄssään. Presidenttiä pyörittävässä Sokotelissa olisin ollut koko ajan lomautettuna, koska SOK:n tytäryhtiöllä ei ole toisia toimialoja, joihin henkilöstö voidaan siirtää väliaikaistöihin.

Mökiltä kesätöihin Varkauteen

Puijonsarven kokous-, tapahtuma- ja juhlapalvelujen varauskalenterin tyhjennyttyä Veijo teki viime keväästä syksyyn pitkän yhtäjaksoisen työrupeaman Kuopion Prismassa. Sen jälkeenkin hän on ollut hiljaisimpina kokouspäivinä töissä Prismassa, ajoittain myös lähialueen S-marketeissa.

– On valtava rikkaus, että työnantaja pystyy tarjoamaan korvaavaa työtä, joka antaa työntekijälle nautintoa ja mahdollisuuden oppia uusia asioita vielä tässä iässä.

Uutta on luvassa tulevaksi kesäksikin.

– Viime kesänä kuljin päivittäin Leppävirran mökiltämme töihin Kuopion Prismaan. Nyt on sovittu, että tänä vuonna pääsen kesätöihin Varkauden Prismaan, jolloin työmatkani lyhenee huomattavasti. On hienoa päästä kokemaan, minkälaista on työskennellä uudessa Prismassa uusien työkavereiden kanssa, Veijo miettii.

Original Sokos Hotel Puijonsarvi on Kuopion suurin kokoushotelli. – Uskon, että meillä riittää taas töitä, kun pandemia saadaan kuriin ja elämä palautuu normaaliksi. Veikkaisin, että ensi syksynä tahti on jo ihan toinen kuin nyt, Veijo ennakoi.

Kokousisännän työ on hyvin vaihtelevaa, vaatien rautaisia hermoja, suunnitelmallisuutta, organisointikykyä ja hyvää kuntoa.

– On hienoa olla töissä sellaisessa yrityksessä, jota voi todella arvostaa ja jossa on aitoa yhteishenkeä. Olemme kaikki yhtä suurta peeässäläisten perhettä.