Sinulla Töissä – Tapio


18.1.2017

Sinulla töissä –juttusarjassa esittelemme PeeÄssässä erilaisissa tehtävissä ja eri toimipaikoissa työskenteleviä henkilöitä.

PeeÄssän toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää ei koskaan unohda, mitä varten osuuskauppa on olemassa.

– Toimitusjohtajana tehtäväni on huolehtia siitä, että PeeÄssän toimialoilla on tulevaisuuden toimintaedellytykset ja toiminnalla on oikea suunta. Tehtävämme on tuottaa omistajillemme heidän tarvitsemiaan palveluja ja etuja kustannustehokkaasti ja vastuullisesti. Toiminta-ajatus on pidettävä koko ajan kirkkaana mielessä, Tapio Kankaanpää toteaa.

Hän korostaa, että osuuskaupan on autettava tavallisen ihmisen taloutta ja maksimoitava omistajien saamaa hyötyä palvelujen käyttämisestä. 

– Tehtävän vaaliminen on kokopäivähommaa. Meidän on punnittava jokaista päätöstämme toiminta-ajatuksen näkökulmasta.

Toimitusjohtajan on myös osattava ennakoida kuluttajakäyttäytymisen tulevia trendejä oikein.

– Kilpailussa pärjäämme vain silloin, kun palvelumme ovat ajanmukaisia ja olemme kehityksessä mukana etulinjassa, onpa kyse kivijalkakaupoista tai digitaalisista palveluista.

Palaverien sijasta toimipaikkakäyntejä

Omistajien saamaa hyötyä S-ryhmässä mitataan jatkuvasti. Näissä vertailuissa PeeÄssä on totuttu näkemään osuuskauppojen kärkijoukossa.

– Onnistumisen kokemuksia saan myös siitä, että toimipaikkamme menestyvät ja asiakkailta tulee positiivista palautetta. Luen itse kaikki PeeÄssään sähköisiä kanavia pitkin tulevat asiakaspalautteet, jotta tiedän, mitä mieltä omistajat ovat palveluistamme.

PeeÄssän toimitusjohtajan kalenteri olisi helppo saada täyteen, jos kaikkiin erilaisiin kutsuihin ja pyyntöihin vastaisi myöntävästi. Avainasia on pitää asiat yksinkertaisina ja priorisoida omaa ajankäyttöä.

– Pyrin käyttämään yhä enemmän aikaa toimipaikoissamme kiertämiseen ja työntekijöidemme kanssa keskusteluun, koska se antaa usein enemmän kuin palavereissa istuminen ja numeroiden katselu. Jotta pystymme jatkuvasti kehittämään toimintaamme, mahdollisimmat monet aivot on saatava ajattelemaan ja ihmisten osaamisen täysimääräisesti käyttöön.

Tärkeintä ei ole kuka, vaan mitä

Pohjois-Savon yhden suurimman yrityksen toimitusjohtajana Tapio Kankaanpäällä on paljon vaikutusvaltaa. Hänen jalkansa pysyvät silti visusti maan pinnalla.

– Valta ei ole minulle minkäänlainen itseisarvo. Tärkeää on, että tehdään oikeita asioita. Ei ole oleellista kuka päättää ja tekee, vaan mitä päätetään ja tehdään.

PeeÄssä on menestynyt viime vuosina kiistatta hyvin, mutta siitäkään toimitusjohtaja ei ota kunniaa itselleen.

– Ei tämä ole yhden miehen show. Olen ollut muiden mukana rakentamassa PeeÄssän kasvua, mutta suurin kunnia kuuluu ammattitaitoiselle henkilökunnallemme, joka huolehtii päivittäisestä omistajiemme palvelusta.

Tampereen ja Pietarsaaren kautta Kuopioon

Osuuskauppa PeeÄssässä Tapio Kankaanpää on ollut töissä reilut kaksi vuosikymmentä. Kauhavan pojan savolaistuminen alkoi vuonna 1995, kun toimitusjohtaja Eero Saukkonen houkutteli Tapion PeeÄssään  toimialajohtajaksi.

Hänen uransa S-ryhmässä oli alkanut Tampereella edellisellä vuosikymmenellä kauppatieteiden opiskelujen loppumetreillä S-kenttäkoulutuksesta Sammonkadun Prismassa. Koulutuksen päätyttyä Tapio siirtyi SOK:n leipiin Länsi-Suomen alueelle markkinointineuvojaksi, josta urapolku johti Pietarsaaren Prisman johtajan pestin kautta Kuopioon. PeeÄssän toimitusjohtajaksi hänet nimitettiin vuonna 2005 edeltäjän lähtiessä eläkkeelle.

– En ole missään vaiheessa harkinnut siirtymistä muualle töihin, etenkään sen jälkeen, kun oivalsin osuuskaupan yritysmuodon hienouden, vapaa-ajallaan monimuotoista luonnossa liikkumista ja musiikkia harrastava Tapio Kankaanpää korostaa.