Sinulla töissä – Tapio


1.3.2023

Tapio Hyvärinen on palvellut asiakkaita Ykkösrastilla myymälän avaamisesta alkaen, yli kolme vuosikymmentä.

 

Vuoden 1992 vapun aaton aattona PeeÄssä avasi Kuopion Tasavallankadun varteen suuren ruokakaupan, Ruokamarket Ykkösrastin. Reilu kolmekymppinen Tapio Hyvärinen pääsi uuden myymälän käynnistämiseen mukaan alkumetreiltä alkaen. Ykkösrastille hän siirtyi Kuopion Sokoksen ruokaosastolta, joka tuohon aikaan oli nimeltään Ruoka-Sokos.

– Ennen S-ryhmää olin työskennellyt sekä T- että K-ryhmässä. Muutin Outokummusta Kuopioon, kun minulle tarjottiin Kuopion Sokoksen ruokaosastolta kalamestarin hommia vuonna 1985. 1980-luvun lopulla olin 16 kuukautta YK-joukoissa Golanilla, ja aika pian kotimaahan palaamiseni jälkeen minulta kysyttiin, lähtisinkö mukaan avaamaan Ykkösrastille uutta marketia. Alussa se oli tosiaan nimeltään Ruokamarket, kunnes muutamaa vuotta myöhemmin nimi vaihtui S-marketiksi, Tapio muistelee.

 

Tavoitteena tyytyväinen asiakas – läpi vuosikymmenten

Osastovastaavaksi nimitetyllä Tapiolla on Ykkösrastin ensimmäistä vuosista vain hyviä muistoja.

– Meillä oli valtava innostus ja tekemisen meininki, minkä ansiosta myymälä lähti hyvään nousukiitoon. Lehti-ilmoituksissa korostettiin, että tärkein tavoitteemme on tyytyväinen asiakas, ja siihen todella panostettiin, kuten tänä päivänäkin. Tavoite on pysynyt samana kaikki nämä vuosikymmenet.

Tuohon aikaan kaupan toiminta oli hyvin erilaista kuin nykyään.

– Osastovastaavat tekivät valikoimapäätökset ja hoitivat tilaukset puhelimitse, kun tänä päivänä automaattiset tilausjärjestelmät tekevät suurimman työn, Tapio vertaa.

2000-luvun alussa siirryttiin entisestä autokauppakiinteistöstä viereiselle tontille rakennettuun uuteen myymälään.

– Senkin jälkeen on laajennuksia ja uudistuksia tehty useampaan kertaan. En varmaan edes muista kaikkia, Tapio hymyilee.

 

Vielä ei ole eläkepäivien aika

Kerran Ykkösrastille kotiuduttuaan Tapio ei ole halunnut siirtyä muualle. Vuodet ovat kuluneet nopeasti ja aina työ on tarjonnut riittävästi uutta pysyäkseen mielekkäänä ja merkityksellisenä.

– Täytyy tosin tunnustaa, että viidenkympin kriisin aikoihin pohdin, mitä muuta voisin elämässäni vielä tehdä, mutta eivät ne mietteet mihinkään muutoksiin johtaneet. Tässä ollaan edelleen, ja ihan tyytyväisenä.

Nykyisin pääosin S-marketin leipäosastolla ja paistopisteessä työskentelevällä Tapiolla olisi mahdollisuus jäädä eläkkeelle muutaman kuukauden päästä heinäkuussa. Hän ei kuitenkaan aio käyttää tilaisuutta hyväkseen.

– Minulla ei ole jaksamisen kanssa vaikeuksia, enkä halua jäädä toimettomana kotiin. Kerrytän eläkettä vähän suuremmaksi työssä, joka on kaikin puolin mukavaa. PeeÄssä on antanut minulle todella paljon, mielenkiintoisen työn ohella esimerkiksi todella hyvät henkilöstöedut työterveyspalveluineen.

 

Ihmiset tärkeintä

Työssä Tapiota motivoi työn monimuotoisuus sekä ennen kaikkea ihmiset – sekä asiakkaat että työkaverit.

– Sosiaalisena ihmisenä nautin siitä, että ympärilläni on paljon ihmisiä, ja se on myös yksi syy siihen, miksi en ole vielä valmis jäämään eläkkeelle. Meillä on aina ollut älyttömän hyvä porukka, jossa kunnioitetaan kaiken ikäisiä työntekijöitä tasapuolisesti.

Vuosien mittaan monista asiakkaistakin on tullut enemmän kuin hyvän päivän tuttuja.

– Olen nähnyt monen asiakkaamme kasvavan lapsesta aikuiseksi, Tapio kertoo.

Leikekirja S-market Ykkösrastin alkuvuosilta nostaa Tapio Hyvärisen mieleen monia muistoja.

Osastovastaava Tapio oli vuonna 1992 Ykkösrastin lehti-ilmoituksissa usein esillä omilla kasvoillaan.