Sinulla töissä – Riitta


20.3.2023

Tasavallan presidentti myönsi vuoden 2022 itsenäisyyspäivänä Varkauden Prismassa työskentelevälle Riitta Gustafssonille Suomen Valkoisen Ruusun mitalin kiitoksena merkittävästä ja pitkästä työurasta myyjänä.

 

Riitta Gustafssonin työura alkoi toukokuussa 1980, kun hän lähti kotipitäjästään Heinävedeltä vajaa parikymppisenä nuorena neitona kesätöihin pääkaupunkiseudulle. Työpaikka oli löytynyt Helsingissä asuneen siskon avustuksella Osuusliike Elannon Kauniaisten myymälästä.

– Syksyllä kysyivät, onko minun pakko lähteä takaisin Savoon, vai voisinko jäädä Elantoon pisemmäksikin aikaa töihin. Jäin mielelläni, ja aloin kiertää eri myymälöissä aina siellä, missä apuvoimia milloinkin tarvittiin. En aina edellisenä päivänä vielä tiennyt, mihin menen aamulla töihin. Olin sellainen vilkas ja nopea tyttönen, joka oli aina valmis mihin tahansa tehtävään, Riitta kuvailee.

Tuon vuoden aikana syttyi innostus kaupan alaan, eikä liekki ole sen jälkeen hiipunut.

– Tämä ala sopii kropalleni. Olen aina tykännyt tehdä fyysistä työtä, vaikka iän karttuessa on paikat tosin alkaneet vähän narista, Riitta hymyilee.

 

Työssä on edelleen imua 43 vuoden jälkeenkin

S-ryhmäläinen Riitasta tuli vuoden 2004 alussa, kun Elanto ja Helsingin Osuuskauppa HOK yhdistyivät. Neljä vuotta myöhemmin hän palasi puolisonsa kanssa kotiseudulleen. Työpaikka järjestyi sisäisenä siirtona Tikkurilan Prismasta Varkauden Prismaan sen jälkeen, kun Riitta oli ilmoittanut Varkauden Prisman silloiselle johtajalle, että hän aikoo jatkaa prismalaisena muutosta huolimatta.

– Varkauden aikana olen työskennellyt eniten hedelmä- ja vihannesosastolla, mutta nykyään palvelen asiakkaitamme kassalla, jossa työ on kevyempää.

Eläkeikään Riitalla on vielä kolmisen vuotta matkaa.

– Olen miettinyt, mitä vielä kehittelisi viimeisiksi työvuosiksi. Tai mistä sitä vielä tietää, jos voisin vaikka jatkaa osa-aikaisena eläkeiän täyttymisen jälkeenkin. Vähän kiinnostaisi lähteä taas kiertämään eri toimipaikkoja tai siirtyä S-marketiin minulle rakkaaseen paikkaan Heinävedelle. Työssä on edelleen imua, se täyttää päivän ja rytmittää elämää hyvällä tavalla. Hermot menevät muutamassa päivässä, jos ei ole mielekästä tekemistä, patikointia ja muuta liikuntaa paljon harrastava Riitta nauraa.

 

Omaksuttavia ja oikeita arvoja

Riitta on aina halunnut tehdä työnsä niin hyvin kuin mahdollista.

– PeeÄssässä korostetaan nyt paljon sitä, että onnistuminen on omissa käsissämme. Se on kolahtanut minun kohdallani, koska olen ajatellut niin aina. Olen asettanut itselleni henkilökohtaisia tavoitteita ja työpäivän päätteeksi katsonut, että ne ovat toteutuneet. Tavoitteet antavat motivaatiota ja innostavat tekemään asioita napakasti, jotta asiakkaat saavat sitä, mitä tulevat meiltä hakemaan.

Riitta sanoo pitävänsä myös PeeÄssän päivitetyistä arvoista #tunteella, #ylpeästi, #toimeliaasti ja #yhdessä. Ne on helppo omaksua ja allekirjoittaa.

– Olen ilman muuta ylpeä työantajastani ja omasta työstäni, toimeliaisuus on keskeinen osa minua, tunnetta on aina mukana, kun johonkin asiaan sitoutuu tosissaan ja yhdessä tekeminen on se asia, jolla pystymme varmistamaan asiakkaille parhaan palvelun, Riitta avaa asioita sanojen takana.

Hän pitää myös PeeÄssän ripeästä kehittämistahdista.

­– Meillä mennään nyt huimaa kyytiä eteenpäin, ja samalla pidetään hyvää huolta työntekijöistä. PeeÄssälle annan kiitettävän arvosanan työnantajana, Riitta Gustafsson arvioi.

– Tasavallan presidentin myöntämä kunniamerkki lämmittää tietenkin mieltä, onhan se osoitus siitä, että työpanostani arvostetaan, Riitta Gustafsson kommentoi.