Sinulla töissä – Rauno


13.2.2018

Sinulla töissä –juttusarjassa esittelemme PeeÄssässä erilaisissa tehtävissä ja eri toimipaikoissa työskenteleviä henkilöitä.

Kuopion Prisman kassalla työskentelevä Rauno Miettinen saa asiakkaat hyvälle tuulelle. Näin on helppo päätellä, sillä Raunosta tulee PeeÄssälle jatkuvasti kiittävää asiakaspalautetta.

 

Asiakas kertoo S-kanavan kautta antamassaan palautteessa törmänneensä Kuopion Prisman itsepalvelukassalla huikeaan asiakaspalvelijaan.

”Erinomaisen auttavainen mies. Minulla oli jo hyvä päivä, mutta hänen ansiostaan siitä tuli vielä parempi. Kävelin kaupasta ulos leveä hymy huulilla ja se vielä tarttui vastaantuleviinkin”, asiakas kommentoi.

Hyvää mieltä ympärilleen levittävä auttavainen mies on Miettisen Rauno. Hänet asiakkaan antama kiitos vetää joka kerta nöyräksi.

– Otan palautteet sydämellä ja jalat maassa vastaan. Kiitos ei kuulu vain minulle, vaan koko tälle hienolle työporukalle, jossa on hyvä tehdä töitä ja ilo palvella, Rauno korostaa.

 

Veri veti Kuopioon

Kaupan alan työkokemusta Raunolla on vasta vajaat kymmenen vuotta. Pitkän uran paperiteollisuuden parissa Lappeenrannan Joutsenossa töitä tehnyt mies päätyi vaihtamaan alaa sen jälkeen, kun sellutehtaalta vähennettiin väkeä tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

– Menin työvoimahallinnon kurssin kautta S-marketiin työharjoitteluun, jonka jälkeen jatkoin kesätöihin ja edelleen määräaikaisiin työsuhteisiin. Myyjätutkinnon suoritettuani tein töitä Etelä-Karjalan Osuuskaupassa useissa S-marketeissa sekä Imatran Prismassa, Rauno kertoo.

Veri veti kuitenkin takaisin kotiseuduille Pohjois-Savoon. PeeÄssälle lähetetty työhakemus ja haastattelussa käynti tuottikin tulosta: Kuopion Prismasta löytyi vakituinen työpaikka nohevalle tekijälle.

– Vaimon kanssa muutettiin Kuopioon. Aikuiset pojat perheineen asuvat kaukana, mutta onneksi Skypen välityksellä on helppo pitää yhteyttä ja jutella lastenlasten kanssa.

 

Kassalla paras paikka

Rauno sanoo olevansa parhaimmillaan kassalla, joten sieltä hänet yleisimmin löytää – joko Prismasta tai Vuorelan S-marketista, jossa mies tekee työvuoroja viikoittain.

– Tykkään kassatyöstä, jossa voi työn lomassa vaihtaa muutaman sanasen asiakkaiden kanssa. Etenkin monelle ikäihmiselle kaupan kassa voi olla ainoa ihmiskontakti päivän aikana, hän muistuttaa.

Ammattitaitoisella asiakaspalvelijalla on pelisilmää tunnistaa, onko asiakas jutustelija vai ei.

– Jotkut puhelevat kovastikin, toiset taas ovat tuppisuuna. Jutellaan tai ei, tervehdin aina jokaista asiakasta ja toivottelen myös mukavaa päivän tai illan jatketta. Siihen yleensä vastaavat nekin, jotka eivät muuten puhele mitään.

 

Työtä ja terveyttä

Raunolla on nyt ikää 62 vuotta.

– Työelämässä en ole kokenut minkäänlaista ikäsyrjintää. Onni on potkinut, kun olen saanut aikuisella iällä vaihtaa ensin alaa ja sitten työnantajaakin. Työryhmälle on ehdottomasti rikkaus, että siihen kuuluu eri ikäisiä ihmisiä, jotka voivat oppia toisiltaan erilaisia asioita.

Eläkkeelle jäämisestä Rauno ei haaveile.

– Työ on minulle ilon aihe. Jos vain pysyn terveenä, teen mielelläni töitä.

Omaa kuntoaan hän hoitaa liikkumalla. Näin talvella ykköslaji on hiihtäminen. Kevään edetessä sukset vaihtuvat polkupyörään. Lentopallo ja beach volleykin ovat tuttuja lajeja.

– Peliporukoita on parikin, mutta työ rajoittaa säännöllistä harrastamista.

Lentopallosta Raunolla on paljon kokemusta myös tuomaroinnista, jota hän edelleen tekee sen, minkä aika antaa periksi.

– Kun saa olla terveenä ja tehdä töitä, ovat elämän perusasiat kunnossa, Rauno kiteyttää.