Sinulla töissä – Miia


23.11.2023

Myyntipäällikkö Miia Karjalainen on johtanut reilun kymmenen vuoden ajan Suomen suurimpiin kuuluvan Prisman ruokaosastoa Kuopiossa.

– Työssäni parasta ikinä ovat ihmiset, Miia kiteyttää.

Miia Karjalainen nauttii kaupan tekemisestä, tuloksia tuottavasta arjesta, hyvistä myyntiluvuista ja palvelujen jatkuvasta kehittämisestä. Mutta erityinen palo Miian silmiin syttyy silloin, kun puhe kääntyy hänen oman työryhmänsä ihmisiin, yhteisiin onnistumisiin ja sydämellään työtään tekeviin tiimiläisiin.

– Meillä on ihan huippuporukka, jossa vallitsee sellainen yhteishenki, joka näkyy ja tuntuu. Porukassa on voimaa, eikä kukaan sooloile. Me teemme työtä aidosti yhdessä, ja sen ansiosta pääsemme tavoitteisiin. Myös omista, toisten ja koko porukan onnistumisista iloitaan yhdessä. Ja kun ollaan eri mieltä tai kohdataan vaikeuksia, asioista keskustellaan avoimesti ja rakentavassa hengessä, Miia kuvailee.

– Jokainen saa olla oma itsensä ja tietää, että meillä pidetään kaikista huolta. Siitä syntyy turvallisuuden tunnetta, jota ilman työtä kohtaan on vaikea tuntea intoa ja iloa.

Miia haluaa pitää huolta siitä, että Prisman päivittäistavaraosaston lähes sadan  henkilön työryhmässä jokainen tietää tekevänsä tärkeää ja merkityksellistä työtä.

– Meidän yksi ehdoton valttikorttimme on hyvin kirjava työryhmä. On nuorempaa ja iäkkäämpää, monia eri kansallisuuksia ja valtavasti erilaisia taitoja. Yksi on hyvä asiakaspalvelussa, toinen on nopea hyllyttämisessä, kolmas on taitava somessa ja neljäs hallitsee hienosti vuorovaikutustilanteet. Siitä syntyy ihan valtava potentiaali, kun näiden ihmisten annetaan käyttää ja kehittää taitojaan.

 

Tärkeä rooli kasvattajana ja kiinnostuksen herättäjänä

Nykypäivänä kaupan myyjiltä vaaditaan paljon erilaista osaamista, jota PeeÄssässä vahvistetaan erilaisilla ammatti- ja erikoisammattitutkinnoilla sekä muilla koulutuksilla.

– Tunnen joka kerta haikeuden rinnalla vilpitöntä ylpeyttä, kun joku työryhmäni jäsen siirtyy urallaan eteenpäin. Kuopion Prisma on paitsi PeeÄssässä, koko S-ryhmässä eräänlainen kasvattajaseura, josta lähtee ihmisiä oman osuuskauppamme muihin toimipaikkoihin ja eri puolille Suomea apulaispäälliköiksi, päälliköiksi tai erilaisiin asiantuntijatehtäviin.

Miia tietää, että hänen osastollaan on iso vaikutus myös siihen, mitä mieltä paikalliset nuoret ovat kaupasta työpaikkana.

– Meillä on joka vuosi satoja nuoria kesä- ja sesonkitöissä, tekemässä erilaisia kouluun liittyviä harjoittelujaksoja ja tutustumassa työelämään eri reittien kautta. Monelle Prisma on elämän ensimmäinen työpaikka, jolla on usein suuri vaikutus siihen, minkälainen mielikuva alasta muodostuu. Uskallan väittää, että aika iso joukko pohjoissavolaisista kaupan alaa opiskelemaan päätyneistä nuorista on ollut jossain vaiheessa meillä hommissa. Usein kuulee nuorten sanovan innoissaan, että onpa täällä mahtava tekemisen meininki.

 

Uskallusta olla minä

Miia johtaa yhtä PeeÄssän suurimmista työryhmistä. Statuksella tai asemalla ei kuitenkaan ole hänelle merkitystä.

– En ole koskaan ollut minä, minä, minä -ihminen, havitellut jotain tiettyjä saappaita tai kokenut paineita etenemisestä.

Miia on tehnyt töitä vuodesta 1996 lähtien PeeÄssässä, pois lukien alkuaikojen parin vuoden rupeama Irlannissa. Työntekijä- ja esihenkilökokemusta on kertynyt sekä käyttö- että päivittäistavarakaupasta, Prismojen lisäksi S-marketeista ja Salesta. Puutarhurin ja floristin koulutuksen päälle Miia on suorittanut muun muassa esihenkilövalmennuksia ja johtamisen erikoisammattitutkinnon. Peruspositiivinen ja utelias elämänasenne on pitänyt pilkkeen Miian silmäkulmassa ja hymyn herkässä.

– Osuuskauppa ja ihmisten keskellä työskentely on minun juttuni. Olen tehnyt työtä omalla persoonallani, ja se on vienyt eteenpäin. Uskallan sanoa rohkeasti mielipiteeni, ottaa vastuuta, työntää kädet saveen ja astua avoimin mielin kohti uutta, vaikka en tiedä, mitä on edessä. Uskallan olla minä, Miia hymyilee.

Miia Karjalainen on työskennellyt Kuopion Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkönä vuodesta 2013 lähtien.
– Olen avoin uusille asioille ja innostun edelleen joka päivä ihmisistä ja heidän onnistumisistaan.