Sinulla töissä -Jouni


2.7.2020

Kiitän, kannustan, kuuntelen, mahdollistan, sparraan, rohkaisen, luotan… fläppitaulusta repäistylle paperille kirjatut johtamislupaukset on teipattu PeeÄssän vähittäiskaupan uuden toimialajohtajan Jouni Ruotsalaisen työhuoneen seinälle.

Kuopion Prisman yläkerrassa PeeÄssän konttorilla vähittäiskaupan toimialajohtajan työhuoneessa istuu tyytyväinen mies. Jouni Ruotsalainen on tehnyt jo lähes 30-vuotisen työuran PeeÄssässä. Nyt toimialajohtajana hän on todennäköisesti uransa huipulla – ja juuri siinä tehtävässä, missä haluaakin olla. Menneet vuodet ovat valmentaneet Jounia tähän hetkeen, ottamaan paikan osuuskaupan johtoryhmässä ja vastaamaan satojen miljoonien eurojen myyntiä tekevästä toimialasta.

– Olen elävä esimerkki siitä, minkälaisia kehittymismahdollisuuksia PeeÄssä henkilökunnalleen tarjoaa. Tuntuu hyvältä. Asiat ja ihmiset ovat tuttuja, ja siksi siirtyminen Prisma-johtajan tehtävästä toimialajohtajaksi on sujunut helposti ja luontevasti. Näkökulmat ja katsantokanta ovat nyt erilaisia ja laajempia, Jouni vertaa.

 

Yhdessä tekemällä syntyy tuloksia

Jouni painottaa, että PeeÄssän vähittäiskaupan luotsaaminen ei ole yhden miehen show. Hän haluaa omassa työssään olla kannustava, kuunteleva ja rohkaiseva hyvän fiiliksen luoja, johon kaikki alaiset päälliköistä työharjoittelijoihin voivat luottaa ja turvata.

– Tavoitteena on istua konttorilla mahdollisimman vähän ja liikkua kentällä mahdollisimman paljon. Haluan korostaa yhdessä tekemistä, yhteisöllisyyttä ja sitä, että jokainen tehtävä on kokonaisuuden kannalta tärkeä tuottaessamme asiakasomistajillemme parhaita mahdollisia palveluja ja etuja. Kun ihmisillä on hyvä työympäristö, vastuuta ja tilaa, heistä kumpuaa valtavasti osaamista, tietoa, taitoa ja motivaatiota.

 

Kriisi vahvisti moniosaamista ja yhteishenkeä

Suuria mullistuksia uusi toimialajohtaja ei suunnittele, mutta muutos on nykypäivänä pysyvä olotila.

– Meillä on päivittäistavarakaupassa vahva markkinaosuus ja hyvä tuloksentekokyky, ja niistä on pidettävä kiinni. Se vaatii hereillä oloa, palvelujen kehittämistä ja jatkuvaa uudistumista. Pärjätäksemme meidän pitää olla ketteriä ja nopealiikkeisiä myös käyttötavarakaupassa.

Koronakevät oli hyvä osoitus siitä, että kaikkia muutoksia ei voi ennakoida.

– Selvisimme poikkeuksellisesta ja arvaamattomasta kriisistä hyvin, ja olemme valmistautuneempia mahdolliseen toiseen aaltoon. Moniosaaminen ja yhteishenki ovat vahvistuneet entisestään. Kovan paineen alla peeässäläiset ovat tehneet upeaa työtä.

 

Fokus tulevaisuudessa

Jouni uskoo, että hänen vahvuutensa toimialajohtajana on PeeÄssän toimialojen, toimipaikkojen, yrityskulttuurin ja ihmisten tuntemus.

– Olen työskennellyt joka portaalla, joten kokemuspohjani yritysestä on poikkeuksellisen vahva. Nyt uudessa tehtävässä on vain muistettava, ettei sotkeudu pieniin asioihin, vaan pitää fokuksen isoissa linjoissa ja tulevaisuudessa.

Lähivuosina PeeÄssän marketkaupassa ripeä investointitahti jatkuu. Ennen marketien uudistamistarve tuli eteen 15 vuoden välein. Nykyään sykli on nopeampi.

– Vuonna 2022 saamme S-marketien uudistuskierroksen päätökseen, jonka jälkeen ovat vuorossa Salet. Isoja asioita ovat myös Varkauden uuden Prisman valmistuminen kuluvan vuoden lopulla ja suunnitteilla on Kuopion Prisman uudistaminen, joka on PeeÄssän historian suurin investointi.

 

Tuoteryhmän hoitajasta toimialajohtajaksi

Palataanpa vielä taipaleeseen, joka on johdattanut Jouni Ruotsalaisen toimialajohtajaksi.

Urapolun alkupiste on vuodessa 1984 ja Vuorelan K-kaupassa, johon 16-vuotias nuori mies pääsi töihin peruskoulun jälkeen. Keskon lipun alla erilaisissa tehtävissä kului muutama vuosi, samalla kaupan alaa enemmän tai vähemmän innokkaasti opiskellen.

–1992 vaihdoin kaupparyhmää, kun PeeÄssä oli avaamassa S-market Ykkösrastia. Pääsin sinne hedelmä- ja vihannestuoteryhmän hoitajaksi.

Esimies- ja marketpäällikkövalmennuksen suoritettuaan Jouni sai PeeÄssässä ensimmäisen esimiespaikkansa Lapinlahden S-marketista. Tie johti eteenpäin Leppävirran S-marketiin ja PeeÄssän konttorille Sale-ketjupäälliköksi. Vastuualueeseen sisältyivät myös erilaisten tietojärjestelmien käyttöönottoprojektit niin kaupan kuin henkilöstöhallinnon puolella. Tontti laajentui entisestään, kun organisaatiomuutoksen myötä PeeÄssän S-marketien ja Sale-myymälöiden esimiesten sparraajiksi ja arkijohtamisen tueksi nimettiin kolme ryhmäpäällikköä. Sitten olikin vuorossa Prisman johtaminen. Seitsemän vuoden aikana Jouni nosti työryhmineen Kuopion Prisman ketjun kärkijoukkoon ja suoritti samalla liikkeenjohdon maisteritason MBA-tutkinnon.

– PeeÄssä on antanut minulle todella paljon. En ole koskaan työurallani miettinyt seuraavaa steppiä, vaan keskittynyt aina hoitamaan kunkin työtehtävän parhaan kykyni mukaan, mikä on vienyt eteenpäin askelmalta toiselle, hän kuvailee.

 

Keväällä 1996 Jouni aloitti ensimmäisessä esimiestehtävässään Lapinlahden S-marketissa. Paikallislehdessä kutsuttiin asiakkaat nimipäiväkahvien merkeissä tutustumaan uuteen marketpäällikköön.

 

Ennen toimialajohtajuutta Jouni on työskennellyt PeeÄssässä tuoteryhmän hoitajana, marketpäällikkönä, ketju- ja ryhmäpäällikkönä sekä Prisma-johtajana.
– Matkan varrella olen kasvanut kiinni osuuskauppaan. Peeässäläisyys on selkärangassa, hän hymyilee.