Sinulla töissä – Henna


14.9.2020

Henna Matinniemi sai yläkouluikäisenä kahden viikon kesäpestin Kiuruveden ABC:ltä. Viisitoista vuotta myöhemmin hän toimii samassa paikassa liikennemyymäläpäällikkönä.

Henna Matinniemen ensimmäinen kokemus oman kylän ABC-liikennemyymälästä työpaikkana syntyi Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyön merkeissä 15-vuotiaana. Kokemus kahden viikon ajalta lienee ollut positiivinen, koska Henna hakeutui muutamaa vuotta myöhemmin ravintolakokkiopintojensa työssäoppimisjaksolle samaan paikkaan.

– Harjoittelun jälkeen jäin ABC:lle töihin, ja sillä tiellä olen edelleen. Seitsemän vuotta sitten pääsin marketvastaavaksi ja viime keväänä minut nimitettiin liikennemyymäläpäälliköksi edeltäjäni jäädessä ansaitulle eläkkeelle, Henna hymyilee.

 

ABC-maailma kiehtoo

Henna on silmin nähden innostunut työstään ja työpaikastaan. ABC:n hektinen maailma on hänelle juuri oikea.

– Pidän siitä, että on paljon erilaista tekemistä ja työssä jatkuvaa vaihtelevuutta. PeeÄssä on sitä paitsi ihana työnantaja, monellakin tavalla. Olen esimerkiksi itse saanut kouluttautua työn ohella merkonomiksi ja nyt alkamassa on esimiesten perusvalmennus. Työntekijöistä pidetään aidosti hyvää huolta ja heille annetaan paljon mahdollisuuksia kehittää itseään.

 

Joka päivä hymyilyttää

Päätyminen alle kolmekymppisenä liikennemyymäläpäälliköksi ihmetyttää Hennaa edelleen.

– Olin aina sanonut, että en voisi ikinä edes kuvitella olevani päällikkö tällaisessa paikassa, jossa pitää hallita niin valtavasti asioita, kun on kauppaa, ravintolaa, keittiötä ja polttonestemyyntiä. Edeltäjäni kuitenkin kannusti minua niin paljon, että päädyin hakemaan paikkaa, lähinnä siksi, että halusin osoittaa olevani kiinnostunut.

Nimityksen tekijät näkivät Hennassa selvästikin potentiaalia, koska hän tuli valituksi.

– On ollut aivan huikeaa huomata, että minähän pärjään tässä tehtävässä. Joka aamu on ihanaa lähteä töihin ja joka päivä hymyilyttää. Sain valtavasti uusia haasteita ja tilaisuuden päästä näyttämään kykyni ja taitoni. Tykkään työssäni ihan kaikesta, toimistohommia myöten.

Työntekijärivistä nousu päälliköksi ei aina ole helppoa, mutta Henna arvelee onnistuneensa siinä vähintäänkin kohtuullisesti.

– Auktoriteetin kasvattaminen piti aloittaa jo marketvastaavan tehtävässä. Enemmän itseäni mietitytti suuren vastuun ottaminen, kun kokonaisuus muodostuu niin monista osa-alueista. Näin muutaman kuukauden kokemuksen jälkeen voin sanoa, että kannatti ehdottomasti uskoa itseensä ja tarttua tilaisuuteen.

 

Paikalliset asiakkaat pitäneet pystyssä

Hennan päällikkyys alkoi melko lailla tarkasti samaan aikaan, kun korona rantautui Suomeen.

– Tottahan se on, että päällikkötehtävässä minulla ei ole edes kokemusta normaalista. Ensitöikseni piti lähteä sopeuttamaan toimintaa poikkeukselliseen tilanteeseen, muun muassa siirtymällä take away -ruoan myyntiin. Suurin osa henkilökunnasta lähti töihin PeeÄssän muihin toimipaikkoihin. Jäätiin pienellä porukalla ja supistetuilla aukioloajoilla palvelemaan asiakkaitamme.

Juhannuksen jälkeen palattiin normaalimpaan rytmiin, mutta vuoden takaiseen myyntiin ei ylletty kesälläkään.

– Monet kesäämme tavallisesti vilkastuttavat ja asiakasvirtaa tuovat tapahtumat jäivät tänä vuonna toteutumatta. Onneksi oman kylän tutut ihmiset asioivat meillä yhtä usein kuin ennenkin, Henna kiittelee.

 

Työtyytyväisyys synnyttää asiakastyytyväisyyttä

Henna sanoo, että Apsin työryhmässä on korona-arjesta opittu paljon niin työn tekemisen kuin työn merkityksen näkökulmasta.

– Olemme oppineet huolehtimaan entistä paremmin turvallisista olosuhteista, siisteydestä ja hygieniasta. Olemme myös oppineet arvostamaan vielä enemmän omaa työtämme ja työnantajaamme.

Korona-kuukausien aikana Kiuruveden ABC on noussut koko ketjun kärkijoukkoon asiakastyytyväisyystutkimuksessa.

– Meillä on todella taitavia tekijöitä, joiden käsissä syntyy mahdottoman hyvää ruokaa. Lisäksi meillä vallitsee iloinen ja pirteä työilmapiiri, jossa arvostetaan niin omaa kuin toisten työtä. Työtyytyväisyys synnyttää asiakastyytyväisyyttä, Henna arvioi.

 

PeeÄssä on ihan maailman paras työnantaja, joka pitää huolta omistaan ja antaa mahdollisuuksia edetä työuralla, Kiuruveden Apsin päällikkönä viime keväänä aloittanut Henna Matinniemi kiittelee.

 

Kiuruvesi on tunnettu maitopitäjä, joten lehmäpatsas on meillä kunniapaikalla, Henna hymyilee.