Sinulla Töissä – Heli


17.5.2019

Heli Tolonen iloitsee jokaisesta työpäivästä Iisalmen Prisman Kesäpihalla, satoi tai paistoi.

– Elämme parhaillaan vuoden parasta aikaa. Ulkoilmaihmisenä nautin jokaisesta työpäivästä Kesäpihalla riippumatta säätilasta. En kaipaa sisätöihin silloinkaan, kun sataa räntää vaakasuoraan tai paahtava helle tuo kiireen keskelle ison kastelu-urakan, Heli Tolonen vakuuttaa.

 

Vaihtelevuus lisää mielekkyyttä

Helin työura Iisalmen Prismassa alkoi parikymmentä vuotta sitten.

– Olin puistopuutarhuriksi valmistumiseni jälkeen muutaman vuoden taimistolla hommissa, ennen kuin tulin Prisman Kesäpihalle kesätöihin. Alun perin tarkoituksena oli olla täällä vain yksi kesä, mutta niin vain on vierähtänyt 20 vuotta samassa työpaikassa, Heli kertoo.

Syksyt ja talvet kuluvat Prisman sisätiloissa, vaihtelevasti erilaisissa tehtävissä.

– Pyörin talossa siellä sun täällä. Erilaiset työtehtävät ovat tulleet tutuiksi päivittäis- ja käyttötavaraosastoilla sekä kassalla. Tykkään siitä, että saan tehdä monipuolisesti hommia. Työ pysyy jatkuvasti mielekkäänä, kun siinä on riittävästi vaihtelevuutta.

Kesäpihan ohella Heli viihtyy erityisen hyvin kassalla.

– Siinä pääsee parhaiten kohtaamaan asiakkaat, joista monien kanssa on syntynyt mukavia tuttavuussuhteita. Vaihdetaan kuulumisia suruineen ja iloineen. Tuntuu todella mukavalta, kun tutut asiakkaat kyselevät esimerkiksi loman jälkeen, missä olen ollut, kun ei ole vähään aikaan näkynyt.

 

Säiden armoilla

Keväällä, kun aurinko alkaa lämmittää ja luminietosten väleissä pälvet kasvavat, Heli tuntee mukavan syyhyn sormissaan.

– Odotan aina yhtä innoissani sitä, että pääsemme pari viikkoa ennen avausta laittamaan Kesäpihaa kuntoon. Joka kevät tuntuu kuin siirtyisi uuteen työpaikkaan.

Kesäpihalla eletään aina säiden armoilla.

– Tänä vuonna piti vapun jälkeen kaivaa lumikolat uudelleen esiin, mutta sekään ei latistanut fiilistä. Työ on mahdottoman mukavaa, vaikka työpäivät ovat välillä hyvinkin hektisiä ja juostaan pää kolmantena jalkana.

Kesäpihan asiakkaista jotkut ovat hyvinkin kokeneita puutarhaharrastajia, toiset taas vihreitä aloittelijoita, joita Heli kannustaa kysymään kaikissa piha- ja puutarha-asioissa apua Kesäpihan ammattilaisilta.

– Ilman muuta on parempi kysyä neuvoja kuin tehdä virhehankintoja. Kasvien kanssa puuhatessa tosin mikään ei ole varmaa. Toisaalta kasveista on valtavan paljon iloa niin lautasella kuin silmänruokanakin.

 

Kesäkukat Heimosen puutarhalta

Tulevat viikot ovat Kesäpihalla kiireisimpiä. Kalkitukset ja lannoitukset koti- ja mökkipihoissa on nyt jo pääosin tehty, mutta paras kesäkukka-, perenna- ja hyötykasvisesonki on vasta alkamassa.

– Kesäkukkien, kuten kaikkien Kesäpihan tuotteiden menekki riippuu paljon ilmasta. Jos on lämmintä, kasveja tulee ja menee todella paljon.

Kesäkukat Prisman Kesäpihalle tulevat pääosin Kuopion Riistavedellä toimivalta Heimosen puutarhalta, jonka kanssa toimituksista on sovittu jo viime syksynä.

– Heimosen kukat ovat laadukkaita, ja tarvittaessa saamme puutarhalta lisää tavaraa hyvinkin nopeasti. Joka syksy Heimosen väen kanssa pidetään palaveri, jossa käydään läpi menneen kesän onnistumiset ja suunnitellaan seuraavaa kautta, Heli kertoo.

 

Sesongin jälkeen ansaitulle kesälomalle

Prisman Kesäpihalla sesonki alkaa olla ohitse noin viikko juhannuksen jälkeen.

– Heinäkuun alussa jään tiukan rutistuksen jälkeen kesälomalle. Heti ensimmäisenä lomapäivänä auton nokka kääntyy kohti Suomussalmea ja kotitilaani, jota hoidamme mieheni kanssa. Siellä riittää puutarhahommia, Heli ennakoi.