Sinulla Töissä – Hanni


10.7.2019

Hanni Isotalo on oiva esimerkki siitä, miten osuuskaupassa voi edetä jatkuvasti haasteellisempiin tehtäviin. Ummikkotarjoilijasta on kouliutunut vuosien saatossa noin 250 työntekijän esimies. Hannin vastuulla on ABC Pitkälahden päälliköimisen ohella kaikkien PeeÄssän ABC-toimintojen luotsaaminen ja kehittäminen toimialajohtajan aisaparina.

– Jos pärjää ABC-maailmassa, pärjää ihan missä vain. Toimiala on monipuolisuutensa ja hektisyytensä vuoksi erittäin haastava, mutta toisaalta myös hyvin antoisa. Työssä on todella paljon vaihtelevuutta, minkä ansiosta tavalliseen arkeen helposti kyllästyvät persoonat viihtyvät yleensä hyvin liikennemyymälätyössä, PeeÄssän ABC-toimialan ryhmäpäällikkö Hanni Isotalo kuvailee.

Tämä pätee mainiosti myös häneen itseensä.

– Tuppaan itse kyllästymään nopeasti, mutta tässä työssä niin ei pääse käymään. Viimeisten parin vuoden aikana ABC-liikennemyymälöitä on kehitetty tiukkaan tahtiin, viimeisimpinä isoina rutistuksina ABC Varkauden ja ABC Pyhäjärven kokonaisvaltaiset uudistukset. Parhaillaan työn alla on puolestaan ABC CarWashin rakentaminen Pitkälahteen.

 

Jatkuvaa kehittämistä arjessa

Hanni muistuttaa, että ABC-palvelukokonaisuuden kehittäminen on paljon muutakin kuin mittavia uudistuksia, vaikka ne saavatkin eniten huomiota ja näkyvyyttä osakseen. Palvelun parantaminen edellyttää jokapäiväisten toimintatapojen ja -mallien jatkuvaa viilaamista.

– Palvelujemme kehittyminen näkyy sekä asiakastyytyväisyystutkimuksissa että asiakkailta saaduissa suorissa palautteissa. Tavoitteena onkin asiakaslupaustemme tinkimätön toteuttaminen joka ikisessä asiakaskohtaamisessa.

Asiakkaiden odotukset ovat kasvaneet koko ajan.

– Meidän pitää onnistua vastaamaan esimerkiksi siihen, että ihmiset ovat yhä kiireisempiä, ja odottavat saavansa tarvitsemansa palvelut aina vain nopeammin ja nopeammin. Tähän tarpeeseen vastaa esimerkiksi tänä kesänä käyttöön otettu ABC-mobiililla toimiva ruoan ennakkotilaus.

Haasteellisinta ABC-maailmassa on valtavasti vaihtelevien asiakasmäärien ennakointi.

– Siihen saadaan onneksi entistä enemmän apua historiatietoja analysoivien tietojärjestelmien avulla. Pystymme entistä tarkemmin ennustamaan päivittäiset kävijämäärät, mikä parantaa palvelua kaikilta osin.

 

Sosiaalisia kohtaamispaikkoja

Hanni uskoo ABC-liikennemyymälöiden roolin korostuvan entisestään sosiaalisina kohtaamispaikkoina. ABC:tä ovat kuin entisaikojen kylätaloja, modernissa muodossa.

– Kohtaamismahdollisuuksien tarjoamisen tärkeys on tullut hyvin esiin ET-lehden kanssa yhdessä järjestämissämme Tarinatorstai-tapahtumissa.  Tätä roolia meidän pitää kehittää edelleen, niin ikäihmisten kuin nuorten parissa.

 

Tarjoilijasta ryhmäpäälliköksi

Hannin PeeÄssä-ura alkoi vuoden 1990 keväällä tarjoilijana silloisessa Freetime-ravintolassa. Tuoreella ylioppilaalla ei ollut alalta sen enempää kokemusta kuin koulutustakaan, mutta työ opetti nohevaa tekijäänsä.

– Freetimesta siirryin Amarilloon, kun se avattiin Kuopioon. Tarjoilijan titteli vaihtui jossain vaiheessa vuoropäälliköksi, ja samalla opiskelin työn ohessa tradenomiksi. 13 Amarillo-vuoden jälkeen siirryin ABC-maailmaan ABC Pitkälahden avauksen myötä. Pitkälahden päälliköksi minut nimitettiin sen jälkeen, kun olin käynyt hankkimassa vastaavasta tehtävästä kokemusta ABC Siilinjärvellä sekä ABC Niiralassa, Hanni kertaa työhistoriaansa.

Suomen suurimpien ABC-liikennemyymälöiden kärkijoukkoon kuuluvan Pitkälahden luotsaamisen ohella Hanni on toiminut jo useamman vuoden ajan PeeÄssän ABC-toimialan ryhmäpäällikkönä.

– Onhan pesti kieltämättä iso. Meillä on ABC-toimialalla kuudessa toimipaikassa yhteensä noin 250 työntekijää.

Työhön lisää syvyyttä ja näkökulmaa tarjoaa se, että Hanni kuuluu useisiin koko osuuskauppaa koskeviin työryhmiin.

– Asiakasomistajille suunnattujen palvelujen ja etujen jatkuva parantaminen sekä henkilöstöasioiden kehittäminen linjaavat niin PeeÄssän laajennetun johtoryhmän, matkailu- ja ravitsemikaupan johtoryhmän, turvatiimin kuin työhyvinvoinnin kehittämisryhmän työskentelyä.

 

Yhdessä tekeminen parasta

Esimiestyö on muuttunut Hannin PeeÄssä-uran aikana todella paljon.

– Asiapitoisen johtamisen sijasta nykypäivänä korostuvat yhdessä tekeminen, hyvän fiiliksen ylläpitäminen ja yleensäkin vuorovaikutus henkilöstön kanssa. Mitä paremmin tunnet työntekijät, sitä helpommin löydät heidän vahvuutensa ja myös ne asiat, jotka kaipaavat kehittämistä.

– Yhdessä tekemistä, jokaisen oman tehtävän merkityksen ymmärrystä sekä toisilta oppimista meidän tulee vahvistaa edelleen, jotta tarjoamme asiakkaillemme juuri sellaista lupsakkaa ja hyväntuulista savolaista palvelua, joka ilahduttaa asiakkaitamme.