Sinulla töissä – Anne


29.5.2018

Sinulla töissä –juttusarjassa esittelemme PeeÄssässä erilaisissa tehtävissä ja eri toimipaikoissa työskenteleviä henkilöitä.

Sokoksen pukeutumisen myyjä Anne Hiltunen sanoo olevansa kutsumusammatissaan.

Joensuulainen nuoripari poikkesi jokin aika sitten Kuopion reissullaan Sokokselle etsimään sulhaselle hääpukua. Heidän ei ollut varsinaisesti tarkoitus vielä ostaa pukua, vaan katsella eri vaihtoehtoja ja kartoittaa valikoimaa. Kesällä vihittävä pariskunta lähti tavaratalosta kuitenkin matkassaan sininen puku, valkoinen paita, tyylikäs hopeanhohtoinen juhlaliivi ja komeuden kruunaava dumbo-solmuke. Kokonaisuuteen sopivat kengät ja vyökin katsottiin valmiiksi. Sulhanen ja morsian olivat niin tyytyväisiä saamaansa palveluun, että lähettivät siitä jälkikäteen palautetta Kuopion suuntaan, kiitellen erityisesti Sokoksella heitä palvellutta Anne Hiltusta.

 

Asiakkaat tekevät päivästä hyvän

– Tällaiset asiakaskohtaamiset ovat työni parasta antia, kehut vastaanottanut Anne toteaa.

Pukeutumiskaupasta ja asiakaspalvelutyöstä hänellä on kokemusta Sokokselta yli 30 vuoden ajalta.

– Tykkään työstäni, asiakkaistamme ja työkavereistani aivan valtavasti. Joskus voi olla töihin tullessa vähän huono päivä, mutta ihanat asiakkaat muuttavat päivän aina hyväksi. Tämä on minulle kutsumusammatti.

– Kun asiakas on tyytyväinen, myös minä olen tyytyväinen. Ihan parasta on, kun asiakas lähtiessään sanoo, että tulee seuraavallakin kerralla luokseni, kun on uusien vaatteiden tarvetta. Todelliseen flow-tilaan pääsen varsinkin silloin, kun asiakkaita on paljon liikkeellä ja kauppaa tehdään puolin ja toisin hyvillä fiiliksillä, Anne kuvailee.

 

Sovituskopissa ei viivytellä

Anne arvelee, että hänen myyntitaitonsa taustalla on Sokoksen asiakkaiden, valikoimien ja tuotteiden hyvä tuntemus.

– Vuosien kokemus on harjaannuttanut näkemään nopeasti, mikä sopii kenellekin. Usein kannustan asiakasta myös kokeilemaan sellaista vaatetta, jota hän ei itse valitsisi, mutta joka todennäköisesti sopii hänelle silti todella hyvin. On mukava nähdä, miten asiakas innostuu uudesta vaatteesta ja uudesta tyylistä.

Anne työskentelee Sokoksen kakkoskerroksessa, useimmiten miesten pukeutumisen alueella.

– Miehet ovat vaateostoksilla yleensä rentoja ja suoraviivaisia, tietäen, mitä tahtovat. Toki jotkut miehet, erityisesti nuoremmat, myös kiertelevät ja katselevat, mutta suurin osa tulee meille aidon tarpeen vuoksi. Moni etsii myyjän saman tien ja toteaa, että sinä osaat etsiä sopivat vaihtoehdot paremmin.

Oikea koko ja muutenkin sopiva vaate pitää löytyä nopeasti.

– Miehet eivät todellakaan sovita montaa vaatetta ja viihdy pitkään sovituskopissa, Anne tietää.

 

Teineistä senioreihin

Miesten suosimat vaatemerkit valikoituvat useimmiten asiakkaan ikää mukaillen. Hyvä esimerkki löytyy farkuista.

– Vanhemmat miehet tykkäävät Lee Cooperista, ja jos he haluavat nuorekkaampaa, on Camel seuraava vaihtoehto. Nuoremmat suosivat puolestaan Tigeria, Boshia tai Dieseliä ja vielä nuoremmat Jack & Jonesia. Toki poikkeuksiakin löytyy, nykyään entistä enemmän. Jos viisikymppinen viihtyy Dieselin farkuissa, se on ilman muuta ok. En koskaan sano, että ota nuo tai älä ota noita, koska asiakkaan oma tahto on aina ratkaiseva tekijä.

Sokoksen miesasiakkaissa on Annen mukaan kaiken ikäisiä, teineistä senioreihin.

– Nuoria välillä moititaan, mutta minun kokemukseni on, että nuoret miehet ovat todella mukavia asiakkaita, kohteliaita ja hyväkäytöksisiä.