Prisma Kuopio ei nuku pääsiäisviikolla


11.4.2017

Mitähän Kuopion Prismassa tapahtuu näinä öinä? Lue, näe ja tule itsekin yöostoksille tämän viikon aikana!

Klo 21:55 Tiina Mustakangas aloittaa maanantai-iltana työvuoroaan Prisman kassalla. Hän on ollut 12 vuotta töissä talossa, mutta nyt on alkamassa hänen ensimmäinen yövuoronsa.

– Olen oikeasti iltauninen, menen nukkumaan yhdeksän maissa. Mutta minua kiinnosti tulla katsomaan, millaista täällä on yöaikaan, hän kertoo.

Yövuoroon Mustakangas on varautunut ottamalla illalla parin tunnin torkut. Mukana on varalta myös pullo energiajuomaa.

Hieman kymmenen jälkeen kassalla käy tasainen asiakasvirta.

– Kuulin tänään töissä, että Prisma on yöllä auki. Pääsin just iltavuorosta ja tulin kotimatkalla käymään, Henry Blomberg kertoo.

Hän arvelee, että ympärivuorokautista aukioloa voisi hyödyntää näin iltavuorojen jälkeen. Muuten yöt menevät lapsiperheessä nukkuen.

 

Klo 23.25 Prisman käytävien varsille kertyy valtavia lavallisia kaikenlaisia herkkuja: vissypulloja, sipsejä, kaurahiutaleita, banaaneja, salaatteja, pääsiäiskukkia… Lihat menevät suoraan kylmään.

Experant Oy:n Harri Heikkosen kuormanpurku alkaa olla valmis.

– Nyt oli vain nuppikuorma, olisiko ison olohuoneellisen verran tavaraa, Heikkonen arvioi.

Vankan kokemuksensa perusteella hän tietää, että loppuviikosta tavara siirtyy kiihtyvällä vauhdilla ja pelkästään Inexin terminaalilta tuodaan usempia rekallisia yötä kohden.

Pitkin yötä tavarantoimittajien pumput kolisevat käytävillä.

 

Klo 01:15 Nyt on hyvä hetki tehdä ostoksia rauhassa. Prisman käytävillä näkyy joitakin asiakkaita, enimmäkseen nuorisoa. Kellään ei näytä olevan kiire, vaan tuotteita ehditään tutkia ajan kanssa.

Mandi Saavalaista ja Jenni Nenosta ei nukuttanut, joten he ottivat skootterit alleen ja tulivat hakemaan iltaherkkuja.

– Irtokarkkeja, sipsejä ja dippiä, he esittelevät ostoslistaansa.

Tiedon ympärivuorokautisesta aukiolosta he ovat saaneet netistä.

– Nykyiset avaamisajat ovat ihan hyvät, mutta kaupat voisivat olla auki myöhempään, Jenni Nenonen pohtii.

Viikonloppuna voisi tulla käytyäkin kaupassa myös yöllä, molemmat arvelevat.

 

Klo 03:00 Myös vartija on tämän viikon ajan paikalla vuorokauden ympäri. Vartija Ilari Siikonen Securitakselta kuvailee yötä rauhalliseksi, mitä hän oli osannut etukäteen odottaakin.

Siikosella on kokemusta yövartioinnista myös Pitkälahden ABC:lla. Siellä on enemmän menoa yöllä, matkustajia ja nuorisoa.

Puolessa välissä työvuoroaan Tiina Mustakangas on siirtynyt kassalta hyllyttämään karkkeja.

– Yllättävän pirteä olo, hän sanoo hymyillen.

 

Klo 03:50 Maarit Hätisen ja Tuomas Krögerin työvuoro loppuu kymmenen minuutin kuluttua. Kahdeksalta alkanut, enimmäkseen tavaroiden hyllytykseen kulunut vuoro on sujunut ripeästi, sillä tekemistä riittää.

Kokenut yöhyllyttäjä Hätinen arvioi, että tavallisena yönä Prismaan tulee yleensä noin 150 lavallista tavaraa – ison omakotitalon alan verran. Juhlapyhien alla lavamäärä voi hyvinkin kaksinkertaistua. Parin, kolmen vuoden ajan tavaraa on juhlapyhien alla hyllytetty myös öisin.

– Tämä on nyt erilaista, kun täytyy huomioida asiakkaat. Mutta ainahan yö on tehokasta työaikaa, Hätinen sanoo.

Tällaisilla lavamäärilla myös pakkausjätettä kertyy valtavasti. Materiaalit kierrätetään tarkasti, sekajätteeseen kaatopaikalle menee vain murto-osa.

 

Klo 05:00 Yhtäkkiä tavaratalo herää yön rauhasta toimeliaaseen kuhinaan. Paikalle ilmestyy aamuvuoron yli 30 työntekijää, ja käytäville kasaantuneet lavat siirtyvät tyhjennettäviksi eri puolille Prismaa.

Paistopisteeltä leijuu herkullinen tuoksu, ja kylmätiski täyttyy tuoreista kala- ja lihatuotteista. Tiistain asiakkaat ovat tervetulleita!

Klo 06:08 Lehdenjakaja Altti Hirvonen maksaa kassalla tyytyväisenä ruokaostoksiaan. Lehdet on jaettu ja hän on päässyt kotimatkallaan suoraan kauppaan.

– Nyt ei tarvitse tänään, tai pariin päiväänkään, mennä ruokakauppaan, hän ihastelee.

Hirvosen puolesta kauppojen ei tarvitsisi olla auki välttämättä ympäri vuorokauden, kunhan ovet avattaisiin jo kuudelta. Siilinjärven kylille päästyään ei kehtaisi erikseen lähteä ruokaostoksille, kun töiden jälkeen on päässyt kotiinsa.

 

Klo 08:00 Tiina Mustakangas päättää yötyövuoronsa.

– Hyvin meni, oli kyllä mielenkiintoista ja rauhallista, hän kertaa yön kulkua.

Sitten kohti kotia ja petiä ja valmistautumaan seuraavaan yön työvuoroon.