Pieneneviä päästöjä, suuria säästöjä


11.4.2018

PeeÄssä satsaa entistä enemmän myymälöidensä energiatehokkuuteen. Viimeisimmät energiaa tuntuvasti säästävät uudistukset on toteutettu S-marketeissa Leppävirralla, Lapinlahdella, Pyhäsalmella ja Nilsiässä.
Kuopiossa Pitkälahden ABC- ja Kodin Terra -kiinteistössä sekä Prismassa otetaan tämän vuoden aikana käyttöön aurinkoenergiaa.

– Asiakkaat ovat olleet oikein tyytyväisiä ovellisiin kylmäaltaisiin ja -kaappeihin. Uudet, hyvännäköiset kylmäkalusteet ovat kohentaneet myymälän yleisilmettä. Kehuja on tullut paljon myös siitä, että uusilla kalusteilla säästetään energiaa, kertoo tällä viikolla uudistettuna avatun Leppävirran S-marketin päällikkö Sari Rissanen.

Samansuuntaista kommentointia on kuulunut myös Lapinlahden S-marketin asiakkailta.

– Olemme saaneet useita palautteita, joissa kiitellään sitä, että ympäristöasiat huomioidaan toiminnassamme näin vahvasti. Asiakkaat todella arvostavat kaupan toiminnasta syntyvän hiilijalanjäljen pienentämistä, vahvistaa marketpäällikkö Hanna Mäkäräinen.

– Muutoksen huomaa myös myymälän sisälämpötilassa. Kun hyllyiltä ei kylmä enää pääse leijailemaan myymälätilaan, on ilma pehmeämpää ja lämpöisempää, mikä mukavoittaa asiointia, hän jatkaa.

 

Säästöt halpuutukseen

Uudistetuissa S-marketeissa kaikki kylmäaltaat ja kaapit ovat ovellista mallia. Kylmä tuotetaan hiilidioksidilla, mikä on luonnollista kylmäainetta, eikä sillä ole vaikutuksia ilmakehän otsonikerrokseen. Myymälöiden energiatehokkuutta lisää myös kylmäkalusteiden tuottaman lauhdelämmön hyödyntäminen käyttöveden ja kiinteistön lämmittämisessä. Valaistus on toteutettu led-tekniikalla.

S-marketien uudistuksilla ja energiatehokkuuteen panostamalla PeeÄssä vähentää liiketoimintansa ympäristövaikutuksia. Hiilijalanjäljen ja kulutuksen pienentämiseksi energianhankintaa ja -käyttöä optimoidaan ja uudistetaan jatkuvasti.

– Energiatehokkuuden parantaminen pienentää PeeÄssän kiinteitä kuluja, mikä koituu suoraan omistajien eduksi halpuuttamisen merkeissä, kiinteistöpäällikkö Tomi Vierimaa muistuttaa.

 

Pyhäsalmella –50 %

Viime vuonna PeeÄssän vertailukelpoinen kokonaisenergian kulutus pieneni 2,4 %.

– Esimerkiksi sähkön kokonaiskulutusta onnistuimme pienentämään 2 500 megawattituntia, mikä vastaa noin 125 omakotitalon vuosikulutusta. Rahassa tämä säästö tarkoittaa yli 250 000 euroa.

Uusien kylmäjärjestelmien, lauhdelämmön kierrättämisen, maalämmön ja led-valaistuksen ansiosta energiakulut pienenevät toimipaikkatasolla jopa kymmeniä prosentteja.

– Pyhäsalmen S-marketissa energiaa kului tämän vuoden tammikuussa 50 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden tammikuussa, Tomi kertoo esimerkin.

 

Hiilidioksidikylmän edelläkävijä

Hiilidioksidikylmän käyttöönotossa PeeÄssä on edelläkävijä. Ensimmäinen hiilidioksidikylmälaitos otettiin käyttöön Keilankannan S-marketissa jo vuonna 2010. Tällä hetkellä hiilidioksidia käytetään kylmän tuottamiseen 13 myymälässä.

Kasvihuoneilmiötä kiihdyttävän ja tulevaisuudessa kokonaan kiellettävän synteettisen kylmäaineen GWP- eli global warming potential –arvo on 3 900/kg, kun hiilidioksidista valmistetun kylmäaineen vastaava luku on 1. Toisin sanoen prosessien sivutuotteena syntyvän hiilidioksidin hiilijalanjälki on 3 900 kertaa pienempi kuin edelleen laajasti käytetyn R-404A-kylmäaineen.

– Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä kylmän tuottamisessa käytetään yksinomaan tekniikkaa, joka ei aiheuta kasvihuonehaitallisuutta.

 

Aurinkopaneeleja katoille

Liiketoiminnan ympäristöystävällisyyttä lisää myös uusiutuvien energioiden entistä tehokkaampi hyödyntäminen. Tuulivoimalla tuotetun sähkön osuus on lähes kolmannes.

Tänä vuonna astutaan myös kokonaan uudelle saralle, kun käyttöön otetaan aurinkoenergiaa.

– Ensimmäiset aurinkopaneelit asennetaan todennäköisesti vielä ennen kesää Pitkälahdessa ABC:n, S-marketin ja Kodin Terran kiinteistön sekä Kuopion Prisman katoille. Aurinkopaneelien avulla voidaan hyvänä päivänä tuottaa kaikki kylmälaitteiden tarvitsema sähkö, mikä lisää energiaomavaraisuuttamme, Tomi Vierimaa perustelee.