PeeÄssän alkuvuosi sujui pienen kasvun merkeissä


4.8.2017

Osuuskauppa PeeÄssän liikevaihto kasvoi hieman edellisestä vuodesta. Uusien omistajien määrä kasvoi hyvin. Omistajia palkittiin alkuvuonna ennätyksellisen paljon.

Omistajia palkittiin hyvin alkuvuoden aikana

Alkuvuoden aikana uusia omistajia liittyi PeeÄssään 2 542. Kesäkuun lopussa PeeÄssällä oli 114 702 omistajaa. Lähes 82 prosentissa pohjoissavolaisista talouksissa on omistajan käyntikortti.

Omistajien palkitseminen ostojen suhteessa kuuluu osuustoiminnan keskeisiin periaatteisiin. Bonusta, ylijäämänpalautusta ja maksutapaetua maksettiin alkuvuoden aikana yhteensä lähes 19 miljoonaa euroa. Omistajaa kohden summa on alkuvuodelta keskimäärin 165 euroa. Toukokuussa maksettiin ennätyksellisen suuri ylijäämänpalautus vuoden 2016 aikana tehdyistä ostoksista. Ylijäämänpalautusta maksettiin yhteensä lähes 10 miljoonaa euroa, joka oli kaksi prosenttia omistajien tekemistä ostoista PeeÄssästä.

 

Kasvua eri toimialoilla

Kokonaisuutena PeeÄssän alkuvuosi sujui pienen kasvun merkeissä, liikevaihto kasvoi prosentin verran ja oli 267 miljoonaa euroa. Erityisen hyvään kasvuun liikevaihdon osalta ylsi majoituskauppa ja polttonestekauppa. Majoituskaupan kasvua siivitti piristyneiden matkailumäärien lisäksi onnistuneet huoneremontit ja parannukset toiminnassa. Polttonestekaupan osalta kasvua toi polttonesteitä koskevan bonusmuutoksen myötä virinnyt hintakilpailu. Päivittäistavarakaupan liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla kuluttajahintojen laskiessa 1,4 prosenttia (elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat). Ravintolakaupan liikevaihto säilyi kokonaisuutena edellisvuoden tasolla, mutta vertailukelpoinen liikevaihto kuitenkin kasvoi.

Käyttötavarakaupan alkuvuosi jäi liikevaihdon osalta nelisen prosenttia edellisestä vuodesta. Liikevaihto laski eniten rakentamiskaupassa, joka aiheutui erityisesti yksityisen rakentamisen vähentymisestä. Myös kolea kevät vaikutti kaupankäyntiin hidastavasti. Sen sijaan erityisesti Sokoksen myynti oli alkuvuoden aikana hyvässä kasvussa ja Nina & Henri ylsi edellisen vuoden tasoon, vaikka käyttötavarakaupan markkinat näyttävätkin edelleen pienentyneen.

-Vuoden ensimmäiset kuukaudet olivat liikevaihdon kehityksessä nihkeämpiä, sillä vastassa oli edellisvuoden voimakas kasvu erityisesti päivittäistavarakaupassa. Kesän edetessä kaupankäynti piristyi selkeämpään kasvuun. Käyttötavarakaupassa kylmä kevät aiheutti oikeastaan yhden myyntisesongin väliin jäämisen, kommentoi toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää.

-Olemme tyytyväisiä kokonaisuuteen ja olemme erityisen iloisia siitä, että PeeÄssän asiakasomistajamäärä kasvaa edelleen ja liikevaihdon kehitys tulee nimenomaan myynnistä asiakasomistajille. Se kertoo parhaiten, että olemme onnistuneet tehtävässämme tuottaa palveluja ja etuja omistajillemme, kertoo Kankaanpää.

 

Kesätyömahdollisuuksia nuorille

Kesätyöntekijöiden määrä nousi hieman edellisestä vuodesta. PeeÄssä on kesän aikana tarjonnut kesätyömahdollisuuden noin 900 nuorelle eri toimialoilla. Monelle nuorelle kesätyö on ensimmäinen mahdollisuus tutustua työelämään.

 

Varovaisia odotuksia talouden piristymisestä

Tulos ennen veroja oli 9,2 miljoonaa euroa ja se oli hieman edellistä vuotta sekä suunniteltua parempi.

-Vaikka myyntikatteen osalta jäämme edellisvuodesta, kustannustehokkuutta kehittämällä, erityisesti markkinoinnissa, olemme pystyneet kirimään tulosta. Toki tulosparannusta tuo myös edellisvuonna lopetetut tappiolliset toiminnot sekä uusien investointien tuomat energiansäästöt. Myös hiljentynyt investointitahti parantaa tulosta, toteaa Kankaanpää.

-Loppuvuoden odotukset ovat liikevaihdon kehityksen osalta hieman alkuvuotta suuremmat. Tuloksen osalta odotuksemme ovat edellisvuoden tasolla. Uskomme, että positiiviset talousnäkymät alkavat heijastua myös talouksien kulutukseen. Kehitämme toimintaamme edelleen sen suhteen, että ainakaan me emme tule aiheuttamaan ruoan hintaan nousupaineita, kertoo Kankaanpää.