Parhaita makuja Pohjois-Savosta: Paikallinen tomaatti kypsyy kasvihuoneessa, ei varastossa


18.6.2019

Pyhäsalmelta Rönkön Puutarhalta on toimitettu PeeÄssän kauppoihin jo vuosien ajan tomaattia ja kurkkua, muutaman viime vuoden ajan ympärivuotisesti.

– PeeÄssän osuus myynnistämme on kasvanut vuosi vuodelta, yrittäjä Petteri Rönkkö kertoo.

Pyhäsalmen keskustan tuntumassa sijaitsevan Rönkön Puutarhan kasvihuoneissa tuoksu on huumaava. Kasvien vihreät varret notkuvat tomaattien painosta. Samassa varressa on sekä upean punaisia, hennon oranssisia että tumman vihreitä yksilöitä. Koska matka kauppaan ja edelleen pohjoissavolaisiin ruokapöytiin on lyhyt, tomaatit saavat kypsyä puutarhalla rauhassa valmiiksi asti.

–  Sato voidaan kerätä parhaalla hetkellä kypsänä, eikä meidän tarvitse myöskään viljellä varastoitavia lajikkeita. Menemme satoisuuden tai varastoitavuuden sijasta maku edellä, yrittäjä Petteri Rönkkö kuvailee.

Petteri Rönkkö tutkailee kesätomaattien kypsymistä.  – Alkukesä on puutarhalla vuoden kiireisintä aikaa, hän kertoo.

 

Tuotteet kauppoihin omalla jakelulla

Rönkön Puutarha on keskittynyt pääosin tomaatin ja kurkun viljelyyn. Viljelyalaa on kymmenessä kasvihuoneessa yhteensä 15 000 neliötä.

Takavuosina Rönkön tuotteet päätyivät vähittäismyyntiin tukkuportaan kautta. Sittemmin välikäsi jäi ketjusta pois, kun vihannekset ryhdyttiin kuljettamaan suoraan kauppoihin omalla jakelulla.

– PeeÄssä on ollut pitkään suurin asiakkaamme, ja sen osuus kokonaistuotannosta kasvaa edelleen. Koen, että olemme liikekumppaneita, joiden yhteistyö on vain parantunut. Edellisen kauden myynnit käydään kilon tarkkuudella läpi ja seuraavan kauden suunnitelmat tehdään yhdessä, yrittäjä kiittelee.

Rönkön Puutarhalla viljellään tomaatin ja kurkun rinnalla kokeiluluontoisesti muita vihanneksia, tänä kesänä muun muassa paprikaa.

 

Jatkuvaa kehittämistä

Osuuskaupan pyynnöstä puutarhalla siirryttiin muutama vuosi sitten ympärivuotiseen tomaatin kasvatuksen, pitkän tauon jälkeen.

– PeeÄssässä nähtiin aivan oikein, että kysyntää paikalliselle tomaatille olisi koko vuodelle. Ensi talvena satoa tuottavat taimet ovatkin jo hyvässä kasvussa, Petteri kuvailee.

Yrittäjäperheen ohella kesäaikaan parikymmentä ja talvellakin muutaman ulkopuolisen työntekijän työllistävässä vihannesviljelyssä Petteriä kiehtoo työn vaihtelevuus, ja myös haastavuus.

– Koko ajan täytyy keksiä jotain uutta ja kehittää toimintaa, eikä yksikään päivä ole samanlainen. Pysyy mieli virkeänä, kun esimerkiksi lämmitettävissä kasvihuoneissa pitää pelata automatiikan kanssa, hän perustelee.

Kasvihuoneala jakautuu likimain tasan kurkun ja tomaatin kesken. Petterin mukaan kurkku on erityisen haasteellinen kasvatettava.

 

Valoisa tulevaisuus

Rönkön vihanneksia on tarjolla nykyisin kaikissa PeeÄssän Prismoissa, kun Varkauden Prismakin saatiin mukaan jakeluun viime vuonna. Säännölliseen jakelurenkaaseen kuuluvat niin ikään Pyhäsalmen, Kiuruveden, Iisalmen, Kuopion keskustan, Karttulan ja Pielaveden S-marketit.

– Soitan myymälään ja sovin toimitukset kolme kertaa viikossa. Tilausmäärät vaihtelevat viikonpäivien ja sesonkien mukaisesti. Tomaatit ja kurkut eivät ole varastotuotteita, joten tilausmäärien pitää noudattaa mahdollisimman tarkasti menekkiä. Paikalliseen S-marketiimme saamme tarvittaessa tuotteet perille parissa minuutissa, kun matkaa on vain reilun kilometrin verran.

Petteri suhtautuu puutarhan tulevaisuuteen valoisin mielin. PeeÄssä on reilu ja luotettava kumppani, jonka kelkassa on hyvä olla.

– Toimivan osuuskauppayhteistyön ohella myyntiluvuissa näkyvä lähiruoan arvostuksen kasvu ilahduttaa kauppapuutarhayrittäjää, hän toteaa.