Parhaita makuja Pohjois-Savosta: Liepuska leipoo herkkuja oman seudun raaka-aineista


8.7.2020

– Haluamme tarjota vain parasta laatua ja parhaimpia makuja. Teemme kulinarismin ehdoilla sitä, mikä itsellekin maistuu, yrittäjäpariskunta Eeva-Maria ja Timo Turunen kiteyttävät nilsiäläisen Liepuskan Herkkupajan toiminta-ajatuksen.

Liepuska tarjoaa asiakkailleen pohjoissavolaisia leivontaperinteitä kunnioittavia, ja samanaikaisesti nykypäivän makumaailmaan ja ruokatrendeihin istuvia herkkutuotteita. Tuotannossa on kymmeniä erilaisia makeita ja suolaisia leivonnaisia ravintoloille, tapahtumille sekä vähittäiskauppaan.

Osa tuotteista on kehitetty asiakkaan kanssa alusta pitäen uniikkina, mutta usein myös toimivasta perustuotteesta saadaan pienillä muutoksilla monta variaatiota. Esimerkiksi burgersämpylöitä Liepuska tekee PeeÄssän ravintoloille,  muun muassa Wanhalle Satamalle, Tahkon Hillsidelle sekä Kuopion torille parkkeeratulle Hophausin ruokarekalle, erilaisia versiota sesonkien mukaisesti.

– Yhteistyömme PeeÄssän keittiö- ja ravintolapäälliköiden sekä kokkien kanssa on tiivistä, toimivaa ja antoisaa. Meidän valttejamme ovat maistuvien tuotteiden ohella joustavuus ja vikkelyys. Asiakkaamme toiveeseen pystymme vastaamaan tuotenäytteillä jopa seuraavana päivänä, yrittäjät Eeva-Maria ja Timo Turunen kuvailevat.

 

Take away-ravintolat kantoivat koronakevään ylitse

Erityisen merkitykselliseksi kumppanuus PeeÄssän kanssa nousi menneenä koronakeväänä.

– Ravintoloiden sulkeutuminen vei liikevaihdostamme suurimman osan. Siksi oli valtavan iso asia, että PeeÄssä otti take away-ruokaa tarjonneisiin pop up -ravintoloihinsa meiltä sämpylät ja patongit. Osuuskaupan tilaukset pitivät päivittäisen tuotantomme pyörimässä ja toivat kassavirtaa, jolla selvittiin vaikean ajan ylitse. Nyt tilanne on jo normalisoitunut pieneksi kiireeksi, pariskunta selvittää.

Menneinä kuukausina kehitystyötä tehtiin myös Kuopio Wine Festivalin menun merkeissä.

– Sittemmin viinijuhlat jouduttiin perumaan. Työ ei onneksi mennyt hukkaan, koska saamme tapahtumaa varten suunniteltuja tuotteita PeeÄssän ravintoloiden listoille.

Liepuskan tuotteita löytyy myös PeeÄssän Prismojen, S-marketien sekä Sale-myymälöiden paistopisteiden vitriineistä.  Nilsiäläisleipomon kärkituote on pikkupitsa, joka on ensi syksynä saamassa laajemman jakelun S-ryhmän valikoimissa.

– S-ryhmän Food Market Herkut ovat jo nyt tuotteidemme merkittäviä myyntipaikkoja. Uskomme, että S-ryhmä on meidän tärkein asiakkaamme ja kasvun vauhdittajamme myös tulevaisuudessa, Timo ennakoi.

 

Maku ja laatu etusijalla

Liepuska sai alkunsa Eevan äidin, pitoemännän ja mestarileipurin Riitta Vartiaisen perustamasta yhden naisen yrityksestä. Riitta kauppasi suvun perinteisillä resepteillä itse leipomiaan piirakoita, pullia ja rieskoja suoramyyntinä pääasiassa Tahkon kävijöille niin menestyksekkäästi, että yksinyrittäjällä alkoi tulla jaksamisen raja vastaan. Pääkaupunkiseudulla kansainvälisiä uria metsäteollisuuden ja kaupan parissa tehneet Eeva-Maria ja Timo päätyivät elämäntapamuutokseen: he palasivat synnyinseudulleen, perustivat Liepuskan Herkkupaja Oy:n, rakennuttivat leipomolle tuotantotilat ja ryhtyivät edelleen kehittämään liikeideaa Riitan viitoittamalla tiellä. 9 vuoden jälkeen yksi tärkeä virstanpylväs on vastikään saavutettu, kun leipomolle on myönnetty ISO 9001-laatujärjestelmäsertifikaatti.

– Lähtökohtana kaikessa tekemisessämme on ruoan maku ja laatu. Korostamme tuotteidemme aitoutta ja valmistusta puhtaista ja laadukkaista raaka-aineista. Emme myöskään turvaudu esimerkiksi pikkupizzojemme leipomisessa muiden tekemiin valmiskastikkeisiin, vaan resepti on itse kehitetty.

Tärkeitä asioita ovat niin ikään käsin tekeminen sekä raaka-aineiden paikallisuus.

– Muun muassa käyttämämme ruis ja ohra tulevat Juhani Savolaisen ja Antti Oksmanin tiloilta Nilsiästä sekä Mikko Räsäsen tilalta Kaavilta. Mustikat ostamme paikallisilta poimijoilta, mansikat ja vadelmat siilinjärveläiseltä Argillanderin marjatilalta.

Yrityksen nimi Herkkupaja kertoo toiminta-ajatuksesta olennaisen.

– Haluamme tarjota vain parasta laatua ja parhaimpia makuja. Teemme kulinarismin ehdoilla sitä, mikä itsellekin maistuu, Eeva-Maria kiteyttää.

Liepuskan tuotekehityksen voimakaksikko, Riitta Vartiainen ja Eeva-Maria Turunen sekä leipomon kärkituotteet briossisämpylä ja pikkupitsa. Kuva: Pentti Vänskä

Liepuskan Herkkupaja työllistää 15 henkilöä. Pinja Rautiaisen, Eeva-Maria Turusen ja Armi Puustisen valmistamia pikkupitsoja saa PeeÄssän Prismoista, S-marketeista ja Saleista, joissa on leipomotuotteiden irtomyyntipiste. Kuva: Pentti Vänskä

Riitta valmistaa peruna-purjogaletteja Wanha Satama -ravintolaan. Kuva: Pentti Vänskä

Liepuskan tuotteet tehdään käsityönä. Kuva: Pentti Vänskä

 

 

 

Pinja Rautiainen vetää briossisämpyläsatsin uunista ulos. Kuva: Pentti Vänskä

Ravintoloiden ollessa suljettuina Olli Penttinen kokkasi take away-ruokaa Amarillon ruokarekassa S-market Keilankannan pihassa. Burgerin briossisämpylä on Liepuskan valmistama.