Parhaita makuja Pohjois-Savosta: Käsityönä valmistettua premium-karjalanpaistia vain PeeÄssän kaupoista


12.12.2019

PeeÄssän kauppojen yksi joulun suosikkituote on kuopiolaisen Savo-Karjalan Lihan vain PeeÄssälle valmistama premium-karjalanpaisti, johon liha tulee omasta maakunnasta.

– Tuotteitamme saa Pitkälahden ABC:llä sekä Kuopion kauppahallissa sijaitsevien omien myymälöidemme lisäksi suurimpiin asiakkaisiimme lukeutuvan PeeÄssän kaupoista. Esimerkiksi premium-laadun karjalanpaistimme kuuluu PeeÄssän valikoimiin läpi vuoden, mutta suurin sesonki on näin joulun aikaan, jolloin sitä myydään tuhansia kiloja. Karjalanpaistissa käytetään possun ja naudan paistia, ja palat leikataan tavanomaista suuremmiksi, tuotantopäällikkö Mika Pääkkönen kuvailee.

 

PeeÄssällä myynnissä jo 13 tuotetta

Pienen ja paikallisen lihatalon valttikorttina on joustavuus: asiakkaille pystytään valmistamaan erikoistuotteita, joita ei muualta saa. Laadukkaamman karjalanpaistin valmistuskin alkoi osuuskaupan tilauksesta.

– PeeÄssän kanssa käydään puolen vuoden välein tuotteistusta läpi, sovitaan valikoimista ja katsotaan, onko joillekin uusille lihatuotteille kysyntää tai tarvetta. Kolme vuotta sitten aloitettiin yhteistyö kahdella jauhelihalla.

Tällä hetkellä PeeÄssällä on myynnissä 13 Savo-Karjalan Lihan tuotetta, joita löytyy sekä lihahyllyistä että palvelutiskeistä.

– Uusin tämän syksyn tuote on Kuopion Prisman palvelutiskistä saatava talouskyljys, joka lisättiin valikoimiin asiakastoiveiden perusteella. Ja parhaillaan tutkaillaan, saataisiinko kauppoihin karjalanpaistista myös heti syötäväksi valmis kypsä vaihtoehto, Mika kertoo.

Arkisen tuotannon rinnalla tehdään jatkuvasti tuotekehitystä.

– Entisissä myymälätiloissamme Matkuksessa ryhdymme valmistamaan ensi keväänä makkaroita ja palvituotteita. Meidän ensimmäiset itse valmistamamme grillimakkarat tulevat PeeÄssän valikoimiin mahdollisesti pääsiäisen ja juhannuksen välillä.

 

Sopimustilat lähellä

20 vuotta toimineella perheyrityksellä on satakunta lihakarjan sopimuskasvattajaa pääosin Pohjois-Savossa, muun muassa Kataisen tila Pielavedellä. Nautaa, possua ja karitsaa hankitaan myös Pohjois-Karjalasta ja jonkin verran Kainuusta. PeeÄssän lisäksi asiakkaita ovat ravintolat.

– Tuotantotiloissamme lihan käsittely tapahtuu pääosin käsityönä. Laatu pysyy korkealla, kun raaka-ainetta käsittelevät koneiden sijasta ihmiset, joilla on elintarvikealan tai kokin koulutus. Jokainen lihapala käydään käsin läpi ennen kuin se menee pakkauskoneelle.

Savo-Karjalan Liha työllistää kolmisenkymmentä työntekijää, joista tuotannossa reilu puolet.