Parhaita makuja Pohjois-Savosta: Joululaatikoihin juuressoseita 15 000 kiloa vuorokaudessa


12.12.2019

Kasvis Gallerian tuotteista suosituimpia näin joulun lähestyessä ovat juuressoseet, joita valmistetaan sesongin aikana Kuopion Leväsellä 24/7-tahdilla.

– Joulu on meillä todella suuressa roolissa. Sesonkimme alkoi syys-lokakuun vaihteessa, jatkuen joulunalusviikkoon saakka. Viime vuonna käyttöön otetulla uudella tuotantolinjalla valmistamme porkkana-, lanttu-, punajuuri-, bataatti- sekä juuressoseita kolmessa vuorossa 15 000 kiloa vuorokaudessa, yhteensä noin 400 000 kiloa, myynti- ja tuotekehitysjohtaja Tarja Peltola kuvailee.

 

Viidennes omasta maakunnasta

Bataatti on espanjalaista, mutta muut Kasvis Galleriassa käytettävät juurekset ovat valtaosin kotimaisia. Sääolosuhteiden takia kotimainen sato voi joinakin vuosina jäädä heikoksi, jolloin saatavuus vaikeutuu.  

– Ajoimme esimerkiksi viime talvena tammikuusta lähtien porkkanaa pakkaseen taataksemme kotimaisuuden niin pitkälle kuin mahdollista, koska sato oli edellisenä kesänä poikkeuksellisen pieni, tuotantopäällikkö Mikko Peltola kertoo.

Kasvis Gallerian käyttämistä raaka-aineista noin viidennes on kasvanut Pohjois-Savon pelloilla. Esimerkiksi sipuli tulee Siilinjärveltä Vehviläisen tilalta ja porkkanaa saadaan Koivulan tilalta Sotkanniemestä.

 

Kotimaista-sarjan keittoja

Kasvis Gallerian soseet kuuluvat kaikkien PeeÄssän päivittäistavarakauppojen valikoimiin. Omalla tuotemerkillä myytävien tuotteiden lisäksi ruokatehtaalla valmistetaan kauppojen omamerkki-tuotteita, muun muassa S-ryhmän Kotimaista-sarjan kasvissosekeittoa ja pinaattikeittoa.

– Erittäin merkittävä osa toimintaamme on myös kumppanuusvalmistus, eli kehitämme tuotteita yhdessä asiakkaidemme kanssa. Valmistamme esimerkiksi ABC-ketjulle voisilmäpullien vaniljasokerilla maustetut voisilmät sekä lehtipihvien maustevoinapit.

 

Viinijuhlilla vuosittain

Kumppanuudeksi voi kuvailla myös PeeÄssän matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialan kanssa tehtävää yhteistyötä.

– Esimerkiksi Viinijuhlien menun toteuttamisessa olemme olleet mukana vuosittain. Joskus on lähdetty kotoa saunan lauteilta vääntämään lisää syötävää festarikansalle, Tarja muistelee.

Myös Original Sokos Hotel Puijonsarvessa on luotettu Kasvis Gallerian laatuun.

– Yhteistyötämme helpottaa varmasti osaltaan se, että olen itse ollut ravintolakokiksi opiskellessani harjoittelussa Frans & Sophiessa, Mikko hymyilee.  

 

Ensimmäinen tuote oli porkkanaraaste

Kasvis Galleria sai alkunsa Vehmasmäessä 20 vuotta sitten, kun Tarja Peltola pohdiskeli yhdessä miehensä Heikin kanssa mahdollisuutta maatilan tuotteiden jatkojalostamiseen. Liikkeelle lähdettiin porkkanaraasteesta, jota myytiin kuluttaja-asiakkaille ensimmäiseksi Kuopion Sokoksen S-marketissa. Vuosien kuluessa tuotelukumäärä kasvoi ja rakennettiin uudet tilat, jotka jäivät pian pieniksi. Kuopion Leväselle Kasvis Galleria siirtyi vuonna 2005. Seuraava suuri muutos tapahtui 2010, kun yritys siirtyi osaksi Juustoporttia, Peltoloiden jäädessä vähemmistöosakkaiksi.

Viime vuosina Kasvis Gallerian liikevaihto on kasvanut 10-15 prosentin vuosivauhtia.