Parhaita makuja Pohjois-Savosta: Jäljittelemätön Lapin maku syntyy intohimosta


12.12.2019

Lapin suvussa sukupolvelta toiselle periytyneestä kalastus- ja kalankäsittelytaidosta on muovautunut innovatiivista yritystoimintaa. Kun liikeideaa ohjaa intohimo, tuotteiden valmistuksessa ei tingitä laadusta missään vaiheessa.

Lapin suvussa sukupolvelta toiselle periytyneestä kalastus- ja kalankäsittelytaidosta on muovautunut innovatiivista yritystoimintaa. Kun liikeideaa ohjaa intohimo, tuotteiden valmistuksessa ei tingitä laadusta missään vaiheessa.                           

– Suvussamme on sukupolvien ajan harrastettu kalastusta ja kalan valmistusta erilaisiksi tuotteiksi. Itsekin olin jo pienenä poikana isän ja ukin kanssa aina kalassa. Sieltä on kimmonnut kipinä, joka johti Kala-Lapin perustamiseen alkuvuodesta 2014, Vesa Lappi kuvailee.

Suvasvedellä loppusyksyn räntäsateessa uistelun lomassa syntyi päätös oman kalanjalostusfirman perustamisesta. Kalan kylmäsavustusmenetelmää Vesa oli kehitellyt jo parikymmentä vuotta perinteitä vaalien, mutta samalla rohkeasti uutta luoden. Siinä oli perusta, josta bisnestä oli hyvä lähteä nostamaan pystyyn.

 

Uutuustuote joulupöytään

Kala-Lapin ensimmäiset kirjolohet savustettiin myyntiin lähes kuusi vuotta sitten. Tällä hetkellä tuotteita on jo toistakymmentä, perusraaka-aineina kotimaisen kirjolohen lisäksi lähivesien hauki, muikku ja ahven.

– Olemme kehitelleet joka vuosi useampia uusia tuotteita. Tänä vuonna on lanseerattu ensimmäiset keitot ja joulupöytään on tulossa uutuutena savustettu graavikala Lapin korpisavu. Ensi vuonna tuoteperhe laajenee peräti viidellä uudella tuotteella, Rôtisseurs-kauppiaskäädyt tunnustuksena ruokaosaamisestaan viime vuonna saanut Vesa kertoo.

Slogan ”Aito Lapin maku” kuvaa oivallisesti sitä, mitä Kala-Lappi tekee.

– Keskeistä on laatu, laatu ja laatu. Siitä ei tingitä missään vaiheessa, eikä samanlaisia tuotteita tee kukaan muu. Myös valmistusmenetelmät ovat uniikkeja ja laitteet itse tehtyjä. Työhön sisältyy paljon käsityötä ja sukupolvien perinteitä, mutta myös huipputeknologiaa.

 

PeeÄssä siivittänyt kasvua

Vesa antaa PeeÄssälle kiitoksen siitä, että osuuskaupassa uskottiin uuteen paikalliseen kalanjalostajaan alusta lähtien.

– PeeÄssä on siivittänyt kasvuamme erittäin paljon ja avannut meille tietä S-ryhmän valtakunnallisiin valikoimiin. Prismojen ja S-marketien kautta tavoitimme toiminnan käynnistymisen jälkeen nopeasti paikalliset kuluttajat ja pääsimme kasvattamaan tunnettuuttamme.

Yhteistyö PeeÄssän kanssa on varsin tiivistä.

– Viemme heille maisteltavaksi ja arvioitavaksi tuotteita, jotka eivät ole vielä markkinoilla, eivätkä välttämättä sellaisenaan tulekaan myyntiin. Ideoita heitellään puolin ja toisin, ja me saamme vinkkejä tuotteista, joita paikalliset kuluttajat kaipaavat.

Kala-Lapin tuotteista useampia on myynnissä kaikissa PeeÄssän Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa. Kattavimmin Kala-Lappi on edustettuna suurimmissa myymälöissä, kalahyllyn lisäksi palvelutiskissä.