Parhaita makuja Pohjois-Savosta: Aatonaattona leivotaan viikon ruisleivät kerralla


12.12.2019

Petosen leipomossa jouluaaton aatto on vuoden työteliäin päivä. 14 tunnissa leivotaan saman verran ruisleipää kuin yleensä viikon aikana. Näin mahdollisimman moni saa joulupöytäänsä tuoreen, Pohjois-Savon parhaaksikin valitun ruisleivän.

Petosen leipomo on yhden miehen yritys. Mauri Saario aloittaa joka arkiyö leipomisen viimeistään puoli kahden aikaan, perjantaisin jo ennen vuorokauden vaihtumista. Aamuyön tunteina työ sujuu hyvin rytmitettynä: leipominen, kohottaminen ja paistaminen lomittuvat sujuvasti.

– Viikossa leivon reilut 600 ruis- ja riihiruisleipää sekä yli 4 000 grahamsämpylää, jotka kuljetan itse kauppoihin joka arkiaamu. Petosen S-market on leipomon kanssa samassa kiinteistössä, joten sinne tuotteet vien käsin kantamalla. Kuumat leivät ovat hyllyillä usein jo silloin, kun myymälä avaa ovensa. Se on lähiruokaa parhaimmillaan, Mauri kuvailee.

Eivätpä muutkaan Petosen leipomon tuotteiden myyntipaikat ole kaukana.

– Jakelukierrokseeni kuuluvat Kuopion Prisma sekä Ykkösrastin, Pitkälahden, Puijonlaakson, Keilankannan sekä Sokoksen S-marketit. PeeÄssä on ollut alusta pitäen suurin asiakkaani, jonka kanssa meillä on kaikin puolin toimiva yhteistyö.

 

Viikon leivät 14 tunnissa

Ruisleivät Mauri vie marketeissa itse leipähyllyyn asti. Sämpylät menevät myymälöiden paistopisteiden irtomyyntiin.

– Hinnassa en pysty kilpailemaan isojen leipomoiden kanssa, mutta onneksi monet asiakkaat arvostavat edullisuuden sijasta laadukasta paikallista leipää.

Ruisleipien ja sämpylöiden menekki pysyy melko tasaisena pitkin vuotta. Vain joulu tekee huiman piikin kysyntään.

– Suurin urakka on aatonaattona, jolloin on pakko keskittyä pelkästään ruisleivän tekemiseen. Avukseni saan emännän, tyttären ja velipojan. Heidän kanssaan leivotaan viikon leivät 14 tunnissa, jonka jälkeen takki on aika tyhjä jokaisella.

 

400 000 leivällä näppituntumaa

Petosen Leipomon salaisuus on kotitekoisessa maussa ja koostumuksessa. Sämpylät ovat kuin mummolassa aikoinaan ja leivässä on rehti rukiin maku. Muutama vuosi sitten Maurin leipomukset ottivatkin kaksoisvoiton kilpailussa, jossa etsittiin Pohjois-Savon parasta leipää.

– Tasalaatuinen leipominen on taitteenlaji. Näppituntuma on kuitenkin 400 000 leivän myötä kehittynyt aika hyväksi, hän myhäilee.

Ruisleipien raaka-aineina on vettä, ruisjauhoja, hiivaa, suolaa sekä hieman vehnäjauhoja antamassa sitkoa ja leivottavuutta. Sämpylöissä puolestaan tärkeimpiä aineksia ovat vehnäjauho ja -rouhe ja grahamjauhot.

– Salaisuus on laadukkaissa, kotimaisissa raaka-aineissa. Kaikki jauhot hankin Liperin Myllyltä.

 

Harrastuksesta ammatti

Petosen Leipomo päätyi Mauri Saarion omistukseen 15 vuotta sitten.

– Rupesin aikoinaan opettelemaan leivän tekoa harrastuksena, kun velipojan kanssa ikävöitiin äitimuorin maukasta, karjalaisilla perinteillä tehtyä ruisleipää. Kun maineikas leipomo tuli myyntiin, päätin tehdä leipomisesta itselleni ammatin ja työllistää itseni. Vielä muutaman vuoden ajattelin jaksaa. Sitten pitäisi löytää noheva yrittäjä jatkamaan toimintaa niin, ettei laatu pääse laskemaan, leipuriyrittäjä pohtii.