Mujuselän ensimmäiset mansikat juhannuspöytään


20.6.2019

Mujuselän marjatilalla ollaan uuden aikakauden kynnyksellä. Tila on vastikään tehnyt sopimuksen, jonka myötä se keskittyy kasvattamaan mansikkaa ja vadelmaa PeeÄssän asiakasomistajien tarpeisiin.

Pieksämäen Siikamäessä, reilun parinkymmenen kilometrin päästä Varkaudesta Mujuselän marjatilalla ovat asiat hyvällä mallilla. PeeÄssän kanssa on vastikään tehty sopimus, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että tilalla viljellyt mansikat ja vadelmat päätyvät jatkossa PeeÄssän kauppoihin.

– Tunnelmat ovat todella hyvät. Meillä on ostaja sadollemme tänä kesänä ja myös tulevina vuosina. PeeÄssän kanssa on asiat sovittu reilusti ja molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla, ilman turhaa vatulointia. Voimme nyt keskittyä kehittämään pitkäjänteisesti omaa tekemistämme yhdessä luotettavan toimijan kanssa, Mujuselän tilaa isännöivä Markus Nenonen kuvailee.

Mansikan satoarvio tälle kesällä on noin 50 000 kiloa.

– Se tullaan myymälän Kuopion S-marketeissa Pitkälahdessa, Petosella, Kuopion keskustassa, Keilankannassa ja Ykkösrastilla. Jos marjaa riittää, voidaan lisätä myymälöitä jakelukierroksellemme, Markus myhäilee.

 

Mutkan kautta kumppaniksi

Mujuselän marjatila päätyi PeeÄssän kumppanituottajaksi pienen mutkan kautta. Yhteistyön pohja luotiin, kun Markus lupautui auttamaan myynnin ja markkinoinnin osalta alkuun kasvihuonemansikan viljelyn startannutta Tervossa sijaitsevaa monialaista tuotantotilaa, jonka yrittäjät olivat hänelle ennestään tuttuja.

– Samalla syntyi yhteys PeeÄssään, ja vajaan 10 000 kilon kasvihuonemansikkasato saatiin myyntiin toukokuun puolivälissä Kuopion Prismaan sekä muutamaan S-marketiin. Sato jäi keskinkertaiseksi, mutta laatu oli niin hyvä, että toimintaa tullaan jatkamaan ja kehittämään edelleen.

 

Laatu edellä

Markus sanoo, että PeeÄssä on nyt selkeästi Mujuselän ykkösasiakas.

– Osan sadosta keitämme Lettukeisari-hilloksi. Alustavasti on PeeÄssän kanssa pyöritelty ajatusta myös hillon pääsemisestä heidän valikoimiin.

Mansikat pakataan S-marketien asiakkaille 500 g rasioihin. Ensimmäiset marjat tulevat viiteen S-marketiin myyntiin juhannukseksi.

– Mansikat ovat kaupassa noin tunnin päästä keräämisestä. Kuljetuksen hoidamme omilla kylmäautoillamme, satokauden aikana viikon jokaisena päivänä sunnuntai mukaan lukien, tarvittaessa kaksikin kertaa päivässä. Laatu pysyy hyvänä, kun marjat saadaan myyntiin ilman välivarastointia.

Mansikat poimitaan pellolla ensin koppaan, josta ne ladotaan tiukan seulan tarkastuksella yksi kerrallaan myyntipakkauksiin.

– Asiakkaan pitää voida luottaa siihen, että rasiassa jokainen marja on parasta laatua, eikä mitään mene hukkaan. Laadusta pidetään ehdottomasti kiinni.

 

Huippusuoritus tavoitteena

Markuksen vaimon kotitilalla Mujuselällä on marjanviljely aloitettu 1990-luvulla vadelmalla, jota nykyisin kasvaa 1,5 hehtaarin alalla. Mansikan viljely isommassa mittakaavassa aloitettiin vasta kolmisen vuotta sitten, jolloin taimia istutettiin 6 hehtaarille. Lajikkeina ovat isoja ja makeita marjoja tuottava aikainen Vibrant sekä pääsatokauden kestosuosikki Polka.

–  Onhan tämä homma vähän sellaista venäläistä rulettia. Viime vuonna yksi nopeasti pakkaselle mennyt yö vei käytännössä kaiken, ja kyllähän siinä hetken aikaa piti miettiä jatkoa. Mutta periksi ei anneta. Huippusuoritusta haetaan jokaisella satokaudella, Markus kuvailee.