Mikä on Riistaveden Salen salaisuus?


16.1.2023

Johanna Niemi on ollut Riistaveden Salessa töissä parikymmentä vuotta, eikä ole missään vaiheessa miettinyt työpaikan vaihdosta. Tarja Piironen tuli samaiseen Saleen töihin väliaikaisella ajatuksella pari vuotta sitten, mutta kerran kotiuduttuaan ei tahtonutkaan enää palata takaisin entiseen työhönsä. Sale-päällikkö Riku Åstedt puhuu työryhmästään suurella kunnioituksella, kiitellen sekä yhteen hiileen puhaltamisesta että hyvän fiiliksen luomisesta. Kaikki viihtyvät työssään ja voivat hyvin. Mikä on heidän salaisuutensa?

 

– Mahtava porukka, jossa jokainen tekee työnsä hyvin, eikä kaveria jätetä pulaan. Tiiviissä, muutaman hengen työryhmässä kaikki tuntevat toisensa tosi hyvin ja haluavat, että jokaisella on hyvä ja helppo olla töissä. Yhteishenki on todella tärkeä asia työssä viihtymisen kannalta, Johanna Niemi ja Tarja Piironen avaavat työpaikkansa saloja.

Riku Åstedt jatkaa toteamalla, että Riistavedellä esihenkilönä on helppo olla.

– Kaikki osaavat tehdä kaikkea, saavat oppia asioita laajalla kirjoilla ja kantaa vastuuta kokonaisuudesta, mikä varmasti vaikuttaa yhteishenkeen ja työyhteisön toimivuuteen. Yhteispeli sujuu ja arki rullaa, eikä tylsää hetkeä tule ikinä vastaan. Parhaimpia ovat sellaiset päivät, jolloin hommat menevät sutjakkaasti, koska jokainen saa tehtyä oman vuoronsa tehtävät ajallaan ja ongelmitta, hymy huulilla ja kenties vielä työkaveriakin auttaen, hän toteaa.

 

Yhteisölle tärkeä palvelu

Riistavedelle Sale avattiin vuonna 2004. Sitä ennen ehti kulua kymmenkunta vuotta niin, ettei osuuskaupalla ollut paikkakunnalla myymälää lainkaan.

– Täältä käydään paljon kaupungissa töissä, mutta silti monet haluavat käyttää paikallisia palveluja ja omalta osaltaan varmistaa, että ne kylällä myös pysyvät. Riistavedellä on poikkeuksellisen vahvaa yhteisöllisyyttä ja halua pitää kylä elävänä, ja siinä Salella on tärkeä rooli, Riku toteaa.

Hän tuli Saleen päälliköksi pari vuotta sitten, ja koki itsensä sekä henkilökunnan että asiakkaiden taholta tervetulleeksi.

– Alussa piti vähintään joka toiselle asiakkaalle kertoa kuka olen ja mistä tulen. Sen jälkeen on tultu oikein hyvin juttuun.

Salen apulaispäällikkönä työskentelevä Johanna arvelee, että asiakkaiden uteliaisuus on merkki välittämisestä.

– Tämä kauppa on riistaveteläisille aidosti tärkeä, koska tuotamme palveluja, joita tarvitaan päivittäin. Meillä ja työllämme on kyläläisille todella suuri merkitys, ja moni muistaa sen myös mainita ja kysellä, mitä meille kuuluu ja miten menee. Tämä on todellakin paikallisten asiakasomistajien oma kauppa.

Johanna asuu itsekin Riistavedellä, eikä ole liki parikymmentä vuotta kestäneen PeeÄssä-uransa aikana edes miettinyt hakeutumista töihin isompiin myymälöihin. Sale on ollut hänen paikkansa.

– Olen tottunut edustamaan Salea aina kylällä liikkuessani. Yksi tuttu kyselee, onko tänään tullut tiettyä leipää ja toinen tiedustelee, voisiko valikoimiin saada tuotteen, jota pitää hakea Prismasta. Minua tällainen ei haittaa ollenkaan, Johanna hymyilee.

 

Sesonkivaihtelut tuovat kivaa piristystä

Asiakkailtaan Salen väki saa positiivista palautetta myymälän siisteydestä, hyvästä järjestyksestä, arkitarpeisiin mainiosti vastaavista valikoimista sekä hyvästä fiiliksestä, joka onkin helposti aistittavissa ovista sisään astuessa. Myyjät tervehtivät iloisesti ja pieni turinatuokio asioinnin lomassa kuuluu kuvioon.

Tähän aikaan vuodesta asiakkaat ovat lähes poikkeuksetta Riistavedellä vakituisesti asuvia ihmisiä, vaikka toki joukkoon mahtuu aina myös tieltä poikkeavia ohikulkijoita sekä alueella ympäri vuoden viikonloppuja viettäviä mökkiläisiä. Mökkeily painottuu kuitenkin edelleen kesäkuukausiin, jolloin Salessa riittää vilinää ja vilskettä aamusta iltaan.

– Mökkikausi alkaa käynnistyä pääsiäisen tienoilla ja on vilkkaimmillaan juhannukselta heinäkuun loppuun. Sesonkivaihtelut ovat suuria, mutta nehän tuovat vain kivaa piristystä työhömme, joka on muutenkin hyvin monipuolista ja vaihtelevaa.

 

Sale otti omakseen

Riistaveden Sale ottaa helposti omakseen. Näin kävi Tarja Piiroselle, joka tuli alun perin Saleen töihin vain väliaikaisesti, kun koronan ensimmäinen aalto hiljensi Kuopion keskustan ja Sokos-tavaratalon vuonna 2020. Tarja ehti olla Sokoksella töissä parikymmentä vuotta eri osastoilla, ennen kuin pandemia vei hänet PeeÄssän sisällä päivittäistavarakaupan puolelle, Kaavin S-marketin kautta Riistaveden Saleen.

– Olisin voinut palata entiseen työhöni, mutta halusin jäädä tänne, jossa asiakaspalvelu on jollain tavalla leppoisampaa. Olen oppinut valtavan paljon uusia asioita ja löytänyt itsestäni ihan uudenlaisia puolia. Arvostan todella paljon sitäkin, että voin käydä töissä joko mökiltä Vehmersalmen suunnalta tai kotoa Kuopiosta käsin.

Tarja tekee säännöllisesti vuoroja myös Vuorelan S-marketissa, ja Vehmersalmen Saleenkin hän on rientänyt pariin kertaan avuksi.

– Nykyisessä elämänvaiheessa tämä on ollut minulle hyvä ratkaisu. Olen todella iloinen, että uskalsin tehdä tällaisen valinnan, Tarja hymyilee.

Tarja, Riku ja Johanna viihtyvät työssään Salessa.

– Riistaveteläiset osoittavat päivittäin arvostavansa työtämme, he kertovat.