Lapsi mukaan töihin -päivä ABC Pitkälahdessa


29.11.2017

Pienet tontut leipoivat joulun herkkuja Lapsi mukaan töihin -päivänä.

Lapsi mukaan töihin -päivänä Milla, Vilho ja Katariina ryhtyivät Pitkälahden ABC:n leipureiksi. Hartaasti odotettu päivä sujui kuin siivillä pipareita ja joulutorttuja leipoessa.

– Ihan superkivaa, tonttulakkiset leipurit kehuivat.

 

– Me ollaan ehditty tehdä jo vaikka mitä. Aamulla ensimmäiseksi laitettiin limsapulloja hyllyyn ja sitten leivottiin joulutorttuja kolme pellillistä ja pipareita vielä enemmän. Piparit laitetaan myyntiin, mutta tortut me tarjoillaan asiakkaille ihan ilmaiseksi, 6-vuotias Vilho ja 9-vuotias Katariina kertasivat aamupäivän kulkua.

– Käytiin me välillä myös keittiössä kyselemässä, milloin ruoka valmistuu ja katsomassa tiskaamista, 6-vuotias Milla jatkoi.

Leipurihommissa lasten kanssa päivän touhusi Millan äiti Maija Ikävalko.

– Kahden kilon piparitaikina taisi olla vähän liian iso. Pienempien lasten keskittyminen ei ole vielä kovin pitkäkestoista, mutta kaikki piparit saatiin silti suunnitellusti pelleille. 

 

Pitää tervehtiä ja puhua nätisti

Leipomusten valmistuttua lapset lähtivät torttukorien kanssa tarjoilemaan uunituoreita jouluisia herkkuja Apsilla lounastaville asiakkaille.

– Pitää tervehtiä ja puhua nätisti, Katariina tiesi asiakaspalvelun perusasiat.

Millaa torttujen rajallinen määrä hieman arvelutti.

– Me ollaan kohta ihan pulassa. Siis jos nämä loppuvat kesken, hän huolehti.

Asiakkaita pienten tonttujen tarjoilut ilahduttivat. Pari asiakasta halusi jopa antaa lapsille rahallisen korvauksen heidän työstään, vaikka sitä ei kukaan pyytänyt.

– Me saatiin kaksi euroa yhdestä joulutortusta, Milla esitteli innoissaan.

 

Englannin koe siirtyi

Pitkälahden Apsilla osallistuttiin nyt ensimmäistä kertaa Lapsi mukaan töihin -päivään, jonka tarkoituksena on antaa lapsille tilaisuus nähdä ja kokea, missä ja miten heille tärkeät aikuiset tekevät työtä.

– Bongattiin kampanja somesta ja innostuttiin lähtemään mukaan. Lapsemme ovat toki käyneet työpaikallamme aiemminkin, mutta eivät tavallisesti pääse osallistumaan työhön, Katariinan ja Vilhon äidit Sviatlana Juntunen ja Enni Kröger totesivat.

Kouluista lapset saivat vapaata helposti, sillä päivä äidin työpaikalla opettaa paljon uutta.

– Minulla olisi ollut enkun koe, mutta saan tehdä sen ensi viikolla, Katariina paljasti.

 

Ilman ruokataukoa ei voi pärjätä

Ennakkoon Apsi-päivää odotettiin Ikävalkon, Juntusen ja Krögerin perheissä kovasti ja öitä siihen laskettiin moneen kertaan. Edellisenä yönä Katariina heräsi jo kolmen aikaan kyselemään, joko lähdetään töihin. Vilhokin oli levoton koko yön.

Osasyy malttamattomuuteen lienee ollut se, että töiden ja noutopöytälounaan jälkeen lapsille oli luvattu käynti SuperCornerissa.

– Ensin työ, sitten huvi. Eikä ilman ruokataukoa voi pärjätä, Vilho muistutti asioiden tärkeysjärjestyksestä.