Kyläläisten oma kauppa – Sale Vehmersalmi


9.6.2023

Sale on Vehmersalmen keskuspaikka, jossa kyläläiset vaihtavat ostosten tekemisen lomassa kuulumiset ja turisevat oman kylän, Savonmaan ja siinä sivussa maailmankin asiat järjestykseen. Asiakkaita palveleville Eliisa Nuutiselle ja Johanna Haapaniemelle tällainen maaseutukauppa on paras paikka tehdä töitä.

 

Aurinkoisena syyskesän päivänä Vehmersalmen kylänraitilla käy nopeasti selväksi, missä on kylän keskeisin paikka: Salen pihassa on useampia autoja parkissa ja ovista kulkee väkeä sisään ja ulos tasaiseen tahtiin. Ovensuussa pari nuorehkoa naista jutustelee ruokakassit käsissään. Punaisella penkillä istuu kaksi vanhemmanpuoleista herraa vaihtamassa ajatuksia leppoisassa hengessä.

– Mikäs tässä istuessa. Aurinko paistaa ja näkee kaikki kylällä liikkujat, miehet myhäilevät.

 

Helppo tulla tutuiksi

Sisällä myymälässä vastaan astelee Salen työasuun pukeutunut Eliisa Nuutinen.

– Muutin Vehmersalmelle kolme vuotta sitten ja sain työpaikan tästä kaupalta. Hyvin olen paikkakunnalla viihtynyt ja päässyt sisään kylän elämään. Parasta on ihmisten ohella se, että järvimaisemaa ja metsää riittää.

Eliisa kuvailee vehmersalmelaisia rempseiksi ja mukaviksi.

– Tosi kivaa porukkaa. Ja tässä työssä on todellakin helppo tulla tutuiksi ihmisten kanssa.

Samaa kiittelee Salea päälliköivä Johanna Haapaniemi. Hän asuu Riistavedellä, mutta kertoo vehmersalmelaisten ottaneen hänet avoimesti vastaan ja omakseen. Johannalle onkin enemmän kuin tärkeää, että hän saa toimia esihenkilönä maaseutupaikkakunnalla.

­– Olen melkein tämän kylän tyttöjä, koska äidin puolen suku on täältä. Lapsuuden kesistä Vehmerissä on paljon ihania muistoja ja nyt Salen päällikkönä olen saanut kuulla paljon tarinoita ukistani, joka toimi aikoinaan täällä kyläpoliisina, Johanna hymyilee.

 

Ostokset omasta lähikaupasta

Vehmersalmella päivittäistavarakaupan palvelut ovat tätä nykyä yksinomaan PeeÄssän vastuulla. Kun kilpailija laittoi pillit pussiin muutama vuosi sitten, PeeÄssä osti tontin ja rakensi uuden myymälän vanhaa ja rapistunutta Salea vastapäätä kylänraittia halkovan tien toiselle puolelle. Avajaisia vietettiin keväällä 2020.

– Sale on ehdottomasti kylän paras kauppa, Johanna ja Eliisa nauravat.

Mutta vakavasti puhuen, kaksikko tietää, että heidän myymälällään ja työllään on valtavan suuri merkitys paikallisille ihmisille.

– Ennen kaikkea tietysti siksi, että ruokatarvikkeet ja paljon muutakin saa läheltä omalta kylältä, eikä tarvitse lähteä Kuopioon asti ostoksille tai turvautua sukulaisten ja tuttavien kauppa-apuun, jos ei itse pääse kulkemaan. Monet Kuopiossa töissä käyvätkin haluavat ylläpitää oman kylän myymälää tekemällä meillä ostoksia kärrykaupalla.

 

Kohdataan ja turistaan

Kyläläisille on todella tärkeää myös Salen tarjoama mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen.

– Todellakin ollaan kyläläisten oma kauppa, jossa kohdataan ja turistaan tuttujen kanssa. Moni tulee päivittäin ostamaan jotain pientä ja katsomaan samalla, olisiko paikalla hyvää juttukaveria.

Johanna korostaa, että koskaan ei henkilökunnallakaan ole niin kiire, ettei päivän kuulumisia ehdittäisi vaihtamaan asiakkaiden kanssa. Yksi talvikuukausien kestoaihe on teiden kunnossapito ja aurauskaluston liikkuvuus.

– Puhutaan hyvin vaihtelevasti kaikenlaista, ilot ja surut jakaen. Ja samalla voidaan kulkea yhdessä käsikynkkää tuotteita keräämässä, Eliisa jatkaa.

 

Sujuvampaa asiointia ja osuvampia valikoimia

Vehmersalmi on suosittu mökkipitäjä, joten kaupan palveluja käyttävät myös vapaa-ajan asukkaat.

– Kesällä ja talvella on eroa kuin yöllä ja päivällä. Asiakas- ja tavaramäärä kasvaa kesäksi aivan valtavasti ja henkilökuntaakin tarvitaan yli tuplasti enemmän. Sesonki alkaa pääsiäiseltä, on kiivaimmillaan heinäkuussa ja hiljenee pikkuhiljaa elokuun loppuun.

Viime kesä sujui Johannan mukaan aiempia jouhevammin. Myös erilaisilla laatumittareilla, muun muassa asiakastyytyväisyydessä, on tänä vuonna tehty loikkia ylöspäin.

– Uusi tilausjärjestelmämme on sujuvoittanut tavarapeliä todella paljon. Uudenlaisten toimintatapojen ansiosta onnistuimme myös purkamaan kuormat pääsääntöisesti kello kymmeneen mennessä. Pääsimme kuormalavojen ja rullakoiden kanssa pois asiakkaiden tieltä jo aamun tunteina.

Kaupan sortimenttia viilataan jatkuvasti asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

– Meillä on tässä uudessa myymälässä huomattavasti aiempaa suurempi valikoima, jota muokataan koko ajan osuvammaksi omalle asiakaskunnallemme. Esimerkiksi viime kesäksi otimme asiakkaiden toiveiden mukaisesti myyntiin pienkonebensat, Johanna kuvailee.

Eläköön Vehmersalmi!

Eliisa ja Johanna ovat yksimielisiä siitä, että kyläkauppa on ihan paras työpaikka.

– Pääsee tekemään kaikkea, työkaverit ovat huikeita ja asiakkaat ihania, he perustelevat.

 

– Tässä uudessa Salessa on oikeasti todella hyvä valikoima, löytyy kaikki mitä tarvitsee. Tykkään myös siitä, että työntekijät ovat tuttuja ja kaikilla hymy herkässä, Roosamaria Reinikainen toteaa.

– Sale on elinehto koko kylälle, koska täällä on paljon varttuneempaa väkeä, jolla ei ole ajokorttia tai autoa. Heistä monille kaupassa käyminen on päivän tärkein hetki, muistuttaa Minna Huttunen.

– Onhan tämä tosi hyvä kauppa, johon poikkean itsekin säännöllisesti sekä omilla että äitini asioilla, vaikka käyn kaupungissa töissä. Täältä saa kaikki perustarvikkeet, joilla pärjää pitkälle. Tunnen myös kaikki myyjät ja nuorimmat heistä ovat melkein kuin kummilapsia, hän jatkaa.

 

 

Juttu julkaistu syksyllä 2022 PeeÄssä Tänään -lehdessä.