Kuopion Prisma saa energiaa auringosta


20.6.2019

S-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja, kun kauppojen katoille asennettaan lähitulevaisuudessa tuhansia aurinkopaneeleja. Myös Osuuskauppa PeeÄssän toimipaikkoja on mukana hankkeessa. Parhaillaan aurinkopaneelien asennukset ovat käynnissä Kuopion Prisman katolle. Pitkälahden ABCn, S-marketin ja Kodin Terran katolle aurinkopaneelit asennettiin jo viime syksynä. Toimipisteiden katoille asennettavat paneelit tuottavat sähköä kiinteistöjen omaan käyttöön.

– Osuuskauppamme tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä tulevina vuosina. Jo yli puolet käyttämästämme sähköstä on omalla tuulivoimalla tuotettua. Näemme myös aurinkosähkössä potentiaalia. Myös vähän aikaa sitten hankkimamme sähköauto saadaan ladattua jatkossa aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä. Viime vuosina olemme myös remonteissamme panostaneet energiatehokkaampiin ratkaisuihin, kuten ovellisiin kylmäkalusteisiin ja led -valaistuksiin, kertoo PeeÄssän vähittäiskaupan toimialajohtaja Juha Riikola.

– Myymälämme kuluttavat sähköä eniten kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Aurinkoisina kesätunteina parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi tulla auringosta. Prisman aurinkosähkön vuosituotanto on lähes 150 megavattituntia. Käytännössä tämä tarkoittaa 15 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta tai vaikkapa 33 000 koneellista pestyä ja kuivattua pyykkiä. Pitkälahdessa vuosituotanto on hieman enemmän, 200 megavattituntia. Se puolestaan vastaa 20 omakotitalon sähkönkulutusta ja 44 000 koneellista pestyä ja kuivattua pyykkiä, laskeskelee Riikola.

Järjestelmän toimittaa Fortum ja käytännön asennuksesta vastaa ARE.

Suomen suurin aurinkosähköhanke tukee S-ryhmän uutta, kunnianhimoista ilmastotavoitetta. Kaupparyhmän tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä miljoona tonnia vuoteen 2030 mennessä yhdessä yrityskumppaneiden kanssa.