Kuopio Steelers valmentaa kuopiolaisista harrastajista Suomen mestareita


Toimiva urheiluorganisaatio rakentuu yhteisöllisyydestä. Houkutteleva junioritoiminta, menestyvä edustusjoukkue ja hyvin hoidetut yhteistyökumppanuudet tekevät Kuopiossa pelattavaa amerikkalaista jalkapalloa tunnetuksi.

24.6.2024

Kuopio Steelers nosti tasonsa nopeasti Suomen parhaaksi

Amerikkalaista jalkapalloa pelaava Kuopio Steelers on joukkeena elävä voimannäyte siitä, miten silkasta intohimosta ja rakkaudesta lajiin voi syntyä voittava kokonaisuus, jonka tuloksena harrastemäärät kasvavat ja kuopiolaisille urheilufaneille on seurattavaksi yksi menestyvä urheiluorganisaatio lisää.

Pelattuaan pitkään divarissa, määrätietoisen työn tuloksena Steelers nousi Suomen pääsarjaan Vaahteraliigaan vuonna 2018, ja tekikin sen melko näyttävästi. Ensimmäiset kaksi vuotta Steelers taipui finaalissa hopealle, mutta seuraavat kolme vuotta kuopiolaisjoukkue kruunattiin Suomen parhaaksi. Nappaamalla Vaahteramaljan ensimmäistä kertaa vuonna 2020, Steelers katkaisi Helsinki Roostersin kahdeksan vuotta kestäneen mestaruusputken.

Kuopio Steelers ry:n puheenjohtaja ja edustusjoukkueen joukkueenjohtajana toimiva Jaana Tuppurainen näkee yhtenä Steelersin vahvuutena sen, että pelaajia päästään valmentamaan jo nuorena ja he kasvavat pikkuhiljaa sisään joukkueeseen. Steelersin edustusjoukkue koostuu pääasiassa seuran itse kasvattamista kuopiolaisista pelaajista.

– Kuopio on tehnyt vaikutuksen myös muualta Suomesta ja ulkomailta hankittuihin pelaajiin. Ammattilaisurheilu amerikkalaisessa jalkapallossa on maan parhaimmistoa ja kentän ulkopuolella elämänmeno on savolaiseen tapaan sopivan leppoista, Jaana sanoo.

Kuopio Steelers on ammatilaisten ja harrastajien yhteisö

Kuopiolaiset Steelersin edustusjoukkueen Toni Tuppurainen ja Elmeri Saastamoinen ovat molemmat pelanneet Steelersin riveissä kymmenisen vuotta. Reilut parikymppiset urheilijat löysivät amerikkalaisen jalkapallon savolaisesta urheilutarjonnasta jo lapsena.

Kuopio Steelers pelaa kotiottelunsa Väinölänniemen stadionilla

Toni ja Elmeri ovat esimerkkejä toimivasta ja sitouttavasta junioritoiminnasta. Jaana kertoo, että vetovoima lisääntyy jatkuvasti ja uusia harrastajia löytää lajin pariin enenevissä määrin.

– Amerikkalaisen jalkapallon hienous piilee siinä, että joukkueeseen tarvitaan kaiken kokoisia, vahvuisia ja vauhtisia pelaajia. Pallon liikuttelussa joukkueena tarvitaan kaikkien pelaajien vahvuuksia, Jaana hehkuttaa.

Mitkä sitten ovat amerikkalaisen jalkapallon vetovoimatekijät nuorten harrastuksena? Toni ja Elmeri naurahtavat, että pelissä on sopivissa määrin rämäpäisyyttä ja taktisuutta. Lisäksi harjoituksissa jokainen saa ikäänsä ja kokoonsa katsomatta olla oma itsensä. Toni nostaa esille myös lajin, ja eritoten Steelersin, yhteisöllisyyden.

– Homma vaatii pyyteetöntä yhdessä tekemistä. Nuorillekin muodostuu harrastuksen kautta nopeasti ikään kuin toinen perhe. Tiedän tapauksia, joissa Steelers yhteisönä on pystynyt tarjoamaan nuorelle sen, mitä esimerkiksi koulumaailma ei. Fyysinen harjoittelu ja aidot kohtaamiset joukkueen kanssa ovat täydellistä vastapainoa ruutujen ja somen ääressä vietetylle ajalle.

Toni Tuppurainen ja Elmeri Saastamoinen hotkaisivat haastattelun lomassa Ehdan burgerit.

– Laji voi vaikuttaa melko rajulta, jos ei ole ikinä sitä kokeillut. Harjoittelemalla kuitenkin oppii oikeat tekniikat kontakteihin ja kolistelu lopulta vaan lisää yhteishenkeä, Elmeri lisää.

Osuuskauppa PeeÄssä tekee yhteistyötä Kuopion Steelersin kanssa

Hyvin hoidetussa urheiluorganisaatiossa osataan myös hoitaa yhteistyökumppanuudet. Osuuskauppa PeeÄssä on yhteistyökumppanina ylpeästi mukana Kuopion Steelersin toiminnassa.

Jaana näkee Steelersissä valtavan potentiaalin tulla entistä näkyvämmäksi osaksi kuopiolaista urheilua. Hyviä kehitysaskelia tavoitteen toteutumiseksi ovat viimeisimpinä olleet seuran sosiaalisen median kehitys, Prismasta löytyvä hyllypääty Steelers-fanituotteille sekä Vaahteraliigan nykyaikaiset urheilulähetykset Ruutu+-palvelussa.

Osana Steelersin ja PeeÄssän yhteistyötä on 27.6. Väinölänniemellä pelattavan kotipelin otteluisännöinti. Otteluisännyys osuukin sopivasti kovatasoiseen Steelers – Roosters kamppailuun.

S-Business-kortti helpottaa monien urheiluseurojen arkea.

– Joukkueillamme on käytössään myös S-Business-kortit, jotka selkeyttävät organisaation kulujen hallintaa. Bussilastillinen näitä meidän pelaajiamme, kun tulee ABC:lle syömään, niin ruokaa menee melko lailla, Jaana naurahtaa.

– S-Business sopii tosi hyvin urheiluseuroille. Yhdellä kortilla hoituu pelireissuilla ABC:llä syöminen, kauppaostokset, tankkaaminen ja majoittuminen Sokos hotelleissa. Palvelun kuitittomuus saa paljon kiitosta sen käyttäjiltä, kertoo Osuuskauppa PeeÄssän ja S-Business Oy:n myyntipäällikkö Viivi Nissinen.